2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan hűts okosan? Energiahatékonyság és takarékosság a konyhában

Nem okoz majd jeges meglepetést a villanyszámla, ha néhány egyszerű, de hatásában nagyszerű szabályt betartunk azzal kapcsolatban, hogyan használjuk, és főként hogyan használjuk ki hűtő- és fagyasztószekrényünket. A femina.hu összegyűjtötte a négy legfontosabb alapelvet.

Ne menjen kihasználatlanul a hűtő, mert az üresen működő gép is fogyaszt

  • Hűtőszekrény-vásárláskor válasszunk olyan gépet, amely valóban saját és családunk igényeinek megfelelő. Általában igaz, hogy megéri fejenként 40–50 liter térfogattal számolni.
  • A mélyhűtő esetén különösen fontos előre átgondolni az igényeinket, ugyanis ha egy fagyasztóban 100 liter űrt hűtünk, az akár 200 kilowattórás árampazarlást is jelenthet.
Gépvásárláskor próbáljuk meg helyesen felmérni az igényeinket, így nem megy majd üresen a hűtőnk Fotó: Ello képe az Unsplash-en

Az öreg hűtő sajnos vén hűtő is egyben

  • Egy régi, 80-as évekbeli gép akár 40 százalékkal is többet fogyaszthat egy modern, energiatakarékos berendezésnél. Tehát hiába működik még a régi, ha megtehetjük, cseréljük újabb modellre.

A túlhűtés túlfűti a fogyasztást

  • Érdemes megtalálni azt a hűtési hőmérsékletet, amely már megfelelő az ételek biztonságos eltartásához, de még nem követel felesleges túlmunkát a hűtőnktől. A femina.hu összefoglalója szerint általánosságban a hűtőben 7 Celsius-fok, a fagyasztóban pedig –18 Celsius-fok az optimális hőfok.

Na de még a hűtőt is hűtsük?

  • Minél hűvösebb a hűtőszekrény környezete, annál kevesebbet fogyaszt. Ha van elég helyünk a konyhában, akkor ne állítsuk a hűtőnket az ablakon betűző napsugár útjába, illetve a sütő, tűzhely vagy mosogatógép közvetlen szomszédságába se.
Neked ajánljuk
Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát Június 2-ig bárki beleszólhat, merre terjeszkedjen a MOL Bubi Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam