2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mikroműanyag-szűrőt házilag is készíthetünk, de jobb, ha kerüljük a műszálas anyagokat

Nincs bizonyítékunk rá, hogy a műanyag valaha is teljesen lebomlana, de azt már biztosan tudjuk, hogy idővel aprózódik, ahogy a mesterséges polimerek széttöredeznek. És arra is számos kutatás felhívta a figyelmet, hogy az így keletkezett mikroműanyagok már a bolygónk teljes felszínén megtalálhatók.

Mik azok a mikroműanyagok?

Mikroműanyagnak nevezünk minden 5 milliméternél kisebb, környezetbe kerülő műanyagot. Az elsődleges mikroműanyagokat közvetlenül az ipar gyártja, és főként kozmetikumokban találkozhatunk velük. Előfordulásuk egyre ritkább. A másodlagos mikroműanyagok az eldobott vagy használatban lévő műanyag tárgyakról szakadnak vagy kopnak le UV-sugárzás vagy kémiai és fizikai hatások következtében.

Hogyan jutnak a környezetbe?

A tengeri műanyagszennyezés 15-31 százalékát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a mikroműanyagok teszik ki. Ezek nagyobb része nem az óceánokban úszó műanyagok aprózódásával keletkezik, hanem a háztartási és az ipari szennyvízzel kerül oda – hangsúlyozza a greendex.hu témát alaposan körüljáró szerzője.

„Az említett kutatás rámutat arra is, hogy a teljes mikroműanyag-szennyezés 35 százalékát a mosás útján keletkező mikroszálak adják.”

A mikroműanyagok hatása az emberi szervezetre Forrás: Magellán/YouTube.com

Hogyan hatnak az egészségünkre?

Az emberi székletben, májban, tüdőben és méhlepényben is találtak már mikroműanyagot, de máig nem tudják biztosan a kutatók, milyen hatást gyakorol az emberi szervezetre. Feltételezik, hogy okozhat gyulladásokat, lehet rákkeltő, és más szennyezőket, például nehézfémeket utaztatva mérgezheti (tovább) az embereket és más élőlényeket.

Mit tehetünk, hogy ne eregessünk a mosással műanyagszálakat?

Megelőzés szempontjából a legjobb, ha kerüljük a műszálas anyagokat. Segít az is, ha rövidebb programon, kisebb fordulatszámmal és mindig tele dobbal mosunk. Ha pedig mosógépünk vízelvezető csöve nincs közvetlenül a fali vízelvezető kiállásra csatlakoztatva, akkor közbeiktathatunk egy házilag készített mikroműanyag-szűrőt a lefolyó előtt. Ennek lépéseit mutatja be az alábbi videó.

Simon Desnerck BraunPrize-nyertes ötlete Forrás: CREAX – We have a story to tell!/YouTube.com
Neked ajánljuk
Tengervízből ivóvizet gombnyomásra? Lehetséges! Június 2-ig bárki beleszólhat, merre terjeszkedjen a MOL Bubi Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam