2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezért érdemes szobanövényeket tartani

A szobanövények az otthon élő díszei, arról azonban kevesen tudnak, hogy a gyönyörű zöldellők nemcsak szebbé varázsolják a lakást, hanem a mentális egészségre is jó hatással vannak. 

Növényekkel a stressz ellen

A szobanövényekkel való foglalkozás számos nyugodt pillanatot biztosít a mindennapok rohanásában. Amíg meglocsoljuk vagy átültetjük őket, kikapcsolódhatunk kicsit, és kiélhetjük a kreativitásunkat is. Ráadásul egy idő után sikerélményünk is lesz, hiszen a növények meghálálják a törődést.

Egy 2015-ös, 24 fiatal férfi részvételével készített tanulmányban az alanyokat két csoportra osztották, az egyik csapat számítógépes feladatot oldott meg, a másik szobanövényt ültetett át, majd cseréltek. A kutatók közben a stresszel kapcsolatos biológiai faktorokat, szív- és érrendszeri értékeket vizsgálták, és megállapították, hogy a növényekkel foglalkozók nyugodtabbak voltak, a diasztolés vérnyomásuk is alacsonyabbnak bizonyult, mint a számítógépen dolgozóké. A kutatók levonták a következtetést:

a szobanövények gondozása segíthet a pszichés és a fizikai stressz mérséklésében.

Fotó: Shutterstock

Növelhetik a munkavégzés hatékonyságát

Egy 2007-es tanulmány szerint azok az emberek, akiknek a munkakörnyezetében több a növény, kevesebb betegszabadságot vesznek ki, és hatékonyabbak is a munkájukban.

Frissességet csempésznek a lakásba

A növények javítják a levegő minőségét. Még ha piciben is ugyan, de a szobanövényekkel a természetet csempészhetjük az otthonunkba. A levegő tisztításához különösen a pálmafélék hasznosak, például az aranypálma, de a szobafikusz is jó szolgálatot tehet. 

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam