2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Riasztó kép a bébiételekről – a WHO inkább az anyatejet ajánlja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két tanulmánya is megállapította, hogy a bébiételek nagy részét nem megfelelően ajánlják hat hónapnál fiatalabb babáknak, és sok ételnek túl magas a cukortartalma. A WHO a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlja a baba féléves koráig.

Konyha 

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland startup 2021-re szeretné elérni, hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Konyha 

Erre figyeljünk vegetáriánus étrend kialakításakor

A vegetáriánus életmód egyre népszerűbb világszerte, elsősorban az egészséges életmódra való törekvés terjedése miatt. A körültekintés és a tudatosság azonban itt is fontos, mivel a rosszul összeállított vegetáriánus étrend kimondottan káros is lehet a szervezet számára.

tudatosvasarlo.hu
Konyha 

Miből áll a magyar lecsó titka?

A lecsó, ez a könnyű nyári zöldségpörkölt nemzetközi szinten határainkon túl is kedvelt eledel, megbolondítva vagy kiegészítve más fűszerekkel vagy zöldségekkel.

Konyha 

Egyre olcsóbb a növényolaj, ami miatt mindennél gyorsabban pusztítják a Földet

A pálmaolaj ára 7,4 százalékkal csökkent a második negyedévben, és ezzel már a hetedik egymást követő negyedévben jegyeztek fel áresést – közölte a Bloomberg alapján az MTI.

Konyha 

Mit fogunk enni, ha még forróbb, szárazabb és zsúfoltabb lesz a bolygó?

Amanda Little környezetvédelmi újságíró, a nashville-i Vanderbilt Egyetem professzora új könyvében (The Fate of Food) azt a témát járja körül, mit fogunk inni és enni, amikor a – valószínűleg már rég visszafordíthatatlan – klímaváltozás miatt a hőség, a szárazság, az áradások, az erdőtüzek, az összevissza változó évszakok és egyéb környezeti körülmények radikálisan átalakítják majd a táplálkozásunkat.

Konyha 

Környezettudatos otthon apró lépésekben – így alakult át a konyhánk

Gyakorlatias jótanácsok a konyhai élet átszervezésére azok számára, akik környezettudatos konyhát szeretnének kialakítani a saját otthonukban.

holyduck.hu
Konyha 

Szörpöljünk!

Szinte valamennyi idénygyümölcsből készülhet friss szörp. Az eper és a málna olyan lédús gyümölcsök, hogy a szörp szinte „magától” elkészül.

Konyha 

Húsz év múlva több mesterséges húst fogunk enni, mint valódit?

Szakértők szerint 2040-re az elfogyasztott húsok 60 százaléka már nem a levágott állatokból fog származni, hanem laboratóriumban mesterségesen előállított vagy növényi alapú készítményekből.

Konyha 

Ezek az italok garantáltan lehűtik még a legnagyobb forróságban is

Nyáron különösen fontos, hogy pótoljuk az elvesztett vizet, és akkor is igyunk, amikor épp nem érezzük magunkat szomjasnak. A legjobb választás a víz lenne, de sokan nem szeretik, és hajlamosabbak a cukros italok mellett dönteni. Ezek az egészséges alternatívák azonban nem tartalmaznak plusz kalóriákat, ráadásul sokkal több tápanyag van bennük, mintha csak vizet innánk.

Konyha 

72 lúgosító étel – a test természetes egyensúlyáért

Ha lúgosítani szeretnénk, tudnunk kell, mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetünkben. Nem muszáj csak lúgos élelmiszereket fogyasztani annak érdekében, hogy lúgos pH-értéket érjünk el. A bevitt táplálék egy része savas kell, hogy legyen, de próbáljuk meg mindig a természetes, teljes értékű élelmiszereket választani, mint például a zöldségek, a gyümölcsök vagy a gabonafélék.

vizmegoldas.hu
Konyha 

Közel felére csökkent az üdítők átlagos cukortartalma 2010 óta

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség korábban önkéntesen vállalta, hogy az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020. év végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél. Most 43 százaléknál tartanak.

Konyha 

Hogyan csökkentsük a gyermekek élelmiszer-pazarlását?

A magyar háztartásokból származó, egyre növekvő mennyiségű élelmiszer-hulladék jelentős része a gyermekek állandóan változó ízlése miatt keletkezik. Összeállítottunk néhány praktikát, amelyek segíthetnek csökkenteni ezt a mennyiséget.

Konyha 

Ételeket nyomtattak a Columbia Egyetemen

A Columbia Egyetem kutatói javítanának a printelt ételek minőségén, és munkájukhoz speciális, infravörös technológiával működő gépet fejlesztettek ki. Az első eredmények bizakodásra adnak okot.

Konyha 

Egészségesebb tengeri ételeket!

Blokklánc-technológiával sokkal könnyebben végigkövethető például egy kagyló útja a halászat helyszínétől a fogyasztó asztaláig. Az egyre szennyezettebb vizek miatt nagy szükség van az új megoldásokra ahhoz, hogy a vásárló megtudja, mit fog megenni.

Konyha 

Két év alatt 2-5 milliárd forintra nőhet az „okoskenyerek” kereslete

A Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója szerint egyre nő az „okoskenyerek” piaca Magyarországon. Ilyen terméknek nevezik azokat az élelmiszereket, amelyeknek tudományosan igazoltan kedvező élettani, egészséget támogató, vagy a betegségek kialakulásának kockázatát csökkentő hatásuk is van.

Konyha 

Minden egyes kifogott brit garnélarák tele volt kokainnal

Brit kutatók vizsgálták az ország keleti térségének természetes vizeit, és megdöbbentek, amikor az összes kifogott garnélarákban kokainmaradványokat találtak, amely a mintákban szintén jelen lévő ketaminhoz hasonlóan tudatmódosító hatása miatt igen kedvelt drognak számít.

Konyha 

A rostfogyasztás fontossága

Rég tudjuk, hogy az egészség megőrzésében fontos szerepe van a minőségi táplálkozásnak, a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint a rostok fogyasztásának – mégsem figyelünk eléggé oda.

Konyha 

Spárga, a tavaszi zöldségek királya

A spárga kiemelten népszerű a tavaszi zöldségek között. A gasztronómia történelme korról korra lejegyzi, hogy idényben a legnagyobb uralkodók és uralkodónők hódoltak a fehér és zöld (esetleg vad-) spárga nyújtotta élvezeteknek.

Konyha 

Hogyan hasznosíthatja az élelmiszeripar a 3D-nyomtatást?

Az élelmiszeripar és az italkészítés minden szektorát lefedő brit Campden BRI kutatószervezet egyik nemrég indult projektjében a 3D-nyomtatás (3DP) és az élelmiszeripar kapcsolatát vizsgálja arra fókuszálva, hogy az utóbbi hogyan hasznosíthatja a hozzáadott gyártótechnológiát.