2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bár megteheted, de inkább ne keverd a szódabikarbónát és az ecetet

Hiába elterjedt házi tisztítószer a szódabikarbóna, illetve az ecet, felesleges keverni őket. Az ecet és a szódabikarbóna ugyanis tulajdonképpen kioltja egymást, amikor összeöntjük őket, így nem lesz fokozott tisztító hatása az elegynek – magyarázza dr. Amanda Morris, a Virginiai Műszaki Egyetem kémia tanszékének vezetője.

Mi történik, ha összekeverd az ecetet és szódabikarbónát? – teszi fel a kérdést a nlc.hu cikke. A szódabikarbóna lúgos, míg az ecet savas kémhatású anyag, így konyhanyelven szólva semlegesítik egymást, tehát bár összeöntve pezsegni kezdenek, de takarítani nem lehet majd velük – érkezik a válasz.

Dr. Morris ezért azt javasolja, hogy inkább külön használjuk az ecetet és a szódabikarbónát.

A szódabikarbóna és az ecet összeöntésével előidézett reakcióval legfeljebb a gyerekeket szórakoztathatjuk, takarítani viszont nem lehet majd az így kikavart szerrel Forrás: Socratica Kids/YouTube.com

A szódabikarbóna lúgos kémhatása miatt jól bevethető mosáshoz, fehérítéshez, zsíroldáshoz, szagtalanításhoz vagy éppen súroláshoz. Az ecet pedig a savas kémhatása miatt pompás vízkőoldó, penészeltávolító és fertőtlenítőszer, sőt még öblítő helyett is használhatjuk.

Tehát külön-külön valóban társaink lehetnek a környezetbarát takarításban.

Neked ajánljuk
Munkácsi Brigitta: Levendula és ecet Június 2-ig bárki beleszólhat, merre terjeszkedjen a MOL Bubi Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam