2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így hasznosíthatod a lehullott leveleket

Megérkezett az ősz, menetrendszerűen hullanak a fáról a levelek... Ugyan a bezsákolás is remek módszer a levélhalmok eltüntetésére, de helyette akár olyan megoldást is választhatunk, amikor nemcsak a levelek tűnnek el, de a kertünknek is segíthetünk. Három ilyet mutatunk most... 

Komposztáljunk!

Az őszi levelek, különösen azok, amelyeket összeaprítottunk fűnyíróval, ideálisak a komposztdombra. Ezek a növényi részek ugyanis gazdagok barna, szerves anyagban, és ezzel gazdagítják a komposztot is. Egyszerűen rétegezzük a halomra, felváltva a szokásos zöld anyagokkal (zöldségekkel, gyümölcsdarabkákkal, gazokkal, levágott fűvel). Időnként forgassuk át, szellőztessük a kupacot.

Készítsünk levélhalmot!

Ez a módszer kitűnően alkalmas a talaj javítására, ráadásul semmi másra nincs szükség hozzá, mint a lehullott levelekre, de keverhetünk hozzá földet vagy kész komposztot is. A rakásnak kb. egy évet kell pihennie, és amikor készen áll az anyag, kitűnően használható a veteményes vagy a virágágyás talajának javítására, de a cserepesek földjéhez adva is jó hatással bír!

Mulcs is lehet belőle

Miután felaprítottuk a leveleket, szerves mulcsként is hasznosíthatjuk őket a virágágyásokban, a konténerkertekben, a veteményben, a fák és bokrok alatt. Egyszerűen terítsük szét a levéldarabokat 5-7 cm vastag takaróréteget létrehozva, de ne hagyjuk, hogy a mulcs közvetlenül a szárakat, a töveket takarja. Az apríték megtartja a talajban a nedvességet, hűvösen tartja azt, és megfékezi a gyommagvak többségének csírázását is. Ráadásul a levelek tápanyaggal látják el a talajt bomlásuk közben, az ilyen talaj gazdag a hasznos talajlakókban, mikroorganizmusokban.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
A kerti munkák során is hasznos, ha van kéznél szódabikarbóna A kerti munkák során is hasznos, ha van kéznél szódabikarbóna Fűszerkeveréket, fűszersót házilag is készíthetsz magadnak! Idén is sikeres volt a takarítási világnap Először rendeznek oktatási konferenciát a fenntartható divatról Közép-Európában
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam