2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tévhit, hogy együtt kell használni a szódabikarbónát és az ecetet

Sokak által kedvelt és használt házi tisztítószer a szódabikarbóna és az ecet keveréke, a kémikusok szerint azonban hatékonyabb, ha külön-külön használjuk ezt a két összetevőt.

Dr. Amanda Morris, a Virginiai Műszaki Egyetem kémia tanszékének vezetője szerint nemcsak a klórtartalmú tisztítószerek használatánál kellene szigorúan kerülni a különböző anyagok keveredését, hanem az olyan népszerű, látszólag ártalmatlan alapanyagok keverése esetén is, mint a szódabikarbóna és az ecet. Ez utóbbiakat nem veszélyességük miatt érdemes külön-külön használni, hanem azért, mert a két anyag semlegesíti egymás tisztító tulajdonságait.

Az ecet és a szódabikarbóna tulajdonképpen kioltja egymást, amikor összeöntjük őket, így nem lesz fokozott tisztító hatása az elegynek

– állítja dr. Morris, mivel a szódabikarbóna lúgos, az ecet pedig savas kémhatású anyag, így összeöntve semlegesítik egymást. 

A két anyag reakciója Fotó: Wikimedia Commons/katerha

A mítosz, miszerint az elegy környezetbarát és hatékony tisztítószer, a kémiai reakció okozta pezsgés miatt terjedt el. Ennek a reakciónak a következtében víz, szén-dioxid és nátrium-acetát (az ecetsav nátriummal alkotott sója, ízfokozóként használják, nem takarításhoz) keletkezik, ezek közül a szén-dioxid okozza a látványos pezsgést. Ám ez a hab nem bír tisztító erővel, hanem körülbelül annyit ér, mintha sima vizes szivaccsal törölnénk át a mosdót.

A két anyag külön-külön használva azonban remek tisztítószer lehet: a szódabikarbóna lúgos kémhatása jól alkalmazható mosáshoz, fehérítéshez, zsíroldáshoz, szagtalanításhoz vagy épp súroláshoz. Az ecet pedig a savas kémhatással pompás vízkőoldó, penészeltávolító, fertőtlenítő hatású, amit még öblítő helyett is használhatunk. Ha tehát igazán ki akarjuk használni a szódabikarbóna és az ecet pozitív hatásait a takarítás során, akkor inkább tartsuk távol a két anyagot egymástól.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam