2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba

Bár különböző fórumokon egyre több szó esik a fenyegető környezeti katasztrófáról, az egyes nemzetek és gazdaságok mégis csak nagyon óvakodva tesznek lépéseket az olyan globális problémák kezelése érdekében, mint az ember által okozott klímaváltozás vagy az ökológiai rendszerek sérülése.

„Azt már tudjuk, hogy globális szinten óriási változásokra van szükségünk, és az is egyre inkább körvonalazódni látszik, hogy vajmi kevés ráhatásunk van a világ vezetőinek túlzottan lassú reagálására, mégis fontos, hogy egyénileg kivegyük a részünket a klímaharcból” – hangsúlyozza a vg.hu ökokertészetről és permakultúráról szóló cikke.

A lap rámutat arra a tendenciára, hogy itthon is egyre többen választják az ökotudatos gazdálkodást, és azon belül is egyre több híve van a permakultúrának.

A permakultúrás kertészkedéssel kapcsolatban kapcsolatban a vg.hu szerzője megjegyzi, az a „legvonzóbb tulajdonsága, hogy ugyanolyan jól működik óriási léptékekben, mint egy körfolyosó balkonládáiban”.

De mi is az a permakultúra, azaz „permanent agriculture”, vagyis állandó mezőgazdaság?

Permakultúrás gondolkodás: a kertben az állatok, a képen éppen ludak és kacsák segítenek megóvni a növényeket a rovaroktól  Fotó: EwigLernender/Creative Commons/wikipedia.org

A módszer egyik első, ausztrál elméletírója, Bill Mollison így definiálta: „A permakultúra olyan mezőgazdasági termelő rendszerek tervezése és működtetése, amelyek rendelkeznek a természetes ökoszisztémák változatosságával, stabilitásával és rugalmasságával. Az emberi közösségek és a természetes táj olyan integrációja, mely lakóinak biztosítani tudja az élelmet, energiát, lakást és egyéb anyagi és nem anyagi szükségleteit”.

Egyszerűbben fogalmazva, az ember megteremthet egy olyan mesterséges ökoszisztémát, amely a természetes környezeti rendszerek működését másolja, támogatja a biodiverzitást, és létrehozza állatok, rovarok, növények és ember összhangját.

Hogyan vágjunk bele? A Magyar Permakultúra Egyesület honlapján rengeteg praktikus tanács, gyakorlati útmutató, programajánló és önfejlesztési lehetőség várja az érdeklődőket. Az utóbbi időben pedig egyre többet lehet olvasni különböző oldalakon a permakultúráról és a permakultúrás kertészkedésről is.

Neked ajánljuk
Őszi teendők: komposztálás, mulcsolás és megelőzés A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket Nem elég megvenni, használni is tudni kell az energiatakarékos gépeket
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam