Így varázsolhatunk ünnepi illatokat az otthonunkba
A karácsonyt az ünnepi illatok varázsolják igazán idillivé – boltban vásárolt méregdrága, sokszor a környezetre is kártékony hatású aeroszolok helyett érdemes kipróbálni azokat a kellemes aromájú illatosítókat, melyeket néhány perc alatt mi magunk is elkészíthetünk.
Az illatosító elkészítéséhez egy nyeles, 1 literes lábasra lesz szükség, melyet – a gyümölcsök és a fűszerek – tömegétől függően 50-70 százalékig kell megtölteni vízzel.
A téli illatok között igazi klasszikus a narancs és az alma. Ezek kombinációit izgalmas fűszerezéssel emelhetjük ünnepi magaslatokba.

Citrusos párologtató
A legegyszerűbb keverék elkészítéséhez egy citrom, egy lime és egy narancs héját dobjuk a vízbe, és forraljuk fel őket együtt. Az intenzívebb hatás érdekében csepegtessünk a vízbe a gyümölcsök levéből is egy kicsit.
Almás-gyömbéres párologtató
Ehhez a recepthez 4-5 almaszeletre vagy 2-3 alma héjára lesz szükség. A már önmagában is kellemes gyümölcsillatot néhány darabka gyömbérrel, 1-2 rúd vagy fél kiskanál fahéjjal, valamint szegfűszeggel bolondíthatjuk meg. Tegyük az összetevőket a vízbe, keverjük el, és kezdődhet a forralás.

Narancsos-fűszeres párologtató
Ez a keverék klasszikus ünnepi illatot teremt az otthonunkban. Tegyük az edénybe egy-két narancs lehámozott héját, egy-két csipet szegfűszeget, valamint 1-2 rúd vagy fél kiskanál fahéjat. Forraljuk fel, és élvezzük a karácsonyi hangulatot!
Már a forralás közben is átjárja az otthonunkat a keverékek aromája, mert a lassan bugyogó keverékben felszabadulnak a nedvek és illóolajok. Míg hűl, kellemes gőze bejárja a szobákat.
Fontos, hogy ne párologtassunk folyamatosan, mert azzal megnövelhetjük otthonunk levegőjének páratartalmát – hacsak nem ez is célunk egyben.