2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Konyha 

Növényi tejek és csokis élő puding készítése

A növényi tejeket könnyebben tudja feldolgozni a szervezetünk. A tehéntejen és a kecsketejen túl is van egy színes, ízletes világ, csak egy kicsikét más, mint az állati eredetűé. Ebből a bő negyedórás videóból az derül ki, hogyan tudunk mi magunk is növényi tejeket és azokból édességeket készíteni.

Konyha 

Sosem látott mennyiségben kapott használt sütőolajat a Mol

Az átlagos, havi 13 tonnával szemben januárban rekordmennyiséget, mintegy 32 tonna használt sütőolajat adtak le a Mol töltőállomásokon. Ha a sütőolaj az élővizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Konyha 

Nyomtatott növénytermesztő rendszerrel 90 százalék víz takarítható meg

Egy 3D-nyomtatással kidolgozott új automata rendszerrel otthon termeszthetjük az ételekhez szükséges zöldségeket. A brooklyni fejlesztők New York-i éttermeket szeretnének első körben megnyerni.

Konyha 

Egészséges csokiszalámi gesztenyével

Egy kis édesség mindig jólesik. Pláne, ha még egészséges is. Az egyik leggyorsabban elkészíthető és sütés nélküli magyar specialitást, a csokiszalámit alakította tovább az alábbi recept: a diófélékhez tartozó, de a többihez képest rendkívül alacsony zsír-, fehérje- és energiatartalmú, finom gesztenyével.

ripost.hu
Konyha 

Konyhai praktikák, avagy hogyan mosogass hulladék nélkül

Egy háztartás konyhájában a főzésen kívül talán a mosogatással töltjük el a legtöbb időt. Persze sok otthonban már megtalálhatóak a mosogatógépek, amelyek rengeteg időt és energiát tudnak megspórolni nekünk, és bár vizet és energiát fogyasztanak, mégis nagyon megkönnyítik a dolgunkat. A  hulladekvadasz.hu oldalon Tóth Andi bemutatja, hogyan lehet környezetbarát módon mosogatni a mindennapokban.

Konyha 

Kiadós téli levesek

Ebben a téli időben a fűszeres, kiadós, forró, sűrű levesek esnek a legjobban, lassan kanalazgatva, jóízű beszélgetéssel kísérve. De ha cukorbeteg vagy diétázó van a családban, igencsak át kell gondolnunk, milyen levest is válasszunk, hiszen a szénhidráttartalomra és a kalóriatartalomra egyaránt ügyelnünk kell. Így a szokásos zsíros, tejszínes krémlevesek, a fehér lisztes galuskával, csipetkével gazdagított receptek ez alkalommal biztosan kiesnek.

Konyha 

YouTyúk: foglalj tyúkot és egyél/vegyél igazi tanyasi tojást

„Kóstold meg a legemberibb tojást. Válassz gazdáink közül, foglalj nálunk tyúkot, és mi elvisszük neked, amit a tyúkod tojt” – hangzik el a YouTyúk rövid videós bemutatkozásában, amelyben igen szimpatikus családok mutatják be portáikat, s kínálják fel a vidéki, ellenőrzött gazdálkodásból származó tojásokat. Ezek a családok szabadon tartják a tyúkokat, és csakis természetes takarmánnyal táplálják őket. Abban bíznak, hogy együtt tanulhatjuk meg, miként lehet egymásról jól gondoskodnia vásárlónak és gazdának.

Konyha 

Minden müzli, ami annak néz ki?

A müzli szó eredete a német kása (Mus) szóra vezethető vissza, svájci dialektusban Müeslinek nevezik. A 19. század végéig a svájci parasztok mindennapi étele volt a kásafélékből, friss vagy aszalt gyümölcsökből, friss tejből és dióból álló keverék.

Konyha 

5+1 alkalmazás az élelmiszer-pazarlás ellen

Az élelmiszer-pazarlás ellen tenni egyáltalán nem olyan bonyolult, mint hangzik. Ha pedig van egy okostelefonunk, akkor szinte gyerekjáték.

maradeknelkul.hu
Konyha 

Top 20 ökoélelmiszer

Mely zöldségekből és gyümölcsökből érdemes organikusat venni? Bár alaposan megmossuk őket evés előtt, sajnos így is maradhat rajtuk növényvédő szer.

Konyha 

A szendvicsfogyasztás klímakárosító hatása az autóforgaloméval vetekszik Nagy-Britanniában

A Brit Szendvics Szövetség (BSA) adatai szerint az Egyesült Királyságban évente 11,5 milliárd szendvicset fogyasztanak, ezek fele készül házilag. A szendvicsek fogyasztása évente átlagosan 9,5 millió tonna szén-dioxidot termel, ami az országban közlekedő 8,6 millió autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg – állapították meg a Manchesteri Egyetem kutatói.

Konyha 

Ökokonyha, kütyük nélkül!

Ha okosan választod ki a konyhai eszközeidet, nemcsak helyet és energiát takaríthatsz meg, de még a környezetednek is jót tehetsz. Ha jól beletúrsz a konyhaszekrény vagy a kamra mélyére, lehet, hogy találsz olyan eszközöket, amelyekről azon kívül, hogy nincs kapcsolójuk, jószerével alig tudsz valamit. Pedig sokuk nagyon is hasznos!

Konyha 

Milyen lábasban főzhetünk egészségesen?

Igaz-e, hogy az alumínium edény Alzheimer-kórt okoz, a teflonlábasok pedig növelik a daganatos betegségek kockázatát? Milyen edényben található ólom, és gond-e, hogy az öntöttvas edényből vasionok oldódnak az ételbe?

Konyha 

Heti egy húsmentes nap: fejenként évente 104 kilogrammal kevesebb szén-dioxid

A szakemberek szerint meg kellene adóztatni a húsfogyasztást, mert túlságosan környezetterhelő az állattenyésztés. Omlós csülök, sült libacomb, fűszeres gyros – és még hosszan sorolhatnánk a finom húsételeket, amelyekért sokunk rajong. De nagy árat fizet ezért a Föld, és fizetünk hamarosan mi is. Pedig mindössze heti egy húsmentes nappal már évente legalább 104 kilogrammal csökkenthetjük szén-dioxid-kibocsátásunkat, és ez nemcsak a bolygónak, hanem az egészségünknek is jót tehet.

Konyha 

A téli konyha fontos alapanyagai: a gyökerek

Nemszeretem-savanyúság, a terítőből kimoshatatlan rémisztő szín: sokan így gondolnak a céklára, pedig e megvastagodott gyökér a téli konyha egyik sokoldalú alapanyaga. A céklát jól kiegészítő torma vírus- és baktériumölő hatása miatt kifejezetten ajánlott téli eledel, a magas ásványianyag-tartalmú és legendás nemihormon-képző hatású zellerből pedig nem csak krémlevest lehet készíteni.

Konyha 

Élelmiszer-pazarlás elleni kisokos: a maradék nem szemét, hanem bónusz!

Sütés-főzés közben sokszor előfordul, hogy maradék vagy felesleg marad a munka után. Nem muszáj azonban kidobni mindent, kis kreativitással könnyen új ételeket varázsolhatunk belőlük. Íme 5+1 tipp, amivel pénzt spórolhatunk, nem pazaroljuk el az ételt – és nem mellesleg egy jót is ehetünk.

Konyha 

Helyben termett alapanyagokkal dolgoznak a menő éttermek

Egyre több ember él a Földön, és szerencsére egyre több embert foglalkoztat a fenntarthatóság az étkezésben. A szakácsok egy része ezzel egyáltalán nem foglalkozik, ám szerencsére mind többen tartják fontosnak, hogy szezonálisan főzzenek az éttermükben, sőt minél több helyben termett alapanyagot használjanak. Köztük Jamie Oliver is.

Konyha 

Energiatakarékosság a konyhában

Az energiatakarékosság az otthonodban pénzügyi kérdés is. Íme néhány hasznos tanács arra, milyen módon lehet spórolni a konyhában, a vízforraló használatától kezdve az edények helyes használatán át a mosogatásig.

Konyha 

Skandináviában már vegán hamburgert is készít a McDonald's

McVegan néven dobott piacra szójaalapú vegán hamburgert a McDonald's Finnországban és Svédországban. A fogyasztóknak bejön a termék, más országok lakói is várják, hogy náluk is megjelenjen a vegán burger, de egyelőre nincs hír arról, hogy a McDonald's máshol is fel akarná venni a terméket az állandó kínálatába.

szuperfarm.hu
Konyha 

Veszélyeztetett élelmiszerek, melyek eltűnhetnek az asztalunkról

A környezetszennyezés, a klímaváltozás és a túlfogyasztás miatt sok kedvelt élelmiszer veszélybe kerülhet, étlapunkon nagy átalakulások várhatóak a jövőben. Lehet, hogy búcsút inthetünk a csokoládénak és a kávénak is? Az Ecolounge gyűjtéséből megismerhetjük a legfenyegetettebb élelmiszereket.