2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még mindig legalább 40 fokon mosnak az európaiak

Bár már több mint 10 éve bátorítanak rá a mosógépgyártók, és a mosószerek túlnyomó többsége is alkalmas volna erre, az európaiak egy friss felmérés szerint mégsem mosnak 30 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten. Ezzel az energiapazarlással tulajdonképpen semmibe veszik a klímaváltozást?

Igazság a ruhaápolásról

„Az Electrolux kutatása rávilágít, hogy a mosási szokások koránt sincsenek összhangban a modern technológia adta lehetőségekkel és a mosás éghajlatra gyakorolt hatásaival” – kezdi cikkét a felmérés eredményeit bemutató portfolio.hu. 10 európaiból közel 6, azaz a megkérdezettek 59 százaléka úgy mos, ahogyan az idősebb generációtól látta, azaz berögzült rutinok szerint kezelik ruháikat.

Pedig ha 40-ről 30 Celsius-fokra állítanák mosógépeiket, háztartásonként évente 27 kilogramm szén-dioxidtól kímélhetnék meg a környezetet.

Az összes európai háztartásra vetítve ez évi 4,9 millió tonna kibocsátáscsökkenést jelentene, ami olyan, mintha egymillió hagyományos meghajtású autóval kevesebb furikázna Európa útjain.

Nők vs. férfiak

„A nők szívesebben mosnak 40 fokon, mint a férfiak (50–45 százalék), a férfiak pedig inkább mosnak 60 fokon (13–18 százalék)” – szögezi le a felmérés tanulságai alapján a portfolio.hu. Tehát a nők nyitottabbak a mosási hőmérséklet csökkentésére, ám összességében ez a faktor nem igazán meghatározó.

Az optimális mosási hőmérséklet megválasztása segíthet abban, hogy egy jobb világot hagyjunk gyermekeinkre, unokáinkra Fotó: shutterstock.com

Praktikusabb okokat kell keresni:

a magasabb hőfokhoz ragaszkodók 47 százaléka attól tart, hogy alacsonyabb hőfokon ruhái nem lennének tiszták; 39 százalékuk aggódik, hogy alacsonyabb hőfokon megmaradnának a foltok; 21 százalék pedig pusztán megszokásból választ magasabb hőfokot.

Generációról generációra

Európában a 18–34 év közötti felnőtt lakosság 45 százaléka, a 45–54 év közöttiek 31 százaléka, míg az 55 év felettiek csupán 28 százaléka mos 30 fokon. A szokásokon alapuló mosási rutinokat igazolja, hogy a megkérdezettek több mint felének tudomása sincs róla, mi az összefüggés a mosási hőfok és a ruhák tartóssága között.

A mosási szokások megváltoztatása tehát kulcsszerepet játszik a környezeti terhelés csökkentésében, és abban, hogy egy jobb világot örököljenek a következő generációk.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam