2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan mutassunk ajtót a nyáron erőszakosan nyomuló szúnyogoknak?

Csábítóbb volna alaposan lefújni a zümmögő vérszívókat valamilyen gyilkos áruházi rovarölő szerrel, de fenntarthatóbb megoldás, ha állandó odafigyeléssel megelőzzük berepülésüket, megtelepedésüket és szaporodásukat, és környezettudatos módon igyekszünk távol tartani vagy irtani őket.

Megelőzés

A szúnyogok állóvízbe rakják le petéiket, ezért a kertben és a balkonon tanácsos kiüríteni a locsolókannát, lefedni az esőgyűjtő edényeket, szétseperni vagy homokkal leszórni a pocsolyákat, és általában ügyelni rá, hogy ne alakuljanak ki víztócsák, nehezen szellőző, nedvesen maradó zegzugok.

Távoltartás

Messzire elkerülik a vérszívók a fodormenta, a levendula, a citrom, a szegfűszeg és az eukaliptusz illatát, és nem kedvelik a dohányvirágét és a muskátliét sem, ezért jó ötlet ezekből néhány tövet ültetni a kertbe, balkonra – írja a veol.hu. A füstölőket, mécseseket mi nem annyira ajánljuk ezek veszélyei miatt, de a természetes illóolajok, akár párologtató edénybe, akár pot pourrira cseppentve, jó megoldások lehetnek.

Elektromos riasztók helyett a hírportál tippje a szegfűszeg bevetése, méghozzá gézbe vagy pelenkába csomagolva, és elrejtve a lakás különböző pontjain. A lap az almaecetet is ajánlja, csak már gyilkosabb célokra: egy kis tálban vagy pohárban kihelyezve odavonzza és csapdába ejti a kellemetlen vendégeket.

Ez nem az otthoni, hanem a városi megoldás: a képen kémiai hidegködképzéses technológiával végeznek szúnyoggyérítést a fővárosban 2021 júniusában Fotó: MTI/Mohai Balázs

Grillparti vagy szalonnasütés alkalmával érdemes fokhagymát és kávézaccot szórni a parázsra, az így keletkező füst ugyanis nagy eséllyel távol tartja a szúnyogokat.

Behálózva

A szúnyogháló szinte minden rovar ellen hatásos, mégsem gátolja a kilátást vagy a szabad légmozgást. Már kapható pollenszűrős és kutyásoknak, macskásoknak ajánlott, tépésbiztos verzió is, emellett beszerelhető fix keretes, rolós, sínes és zsanéros típus is. Az utóbbi verziók ugyan nagyobb beruházást jelentenek, de nyithatók és zárhatók. Gyors, átmeneti megoldásnak pedig bevethető a tépőzáras verzió.

Hogy a veol.hu szerint mi a legmodernebb és legmutatósabb megoldás, az kiderül ide kattintva.

Neked ajánljuk
Az eső és a dunai árhullám alakítja a szúnyogok elleni védekezést a következő hetekben Műanyag: áldás és átok (videó) Ismeretlen vírusokra bukkantak egy tibeti gleccser jégmintáiban A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: veol.hu
Vissza
Hírfolyam