2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pénzed szavazat – A tudatos vásárló és a fenntartható vásárlás 12 pontja

A vásárlásra úgy is tekinthetünk, mint szavazatra. Ilyenkor a pénzünkkel szavazunk, és jó esetben annak a cégnek adjuk, amelyik a morális érékeinket képviseli. Ez szép és fontos alapelv, amelyet a hétköznapokban is könnyű betartani, ha követjük a tudatos vásárló 12 pontját.

Megújult a tudatos vásárló 12 pontja, írja a tudatosvasarlo.hu, hogy aztán felsorolja az alapelveket, amelyeket észben tartva könnyebb lesz majd az üzletek polcai között kóvályogva, vagy a képernyő előtt kattintgatva dönteni. Most ezek közül az alapszabályok közül szemezgettünk.

1. A pénzed szavazat – Nem kell támogatnod a kizsákmányolást, a gyermekmunkát, környezetszennyezést vagy a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását. 

3. Írj listát! – Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged, a nagy üzletek ugyanis profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre.

4. Helyben, helyit – Vásárolj közvetlenül a gazdától, a piacon vagy a helyi kisboltban. Támogasd a helyi termelőket, kisiparosokat, gyártókat.

A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak, így jobb, ha tartjuk magunkat a listánkhoz – Az Auchan soroksári áruházának belső tere 2012 januárjában Fotó: MTI Fotó/Máthé Zoltán

7. Láss tisztán! – Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok. Láss át a szitán, ha túlfogyasztásra ösztönöznek.

8. Olvasd el a címkét! – Keresd a fenntartható és etikus termékeket tanúsító címkéket. Ne tévesszen meg a zöld csomagolás, csak a hiteles minősítéseknek higgy.

10. Használd, amíg bírja! – Kerüld az eldobható dolgokat, vegyél használtat, ha elromlott, javíttasd.

Aki a tudatos vásárló mind a 12 pontjára kíváncsi, illetve az egyes elvek részletesebb kifejtését is szívesen megismerné, és ezeket esetleg könnyebben memorizálná, ha vidám ábrák is segítenék benne, az kattintson a tudatosvasarlo.hu-ra.  

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam