2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rendezzünk idén fenntartható karácsonyt!

Hogyan tehetjük egyszerre felejthetetlenné és környezetbaráttá az ünnepeket? A femina.hu 5 jótanácsot gyűjtött össze azoknak, akik szívesen szánnak kicsit több időt az előkészületekre, és költenek cserébe kevesebb pénzt a plázákban ajándékok, csomagolóanyagok és díszek után kajtatva vagy a webshopokban böngészve.

Élményt is adhatunk ajándékba, a díszítés és csomagolás újragondolásával pedig rengeteget tudunk tenni a hulladékmennyiség csökkentése érdekében – ezekkel a gondolatokkal nyit a femina.hu cikke, hogy azután belevághassunk az 5 fenntartható ünnepi praktika elsajátításába.

  1. 1. Már az ünnepek előtt jóval vegyük meg a földlabdás fenyőt, hogy rendszeres locsolás mellett szép lassan szoktathassuk hozzá a szobahőmérséklethez! Az élő fenyő csodálatos illattal ajándékoz meg bennünket, és vízkereszt után kiültethetjük a szabadba.
  1. 2. Ne csomagoljuk „szemétbe” az ajándékot! Hasznosítsuk újra a tavalyi csomagolóanyagokat, vagy rejtsük vászonzsákba, vászonszatyorba a meglepetéseinket. Az utóbbiakat akár saját kezünkkel is elkészíthetjük, és felvarrókkal, textilfilccel vagy rávasalható mintákkal egyedivé varázsolhatjuk.
Több élmény, kevesebb felesleges szemét – Legyen idén fenntarthatóbb a karácsony! Fotó: Natalia Arkusha fotója az Unsplashen
  1. 3. A karácsonyi menü elkészítésekor igazodjunk az évszakhoz, válasszunk hazai alapanyagokat, és vásároljunk a piacon! Így az ebéd karbonlábnyomát és a felhasznált csomagolóanyagok mennyiségét is jelentősen csökkenthetjük.
  1. 4. Ahelyett, hogy műanyag kacatokat vásárolnánk, készítsük magunk a díszeinket! Narancsba szúrt szegfűszegek, origamicsillag, kartonpapír csúcsdísz, papírgurigából angyalka, szárított gyümölcsökből és termésekből fadíszek... A lehetőségek sora végtelen, a cikkre kattintva rengeteg ötletet meríthetünk.
  1. 5. Adjunk ajándékba egy új, környezettudatos szokást! Lepjük meg szeretteinket például egy termosszal, ételhordóval, kerékpárral vagy rollerrel, esetleg praktikus fonott kosárral. Olyan eszközökkel tehát, amelyekkel egy régi, kevésbé fenntartható rutint (elviteles kávét vagy autós közlekedést) új, környezetbarát gyakorlatra válthatnak le. Az ajándék kiválasztásakor is válasszuk a hazait és a helyit!
Neked ajánljuk
Egy kultikus fenyőfa mesébe illő megmenekülése Egyszerűbb lett otthon hagyni az autót a Mogyoród és Budapest között ingázóknak Egy rendhagyó ötlet bevállalósaknak: a komposztkazán A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam