2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért imádják a mikrobák a mosogatószivacsodat?

Egy friss kutatás rámutatott: a különböző baktériumtörzsek nem egyformán kedvelik a sokszínű mikrobaközösség által lakott közeget, ezért a zegzugos szerkezetű élőhelyek, mint a talaj vagy éppen a valamennyiünk mosogatója mellett ott díszelgő mosogatószivacs eszményi élőhelyet jelentenek számukra.

A Duke University kutatói azt vizsgálták, hogyan hat a baktériumok szaporodására, ha más baktériumtörzsek is jelen vannak, illetve hogyan befolyásolják ezeket a folyamatokat az élőhelyük jellegzetességei, mérete és szerkezete.

A különböző méretű petricsészékben elhelyezett, változatos összetételű mikrobaközösségek az idő múlásával veszítettek sokszínűségükből: egyes fajok túlsúlyba kerültek.

A baktériumok között vannak, amelyek elszigeteltségben érzik jól magukat, másoknak pedig éppen a más fajokkal való interakcióra van szükségük – azok az élőhelyek jelentenek optimális terepet a szaporodáshoz és a sokszínű közösségek kialakulásához, amelyek komplex szerkezetük révén mindkét igény kielégítésére lehetőséget teremtenek.

A természetben erre kiváló példát jelent a talaj, de hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek a mosogatószivacsok is: a kutatók kísérleteiben jobb feltételeket biztosítottak a baktériumok szaporodásának, mint a petricsészék bármelyike.

A fentiek érthetővé teszik, miért érdemes rendszeresen fertőtleníteni a mosogatószivacsokat: ehhez betehetjük a mosogatógépbe, beáztathatjuk 20 százalékos ecetbe vagy vizesen a mikróban is sterilizálhatjuk.

Ha túl sok a mikroba, dobd be a mikróba Fotó: Andrey Zhuravlev/iStock/Getty Images Plus

A mosogatószivacs nem csak a konyhai higiénia, a környezet szempontjából is rejt problémákat. A szivacsok elhasználódása ugyanis – nem meglepő módon – a súrolás során lemorzsolódó mikroműanyaggal függ össze. Érdemes ezért a fosszilis alapú, szeméttelepen landoló darabok helyett növényi alapanyagokból: cellulózból, bambuszból készülő tisztítóeszközöket választani.

Neked ajánljuk
Nem csak nagy beruházásokkal javíthatjuk otthonunk energiahatékonyságát Mobilalkalmazással az etikus fogyasztásért Metrózni fejedelmi élmény Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam