2020. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Berobbant a növényi italok forgalma, de a tehéntejnek is megvannak az előnyei

Egy kutatás szerint akár negyedmillió rendszeres hazai fogyasztó mellett további százezrek választják időnként a növényi italokat tehéntej helyett. A dietetikusok szerint ezeknél figyelni kell arra, hogy mekkora a bevitt tápérték, és hogy az összetevőkből mit és mennyire hasznosít az emberi szervezet.

Konyha 

A Golden Globe után az amerikai filmkritikusok díjait is vegán menü mellett adják át

Pár nappal a Golden Globe-gála után a Critics Choice Association (CCA) amerikai filmkritikus-szervezet is bejelentette, hogy díjátadó vacsoráján csak növényi alapú ételeket szolgálnak fel a klímaválság elleni küzdelem jegyében.

Konyha 

Tömegek fognak elhízni, ezért sokkal több ételre lesz szükség

Az emberiség létszámának növekedése miatt egyre több élelmiszerre van szükség, ez nyilván senkit sem ér meglepetésként. Abba viszont valószínűleg kevesebben gondolnak bele, hogy az egyre több embert érintő elhízás miatt is sokkal több táplálék kell.

g7.hu
Konyha 

Ezekből a maradékokból ne adj a háziállatodnak, életveszélyes lehet

Még a legjólneveltebb kedvencek is elcsábulhatnak az ünnepi finom ételek illatára, így érdemes figyelmet fordítani rájuk is a nagy sürgés-forgás közepette. A HelloVidék összegyűjtötte azokat az ételeket, amelyeket megoszthatunk kedvenceinkkel az ünnepek alatt, illetve azokat is, amelyeket mindenképp tartsunk távol tőlük.

Konyha 

Jön a palackos rántotta növényi alapanyagokból

Hamarosan az európai piacokon is megjelenik a palackban értékesített, tojás nélküli, növényi alapanyagokból előállított „rántotta”. A termék az Egyesült Államokban már népszerűségi rekordot döntött, 10 millió tojásnak megfelelő mennyiséget adtak el fél év alatt.

Konyha 

Halfogyasztás Magyarországon (2014-2018)

Bár még mindig kevés halat fogyasztanak a magyar emberek, egy felmérés szerint ugyanakkor kezdünk egyre jobban rászokni a halhúsra.

Konyha 

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatatlanul fenntartható gazdálkodás.

Konyha 

Projekt a még egészségesebb tejtermékekért

Magas biológiai értékű, egészségesebb tejtermékek előállításán dolgozik a Kaposvári Egyetem és a Fino-Food Kft. A Fino tehenei számára biztosítottak az állatbarát körülmények és a gyógynövényekben gazdag, ősgyeppel vegyített takarmány is.

Konyha 

Vége a korlátlan ételfogyasztásnak

Véget vetnének egyes szállodák a korlátlan és ingyenes élelmiszer-fogyasztás gyakorlatának, mert rendkívül pazarló, és sok erőforrást feleslegesen köt le. Ahol megpróbálkoztak a váltással, meglepő, de nem érkezett panasz.

Konyha 

Biztos siker: ezekkel a fűszerekkel finomabbak és egészségesebbek lesznek ételeink

Jóleső érzés látni szeretteink arcán, hogy ízlik nekik a főztünk. Ezekkel a friss fűszernövényekkel nem csak az ételek fenséges íze garantált, általuk a család egészségéről is gondoskodhatunk.

magyarmezogazdasag.hu
Konyha 

A Lidlben is lehet már műhúsos hamburgert venni

Kizárólag növényi alapú húspótló készítményekkel bővült a Lidl Magyarország termékkínálata. Az áruházlánc Next Level Meat saját márkanév alatt kifejlesztett új, 100 százalékban vegán termékei alternatív és klímabarát táplálkozást tesznek lehetővé, ezáltal is csökkentve az ökológiai lábnyomot.

Konyha 

Hatszor több élelmet tudnának biztosítani az óceánok, mint jelenleg

Hatékonyabb gazdálkodással és több technológiai újítás bevezetésével a jelenleginél hatszor nagyobb mennyiségű élelmet lehetne kinyerni a világ óceánjaiból – állapították meg kutatók, akik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének halászattal foglalkozó tudományos tanácskozásán ismertették az eredményeiket.

Konyha 

Mit fogunk enni 30 év múlva?

Aligha ér minket meglepetés annak hallatán, hogy a Föld nem sokáig képes már eltartani minket, tekintve, hogy hamarosan tízmilliárd ember fog rajta élni. A táplálkozás terén számos kihívás előtt áll az emberiség, az éhezés ugyanis napjainkban is egy rendkívül jelentős probléma.

chikansplanet.blog.hu
Konyha 

A világ kávéfogyasztása 2012-2018 között

Miközben rendre arról jönnek a hírek, hogy a klímaváltozás miatt felére csökkenhet a kávétermelésre alkalmas globális terület nagysága, a kávéfogyasztás mértéke világszerte meredeken ível felfelé.

Konyha 

Az emberek azt hiszik, a szemétből szedik ki – sikeres a „ronda zöldség” akció Angliában

A csúnya gyümölcsök és zöldségek forgalmazásával foglalkozó, Egyesült Királyságbeli Oddbox nevű vállalkozásnak köszönhetően eddig 1,6 millió kilogramm élelmiszert sikerült megmenteni a kukától.

Konyha 

Ezek az élelmiszerek nem is annyira természetesek, mint gondolnánk

Egyáltalán nincs könnyű dolgunk, ha vásárláskor valóban jó minőségű élelmiszereket szeretnénk a kosarunkba helyezni. Sok közülük az álcázás világbajnoka: természetesnek hisszük, pedig egyáltalán nem az. Íme, pár meghökkentő példa.

Konyha 

Kenyérfogyasztás Magyarországon 2002 és 2017 között

Az újabb és újabb pékségek megjelenése mellett talán meglepő, hogyan alakult az elmúlt években Magyarországon az egy főre jutó évi kenyérfogyasztás.

Konyha 

Az élelmiszerek 14 százaléka elvész, még mielőtt a boltba jutna

A világon előállított élelmiszerek körülbelül 14 százaléka elvész még az előtt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne – hívta fel a figyelmet a veszteségre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Ennek a jelentős veszteségnek a visszaszorítása serkentené a globális gazdasági növekedést és termelékenységet, segítene az éhezés elleni küzdelemben, és csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását is.

Konyha 

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

A kaktuszoktól az algákon és a vitaminban gazdag virágokon át a szárazságtűrő gyökérzöldségekig – a Knorr és a WWF összeállította annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelynek a fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

Konyha 

Még mindig csaknem évi 2 millió tonna élelmiszer megy a kukába

Nem hoztak áttörést az elmúlt évek törekvései az élelmiszer-pazarlás visszaszorítására Magyarországon, még mindig csaknem 2 millió tonna élelem megy a kukába évente.