2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért locsoljuk a növényeket és öblítjük a vécét ivóvízzel?

Az ember által okozott klímaválság korában, a bolygónk legkülönbözőbb vidékein egyre gyakrabban fellépő vízhiányt megtapasztalva egyre nagyobb hangsúlyt kap természetes erőforrásaink tisztelete, ezen belül is ivóvízkészleteink védelme. De vajon védjük-e valóban ivóvizünket?

„Tudtad például, hogy a házunkban felhasznált ivóvíz túlnyomó hányadát egyszerűen szó szerint lehúzzuk a vécén, és ellocsolgatjuk a kertben? Pedig a környezetbarát locsolás nem lenne nagy ördöngösség” – kezdi cikkét a happyhomemagazin.hu, amelyben tanácsokat ad az ivóvízkímélő öntözéshez. Mi innen választottunk egy esővizet és egy szennyvizet hasznosító megoldást.

Gyűjtsd össze az esővizet!

Bár gyártanak az esővíz felfogására speciális víztartályokat, de a célnak egy nagyobbacska hordó is tökéletesen megfelel. Ebbe gyűjtheted össze az esővizet vagy az ereszcsatorna vizét, amit később kimerhetsz egy sima locsolókannával vagy vödörrel, és már kezdheted is a locsolást.

Fontos, hogy az esővízgyűjtő alkalmatosságodat mindig fedd le, mikor éppen nem esik,

hogy ne telepedjenek meg benne a szúnyogok.

A hordódat lefedheted szúnyoghálóval is, így nem kell kiszaladnod szakadó esőben lekapni a vízgyűjtőd fedelét. Az ereszcsatornát se felejtsd el mindig kitisztítani, mert ott is megtelepedhetnek a szúnyogok.

Az ereszcsatornát se felejtsd el kitisztítani! Fotó: shutterstock.com

Használd el a szürkevizet!

„A háztartásokban keletkező szennyvizet két csoportba sorolhatjuk: a tisztálkodásból és a mosásból származó kevéssé szennyezettet szürkevíznek, a mosogatásból és a vécéből eredőt pedig feketevíznek nevezzük. Előbbiben vegyszerek találhatók, míg a feketevíz kórokozókkal és zsiradékkal szennyezett” – írtuk korábban.

A happyhomemagazin.hu ezt nem részletezi, de

a mosdásra, fürdésre, zuhanyozásra egyszer már elhasznált vizet csak szűrés, tisztítás és csírátlanítás után lehet újra mosásra vagy vécéöblítésre használni.
A szürke szennyvizet olykor locsolásra is használják, de mivel ennek hasznosítása veszélyesebb, mint az esővízé, ezért a felhasználása során nagyon körültekintően kell eljárni. 

Javasoljuk, hogy olvass mindig utána alaposan a szükséges technológiának. Ha most építkezel, készítsd fel a háztartásod eleve a szürke- és feketevíz hasznosítására.

Neked ajánljuk
Télen még több menhelyi állat szorul segítségre Összefüggés lehet a klímaváltozás és a koraszülések között Télen két keréken? Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: happyhomemagazin.hu
Vissza
Hírfolyam