2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így készíthetünk pot-pourrit házilag

Noha már hosszabbodnak a nappalok, a tavasz még várat magára picit. Néhány jól összeválogatott virágcsokorral azonban nem csupán a télbe csempészhetünk egy kis színt, de a virágokból később illatos házi pot-pourrit is készíthetünk, egészen egyszerűen.  

Milyen illatos szirmokat és növényi részeket válogassunk össze, hogy aztán hónapokig díszeleghessen az asztalon az illatos tálka? A válasz egyszerű: minden illatos növényrész szerepelhet benne, a levendulától a rozmaringon és bazsalikomon át a rózsasziromig, de a citrushéjról, a fahéjról vagy épp az ánizsról se feledkezzünk meg. 

A kiválasztott virágszirmokat, leveleket vagy citrushéjakat 7-10 nap alatt szárítsuk meg rácson, egy részüket morzsoljuk szét, majd dolgozzuk össze. Érdemes a levelek és szirmok egy részét egészben hagyni, ez lesz a díszes rész. A keveréket töltsük csinos üvegbe, tetszés szerint csepegtessünk bele illatesszenciát (levendulaolajat, rózsaolajat), majd fedjük le. 5-6 hét alatt összeérnek az illatok, ha rendszeresen forgatjuk az edényt és tartalmát.

A kész keveréket napi egy óra hosszat hagyjuk szabadon párologni, ez idő alatt kellemes illatot terjeszt a lakásban. Ha gyengülne a pot-pourri hatása, néhány csepp illóolajjal bármikor felfrissíthető.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Így tarthatod távol a poloskákat vegyszerek nélkül Egy sokoldalú illóolaj, amely egy háztartásból sem hiányozhat Adj stílszerű keretet a nyári pillanatoknak! Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam