2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne csak a fenyőfa legyen zöld karácsonykor

Korunk fogyasztói társadalmaiban az emberek már az egyszerű hétköznapokon is szörnyen pazarlóan bánnak az erőforrásokkal és a nyersanyagokkal, ezt a tendenciát pedig sajnos csak még inkább felerősíti a közelgő karácsony. A szeretet ünnepe ugyanis egyúttal a vásárlás, az ajándékozás és a nagy közös étkezések ünnepe is.

Az ünnepek alatt a családok átlagos szeméttermelése 30 százalékkal ugrik meg – mutat rá bejegyzésében az Európa Pont blogja, hogy azután összegyűjtse azokat a jó tanácsokat, amelyeket megfogadva idén fenntarthatóbb lehet a karácsonyunk.

Gyökeresen új felfogás: válaszd az élő karácsonyfát!

Vásárolj gyökeres vagy gyökérlabdás fenyőt! Sok helyen az ünnep után visszaviheted a fát, és visszakaphatod az ár egy részét, de ha nem ilyen kereskedőnél vásároltál, a gyökérlabdás fenyőt akkor is kiültetheted a szabadba.

Vásárolj a közelben!

Szerezd be az ajándékaidat helyi képzőművésztől, dizájnertől, termelőtől vagy népművésztől, így elkerülheted a távoli országokban gyártott árucikkek szállításával járó extra kibocsátást és környezeti terhelést.

Fenyőfát szállít teherbiciklijén egy férfi Amszterdamban Fotó: MTI/EPA-ANP/Evert Elzinga

A fa alatt is csomagolásmentesen?

Csökkentheted az ünnepi szeméthegyek méretét, ha vászontáskába, egy szép kendőbe, terítőbe rejted az ajándékokat. Vagy esetleg idén már egyáltalán ne is csomagoljatok...

Két keréken az ünnepi forgatagban?

Ha már úgyis a közelben szerzed be az idei meglepetéseket, miért is ne mehetnél gyalog, biciklivel vagy éppen rollerrel? Garantáltan szórakoztatóbb lesz a rohangálás, és még a dugókból is kimaradhatsz.

Ne végezze a bejgli a szemétben!

Az EU-ban körülbelül 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente, miközben mintegy 55 millió uniós állampolgár még mindig csak másnaponta jut minőségi ételhez. Idén a tudatosság jegyében készülj kevesebb fogással vagy kisebb adagokkal!

Az ünnep fényei is lehetnek fenntarthatóbbak

Egy felmérés szerint csak Franciaországban plusz 10 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással jár az ünnepi díszkivilágítás. Ha az otthonodat is fényekbe burkolnád, válassz ledes füzéreket, használj újratölthető elemeket!

Ha a fenti adatokon felhúztad a szemöldököd, az Európa Pont blogjára navigálva azt is megtudhatod, mennyi kommunális szemetet termelnek és mennyi fenyőfát vesznek évente az európaiak.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: europapont.blog.hu
Vissza
Hírfolyam