Bármilyen növényt dobhatunk a komposztra?
A komposztnak nagy hasznát vesszük a kertben – de csak akkor, ha vigyázunk rá, és megválogatjuk, mit hajítunk a kupacra. A fertőzött, beteg, károsított növények érdemes inkább kidobni, mert olyan betegséget hordozhatnak, amely a komposzttal később továbbterjeszthető.
Bizonyos gyakori gombák (például az őszirózsa hervadását, az uborka vagy paradicsom fuzáriumos hervadását vagy épp a szamóca gyökérrothadását okozó fajok) olyan ellenálló, tartós spórákat képeznek, amelyek a komposzttal továbbterjeszthetők, így a beteg növényeket érdemes inkább más módon megsemmisíteni.
A leveleket és gyümölcsöket fertőző kártevők és kórokozók, mint a lisztharmat, varasodás, a levélfoltosodás vagy levéltetvek által károsított nyesedékek viszont akár a komposztra is kerülhetnek, ha a beteg növényi részeket azonnal betakarjuk földdel vagy levágott fűvel – a kártevők és a spórák a fellépő rothadási folyamatok következtében elpusztulnak.
