2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így varázsolhatunk ünnepi illatokat az otthonunkba

A karácsonyt az ünnepi illatok varázsolják igazán idillivé – boltban vásárolt méregdrága, sokszor a környezetre is kártékony hatású aeroszolok helyett érdemes kipróbálni azokat a kellemes aromájú illatosítókat, melyeket néhány perc alatt mi magunk is elkészíthetünk. 

Az illatosító elkészítéséhez egy nyeles, 1 literes lábasra lesz szükség, melyet – a gyümölcsök és a fűszerek – tömegétől függően 50-70 százalékig kell megtölteni vízzel.

A téli illatok között igazi klasszikus a narancs és az alma. Ezek kombinációit izgalmas fűszerezéssel emelhetjük ünnepi magaslatokba. 

Fotó: Shutterstock

Citrusos párologtató

A legegyszerűbb keverék elkészítéséhez egy citrom, egy lime és egy narancs héját dobjuk a vízbe, és forraljuk fel őket együtt. Az intenzívebb hatás érdekében csepegtessünk a vízbe a gyümölcsök levéből is egy kicsit.

Almás-gyömbéres párologtató 

Ehhez a recepthez 4-5 almaszeletre vagy 2-3 alma héjára lesz szükség. A már önmagában is kellemes gyümölcsillatot néhány darabka gyömbérrel, 1-2 rúd vagy fél kiskanál fahéjjal, valamint szegfűszeggel bolondíthatjuk meg. Tegyük az összetevőket a vízbe, keverjük el, és kezdődhet a forralás.

Fotó: Shutterstock

Narancsos-fűszeres párologtató

Ez a keverék klasszikus ünnepi illatot teremt az otthonunkban. Tegyük az edénybe egy-két narancs lehámozott héját, egy-két csipet szegfűszeget, valamint 1-2 rúd vagy fél kiskanál fahéjat. Forraljuk fel, és élvezzük a karácsonyi hangulatot!

Már a forralás közben is átjárja az otthonunkat a keverékek aromája, mert a lassan bugyogó keverékben felszabadulnak a nedvek és illóolajok. Míg hűl, kellemes gőze bejárja a szobákat.

Fontos, hogy ne párologtassunk folyamatosan, mert azzal megnövelhetjük otthonunk levegőjének páratartalmát – hacsak nem ez is célunk egyben.

Neked ajánljuk
Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok Így készíthetünk otthon herbamézet Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam