2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Moss okosan, csökkentsd a vízlábnyomod!

„A KSH 2019-es adatai alapján az egy főre jutó napi vízhasználatunk több mint 35 ezer liter volt” – ezzel a sokkoló adattal indítja cikkét a player.hu. Ezt a rengeteg vizet azonban nem a zuhany alatt állva vagy a poharunkba töltve fogyasztjuk el, vízlábnyomunk jelentős részét a mosás
víz- és áramigénye teszi ki.

Szerencsére nem kell ahhoz Hamupipőke nővérének lenni, hogy csökkenteni tudjunk ezen a gigantikus lábnyomon, elég néhány praktikus tanácsot megfogadnunk. A player.hu a Gorenje tanácsait foglalta össze négy pontban, az általuk megadott nyomvonalon haladva gyűjtöttük ki a legfontosabb alapelveket, kicsit kitekintve a járványos idők átlagostól eltérő körülményeire is.

Néhány praktikus tanács megfogadásával csökkenteni tudjuk a vízlábnyomunkat Fotó: Shutterstock.com

Ha teheted, szereld fel otthonod energiatakarékos mosógéppel!

Korábban talán könnyű volt elveszni az A, A+, A++, A+++ jelölések erdejében, de ahogyan mi is megírtuk, 2021. március 1-jén megérkeztek a boltokba az új, egységes uniós energiacímkék. Az Európai Unió országai visszatértek az egyszerűbben értelmezhető, A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz, és hamarosan további okosfejlesztésekkel segítik majd a tudatos vásárlást. A mosógép mellett a mosási program kiválasztása is sokat nyom a latban, sok géptípuson található ma már környezetbarát program, ezzel energiát és vizet, így pénzt is spórolhatsz.

Ha nem muszáj, ne moss minden nap!

Sok élethelyzet igazolja a mindennapi mosást. A vírusjárvány idején pedig, nagyon helyesen, pláne mindenki igyekszik a korábban megszokottnál is jobban ügyelni a ruhák tisztán tartására. Ám ha teheted, ne indítsd el félig rakva a mosógéped, használd ki annak töltési kapacitását. Ha ez nem megy, a program kiválasztásánál és a mosószer adagolásánál vedd figyelembe a töltési tömeget. Sok gép rendelkezik ma már beépített mérleggel, sőt egyenesen a dobba tett ruha mennyiségéhez automatikusan igazodó programmóddal.

A kórokozók elszaporodása és a rossz szagok kialakulása ellen is véd, ha időről időre üresen is átmosod a dobot Fotó: Shutterstock.com

Ne főzz ruhalevest!

A világjárvány idején hasznos lehet minél magasabb vízhőmérsékletet választani a kórokozók ellen. De ne mosd annál magasabb hőfokon a ruhád, mint amit a címkéje megenged, hisz akár visszafordíthatatlanul károsíthatod az anyagot. Ennek kivédésére a MrSale azt tanácsolja, hogy ha vírusveszélyes helyre készül az ember, válasszon eleve strapabíró anyagból készült outfitet. A ruhadarabok és a környezet megkímélése érdekében ráadásul éppen a lehető legalacsonyabb hőfokot érdemes előnyben részesíteni, tehát ha nincs különösebb ellenérv, válaszd azt! A kórokozók ellen segítséget nyújthat a megfelelő mosószer kiválasztása, és az is, ha olykor üresen is átmosod a dobot, ez utóbbi a rossz szagok kialakulását is megelőzi.

Jó mosáshoz jó mosószert!

A mosni kívánt anyaghoz megfelelő mosószer kiválasztása talán már alapnak számít, de azt biztosan kevesebben tudják, hogy másféle mosószert igényelnek a felül-, és mást az elöltöltős mosógépek. Ráadásul, ha mosószer-túladagolást követsz el, a mosógéped óhatatlanul több vizet fog használni az öblítéshez. Több mosógéptípuson is található ma már olyan funkció, amelynek kiválasztásával a gép automatikusan adagolja a betöltött ruhamennyiséghez szükséges mosószert, ha teheted, használd!

Neked ajánljuk
Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát Megerősítette a klímavédelemmel kapcsolatos elkötelezettségét a Tesco Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam