2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fertőtlenítőszerek házilag

Fertőtlenítő- és tisztítószerekért nem szükséges boltba menni, akár mi magunk is elkészíthetjük ezeket. Természetes összetevőkből állnak, hatékonyak, és bármikor bevethetők a baktériumokkal, szennyeződésekkel szemben. 

Néhány egyszerű alapanyagból is remek fertőtlenítőszerek készíthetők Fotó: Shutterstock

Alkoholos fertőtlenítő

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető házi fertőtlenítőhöz egy deciliter legalább 70 százalékos alkoholra, két és fél deciliter desztillált vízre és pár csepp tetszőlegesen választott illóolajra lesz szükséged. Ezeket keverd össze, öntsd bele egy flakonba, és fújj belőle a takarítandó felületre. Illóolajra leginkább azért van szükség hozzá, hogy a kellemes illatot biztosítsa, ugyanakkor néhány fajta, például a teafaolaj önmagában is rendelkezik fertőtlenítő hatással. Ezt az elegyet egyébként akár kézfertőtlenítőként is használhatod, ha épp kifogyott a boltban kapható.

Szódabikarbónás fertőtlenítő

Takarításhoz használhatsz egy másik keveréket is. Facsard ki egy citrom levét, adj hozzá néhány csepp illóolajat, és keverj hozzá szódabikarbónát. Az így kapott keveréket oszlasd el a felületen. Ha makacsabb szennyeződésről van szó, hagyd rajta egy ideig. A citrom képes csökkenteni a kórokozók számát, és elűzi a kellemetlen szagokat is.

+Vízkőoldó

Vízkőoldót is készthetsz házilag, fele-fele arányban keverj el ecetet vízzel, és adj hozzá egy kis sót. Az egészet forrald fel, és ha kihűlt, használhatod is. Szerencsére az alapanyagok nem túl drágák, és nagyon hatásosak. A következő takarítás során próbáld ki!

Neked ajánljuk
Rendezzünk idén fenntartható karácsonyt! Újabb termékeknél vált újrahasznosítható csomagolásra a Tesco A fenntartható étkezéssel nemcsak a kibocsátásunk csökkenne, de a megkötött szén-dioxid mennyisége is nőhetne Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: praktika.hu
Vissza
Hírfolyam