2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol

Gondozásmentes kert nem létezik, de néhány alapelv betartásával van rá mód, hogy kevés ápolással és alacsony vízfogyasztás mellett is szép, mutatós kertje lehessen az embernek. A titok a megfelelő növényfajták kiválasztásában, a talajtakaró anyagok használatában, valamint a csepegtető öntözésben rejlik.

A bezs.hu összegyűjtötte a minél kevesebb gonddal és locsolással járó kertek alapelveit.

Honos vagy mediterrán fajok

Az alacsony gondozási igényű kertek egyik fő jellemzője az alacsony vízigény.

A honos növények az adott tájegységen régóta, a természetben is jelen vannak, és már alkalmazkodtak a lokális klímához, vagyis jobbára a természetes csapadékkal is beérik. A honos növények mellett beválhatnak a mediterrán vagy a kifejezetten szárazságtűrő fajok is.

Egy csepp, két csepp

A csepegtető öntözés biztosítja a folyamatos vízellátást a vízzel való spórolás mellett. A rendszer házilag is elkészíthető, mindössze egy speciális (ám minden kertészetben beszerezhető) tömlőre van szükség, melyet a növények tövei között kell elvezetni, majd az egyik végét a kerti csaphoz csatlakoztatni.

Óvodások által készített madárijesztő a Padlizsán utcai közösségi kertben, Zuglóban 2021 nyarán (A kép illusztráció) Fotó: MTVA/Bizományosi/Branstetter Sándor

Búcsú a metszőollótól

A metszés a növény méretétől függően akár nagyobb lélegzetű munka is lehet, ráadásul sok esetben szaktudást is igényel. A megoldást a metszést nem igénylő növények jelentik.

Részesítsük előnyben a nyíratlan sövénytípusokat, mellőzzük a gyümölcsfákat, válasszunk determinált növekedésű (gömb- vagy oszlopos koronájú) cserjéket, tujaféléket 

áll a bejegyzésben.

Le a gyeppel

A gyepet tavasztól őszig öntözni, rendszeresen nyírni, tápanyagozni kell, a telet követően pedig gyakran van szükség felülvetésre, pótlásra. A pázsit kiváltható talajtakaró cserjékkel. Ezek az alacsony, 20–40 centiméteres fajok dekoratívan fedik be a talajt, megakadályozzák a gyomosodást, és egységes, zöld látványt nyújtanak.

Mulcs a kiszáradás és a gyomok ellen

A mulcs a különféle talajtakaró anyagok neve. Mulcsanyagként szóba jöhet a fenyőkéreg, a fakéregzúzalék, a zúzott kő vagy a folyami kavics, de használható a faforgács vagy a szalma is. A mulcsanyag egyfelől lassítja a talaj párolgását, vagyis hatékonyabbá teszi az öntözéseket, másfelől megakadályozza a gyomosodást.

Neked ajánljuk
Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: bezs.hu
Vissza
Hírfolyam