2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne etesd feleslegesen a szemetest!

A bolygónkon elképesztő tempóban szaporodik a szemét, és bár egyre több megoldás születik arra, hogyan hasznosíthatjuk újra másodnyersanyagként a kihajigált dolgok nagy részét, azért nagyon fontos volna csökkenteni a megtermelt hulladék mennyiségét is. De hogyan tehetünk ezért mi magunk?

Az összes ember és minden iparág szemetelési szokásaira természetesen nem tudunk hatással lenni, viszont képesek vagyunk csökkenteni a saját otthonunkban keletkező háztartási hulladék mennyiségét. A glamour.hu össze is gyűjtött négy jó módszert erre, az ő cikkükből inspirálódtunk.

Válaszd a fenntartható alternatívát

A leggyakrabban vásárolt termékeket igyekezz mindig azok legfenntarthatóbb formájában beszerezni, részesítsd előnyben az újratölthető csomagolásokat, ha lehet, akkor egyenesen a csomagolásmentes verziókat. Vásárláskor pakolj tartós vászontáskákba vagy kosárba, friss termékekhez eldobható műanyag helyett újrahasználható zsákokat vagy papírzacskót használj. Takarításkor, mosogatáskor részesítsd előnyben a természetes anyagokból készült, lebomló kendőket, szivacsokat.

Vásárolj tudatosan

Gondold át vásárlás előtt, hogy mire is van valóban szükséged, így nem fogsz eleve szemetet venni, például egy sokadik tornacipőt, amelyet sosem húzol majd fel, vagy olyan ételt, amit csak megromlani teszel a hűtőbe. A boltba érkezz bevásárlólistával, így elejét veheted az impulzusvásárlásnak.

A befőttes-, lekváros- vagy szószosüvegek második élete Fotó: shutterstock.com

Lásd meg a lehetőséget

Mielőtt a szemétre dobnád, gondold át még egyszer, nem tudnád-e mégis hasznosítani. A kiürült befőttesüvegekből például tökéletes konyhai tárolóedények vagy vázák válhatnak, a bútorokba pedig új életet lehelhetsz némi átalakítással. Ha hasznosítani nem is tudod, hasznot még mindig húzhatsz belőle, mert ami az egyik embernek szemét, az a másiknak kincs. Add el a megunt, de még jól szuperáló dolgaidat az interneten! Vagy ajándékozd el azokat, így még segíthetsz is.

D.I.Y

Nem kell mindent megvenni, hogy aztán szemét váljék belőle. Némi kreativitással az otthon található dolgokból és ilyen-olyan okokból még ki nem dobott hulladékokból (összegyűjtött szalvétákból, préselt virágokból stb.) te magad is elkészíthetsz rengeteg mindent, gondolj csak az ajándékcsomagolásra.

Neked ajánljuk
Szobanövényvédő házi praktikák (videó) Házi trükkök és ötletek műanyag palackok újrahasznosítására (videó) Egy magyar dekoratőr ad új esélyt a természetet szennyező gumiabroncsoknak Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: glamour.hu
Vissza
Hírfolyam