2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyvárosi komposztálás? Miért is ne!

A komposztálás költséghatékony és környezetbarát, tulajdonképpen a természet sajátos módja az újrahasznosításra – fogalmaz rendkívül találóan a Glamour online kiadása. És bár kertes házban a legkönnyebb, ma már nem ritka a beltéri komposztálás sem, a városokban pedig a közösségi megoldások terjedtek el.

A komposztban a szerves anyagok levegő jelenlétében, szabályozottan bomlanak le (tehát nem rothadásról van szó, így szag sem terjed), miközben új hasznos termék, a talajt tápláló humusz keletkezik belőlük. Ehhez magára a szerves hulladékra, levegőre, a bontást végző élőlényekre és komposztládára, -keretre vagy egyéb kialakítású komposztálóra van szükség.

Milyen segítséget tudok igénybe venni az induláshoz?

  • Több helyi vagy kerületi önkormányzat visz komposztálási programot: komposztkeretet osztanak és oktatásokat szerveznek a lakosság részére.
  • A Humusz Szövetség oldalán minden fontos információ megtalálható, a Humusz munkatársai is örömmel nyújtanak segítséget, illetve válaszolnak kérdésekre.
  • Csatlakozhatsz már működő komposztáló közösséghez is, amelyben a képzett komposztmesterek segítenek ráérezni a lényegre, és beletanulni a komposztálásba.
A komposztálót érdemes szellős, árnyékos helyen kialakítani Fotó: Manfred Antranias Zimmer képe a Pixabay-en

Miért fontos a képzés?

  • Fontos, hogy legyen felelőse a közösségi komposztnak, ezért van szükség a képzett komposztmesterekre.
  • A közösség tagjai számára is fontos megszerezni a szükséges tudást: például mit szabad és mit nem szabad a komposztba tenni, milyen műveleteket kell végezni a komposzttal...
  • A képzés információval látja el a lakóközösség tagjait, így kevesebb tévhit kering és előítélet él majd a köreikben, és többen a magukénak érzik majd a projektet.

Milyen előkészítő lépéseket ne hagyjunk ki?

  • A lakóközösségi vagy közösségi komposzt kialakítása esetén mindenképpen tájékoztatni kell az összes érintettet, felmérni a csatlakozni kívánók számát, és érdemes az egész közösségnek együtt részt vennie a rövid képzésen.
  • A képzés után megvásárolhatjuk, vagy mi magunk is elkészíthetjük a komposztálót. A komposztálót szellős és árnyékos helyen kell kialakítani.

Közösségi komposztálót vagy komposztpontot keresek, hol találom?

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: glamour.hu
Vissza
Hírfolyam