2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízparti kisokos: hogyan őrizzük nyaralás közben is vizeink tisztaságát

Nyáron kész felüdülés valamelyik vízparton tölteni néhány napot, és ehhez szerencsére Magyarországon kiváló vízminőségű folyók és tavak közül választhatunk kedvünkre valót. Ahhoz azonban, hogy a vízminőség kiváló is maradjon, pihenés, üdülés közben is oda kell figyelnünk a környezetünkre.

A floewater.hu blogszekciójában összegyűjtötték, mit tegyünk, és mit ne tegyünk a természetes vizek partján.

Gyűjtsük össze magunk után a szemetet

A szemét nemcsak elcsúfítja a partot, hanem megzavarja az élővilágot, és könnyen bekerülhet a vízbe is. A cigarettacsikk különösen veszélyes, rengeteg káros anyag, többek között arzén és nikotin oldódik ki belőle.

Óvatosan a naptejjel és egyéb szerekkel

Válasszunk olyan naptejet, ami nem káros az élővizekre, vagy száradási idő után vízálló bevonatot képez. A kutyastrandon ügyeljünk kedvencünk kullancs- és bolhairtójára, válasszunk ebből is olyat, ami biztosan nem károsítja az élővilágot.

Legyen nálunk saját kulacs, étkészlet és szívószál tartós, természetes anyagból, így nem is kell majd elhoznunk a büféből a műanyagokat Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vízpart nem fürdőszoba

Sose mosakodjunk tusfürdővel, samponnal a tóban vagy folyóban, és ne öblítsük ki a vízben a mosóport vagy mosogatószereket sem.  

A nyaralóval több felelősség is jár

Akinek vízparti vagy partközeli nyaralója van, az óvja meg a természetes növényzetet és a nádast, a növényvédő szerekből a környezetet biztosan nem károsítót, természeteset használjon, és kerülje a műtrágyát.

Legjobb a megelőzés

A strandoláshoz legyen nálunk saját kulacs, szívószál, pohár és étkészlet, így nem is kell majd elhoznunk a büféből a műanyagokat, hogy aztán szemét váljék belőlük.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: floewater.hu
Vissza
Hírfolyam