2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne dobd ki a banánhéjat!

A banánhéj túl értékes ahhoz, hogy a szemetesbe dobjuk: káliumban gazdag szerves trágya, amely megfelelően előkészítve kiegészítő tápanyagot jelenthet a növények számára. Egy ember évente átlagosan 12 kg banánt majszol el, egy négyszemélyes háztartásban kb. 400 banánhéj landol a kukában.

Amennyiben trágyaként szeretnénk a banán héját használni, érdemes a nem sokkal drágább biobanánt vásárolnunk. A hagyományos termesztésben gombaölő szerekkel kezelik a növényt, a szermaradványokat a héj könnyen megőrzi. 

Annak érdekében, hogy a banánhéj minél gyorsabban le tudjon bomlani a talajban, késsel vagy más aprítóval kis darabokra kell vágni. Legkönnyebb ezt a friss héjjal megtenni, mert száraz állapotban már nagyon rostossá válik. Ezután hagyjuk a levegőn megszáradni, és gyűjtsük addig a héjdarabokat, amíg össze nem jön akkora mennyiség, amit már trágyaként tudunk használni.

Fotó: Shutterstock

TRÁGYÁZÁS BANÁNHÉJJAL

A friss vagy száraz banánhéjdarabokat dolgozzuk be a földbe a gyökerekhez. Különösen jól reagálnak rá a rózsák és a virágos évelők. Egészségesebbek, virágban dúsabbak lesznek, és a jobb káliumellátottság miatt könnyebben túljutnak a téli időszakon is. Mivel ennek a trágyának a nitrogéntartalma nagyon alacsony, egész évben használhatjuk a növényekhez. Növényenként kb. 100 gramm a megfelelő adag.

BANÁNLÉ TÁPOLDATKÉNT

A szobanövényeket banánhéjból készített folyékony trágyával táplálhatjuk. Ehhez ugyanúgy készítsük elő a héjat, mint a fent leírtak, csak 100 g elkészült héjat főzzünk fel kb. 1 liter vízzel. Hagyjuk állni a keveréket egy éjszakán keresztül, majd másnap szűrjük át egy szitán, hogy megszabaduljunk a héjmaradványoktól. Ezután hígítsuk fel ezt a banánteát 1:5 arányban vízzel, és a kapott lével öntözzük a szobanövényeinket.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Már keleti vízidarát is ajánlanak ételként a nyugati embereknek Télen két keréken? Nemsokára megnyílik az e-cargo biciklis pályázat A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam