2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így tarthatod távol a poloskákat vegyszerek nélkül

Az új évezredben már Közép-Európában, így Magyarországon is gondot okoznak az olyan Észak-Afrikából származó rovarfajok, mint a zöld vándorpoloska vagy az ázsiai márványpoloska. Azt gondolnánk, ahogy hűvösebbre fordul az idő, végre békénk lesz tőlük, de ez tévedés. Éppen ilyenkor keresnek maguknak védett telelőhelyet.

„Magyarországon a zöld vándorpoloska 2002-től, az ázsiai márványospoloska pedig 2013-tól jelent meg. Magyarországi megjelenésük hátterében valószínűleg a globális kereskedelem, elterjedésük mögött pedig a klímaváltozás áll” – nyilatkozta 2018-ban dr. Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára.

Ezek a rovarok nyáron a paprikát és a paradicsomot károsítják, ősszel pedig az almát, a körtét és a szőlőt. És ilyenkor kezdik igazán komoly ostrom alá venni otthonainkat is.

Ázsiai márványpoloska pihen egy útszéli bokron a Ferencvárosban 2019 áprilisában Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

A joy.hu egy egyszerű és teljesen természetes trükkel siet a segítségünkre, ha vegyszerek nélkül képzeljük el a rovarok elleni védekezést. A menta illatát ki nem állhatják a poloskák, ezért a házilag készített mentaspray remek fegyver lehet ellenük.

Csöpögtessünk 8-10 csepp mentaolajat fél liter vízbe, majd miután összeráztuk, fújjuk be vele az ablakok környékét, és benedvesített illatos kendővel törölgessük át az ajtókat. Így a lakás friss és üde lesz, ráadásul a poloskák is messzire elkerülik.

Ugyanerre a teafaolaj is képes, bár ebből többet, nagyjából 2 millilitert érdemes a vízbe tenni – zárul a praktikus őszi jó tanács.

Neked ajánljuk
Nem kell hozzá vegyszer! Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: joy.hu
Vissza
Hírfolyam