2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Mi legyen egy nap a tányérodon

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége öt éve készítette el az egészséges, hazai felnőtt lakosságnak szóló OKOSTÁNYÉR®-t. A legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozták meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz milyen élelmiszertípusoknak milyen arányban kellene a tányérunkra kerülnie.

Konyha 

Íme, a fenntartható laborkávé (videóval)

Finn kutatók a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatíváját fejlesztették ki: laboratóriumban állítottak elő kávét, amelynek aromája és íze is hasonlít az igazihoz.

Konyha 

Így készítsünk birsalmakompótot

Sokan elfelejtették, sokan most fedezik fel újra, hogy mi minden készíthető a birsalmából. Íme, Tóth Zsolt receptje egy „istenien finom” birsalmakompóthoz az eztfaldfel.hu honlapról.

Konyha 

Laboratóriumi wagyu marhahúst állítottak elő japán tudósok

A fekete wagyu marhákat a Japán nyugati részén lévő Kobe környékén tenyésztik. Márványos húsukért kilónként több mint 400 dollárt (140 ezer forintot) is elkérnek, így ez a világ legdrágább marhahúsának számít. A tudósok szerint az általuk előállított hús látványra és ízre is olyan, mint az eredeti wagyu steak.

Konyha 

Mézbor készítése házilag

Az erjesztett italok elkészítésének vannak buktatói, ám a magyarmezogazdasag.hu által közreadott recept szerinti mézbor viszonylag könnyen, házi eszközökkel is készíthető.

Konyha 

Egy igazán sokoldalú gabona: fókuszban a zab

Az utóbbi években a zabkása hazánkban is egyre nagyobb sikernek örvend, sokan választják már reggelire, gyümölccsel vagy magokkal megpakolva. Amellett, hogy finom, tápanyag-összetétele rendkívül kiegyensúlyozott, fogyasztása pedig számos hosszú távú előnnyel is jár. 

Konyha 

Így készíthetünk otthon herbamézet

A herbaméz vagy más néven fűszerméz gyógy- és fűszernövényekkel ízesített háziméz, amelyet a saját konyhánkban is könnyedén elkészíthetünk. Ízesíthetünk vele teát és limonádét, süteményeket és péksüteményeket, vagy akár salátaöntetekbe és pácokba is keverhetjük. 

Konyha 

Savanyúság görögdinnye héjából

Még lehet görögdinnyét kapni, éljünk hát a lehetőséggel, és ha vásároltunk, ne dobjuk el a héját! A savanyú uborkához hasonló, ropogós finomságot lehet készíteni belőle.

Konyha 

Kampány indult a vadhúsfogyasztás ösztönzésére

„Terítéken a vadhúsok – Ízvadászatra fel!” szlogennel egy hónapos kampányt indított az Agrármarkering Centrum a vadhúsfogyasztás ösztönzésére. Az EU-ban egy kilogramm a vadhúsfogyasztás átlaga, idehaza mindössze 35-40 dekagramm. Sok tízmilliárdos bevételt jelenthetne a gazdaságnak, ha ez az adat megduplázódna.

Konyha 

A házi csodaszer: a kovász (videó)

Mi az eredete, mi mindenre és hogyan használható a kovász, a kenyérsütés alapja? Dr. Hauberl Emőke és Bóday Ádám beszélget a kovászolásról.

Konyha 

Óriási gondot jelent az élelmiszer-pazarlás

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a brit Tesco tanulmánya szerint 2,5 milliárd tonna élelmiszert dobnak ki a termelők, kereskedők és fogyasztók, ami az élelmiszertermékek 40 százalékát teszi ki.

Konyha 

A műhúst gyártó cég különadót vetne ki a húsfogyasztásra

A Beyond Meat vezetője szerint a legtöbb vevőjük már most is a húsevők közül kerül ki, és hamarosan árban is megelőzik a húsipart.

Konyha 

Még most sem késő veteményezni

A saját magunk által termesztett zöldség amellett, hogy finomabb és egészségesebb, mint a boltban kapható, környezetbarátabb megoldás is, hiszen csak pár méternyit kell „utaznia” az asztalunkig. A nyár közepe a másodvetés ideje, Megyeri Szabolcs a 24.hu-n olvasható cikkében ehhez ad tippeket.  

Konyha 

Öt egészségesnek hitt szuperélelmiszer, mely valójában csak pénzkidobás

Ahogy a szupermarketekben az egészséges élelmiszerek sora egyre bővül, úgy nőnek az „egészségesnek” beállított élelmiszerek árai is. Pedig táplálkozási szempontból nem mindegyik értékes, és a bennük lévő tápanyagokat és egészségügyi előnyöket könnyedén megtalálhatjuk a sokkal olcsóbb, kevésbé feldolgozott változatokban is. (Fotó: magyarmezogazdasag.hu)

magyarmezogazdasag.hu
Konyha 

Tippek a környezetkímélő konyháért

A szelektív hulladékgyűjtésen, az energiatakarékos főzésen vagy a használt étolaj helyes kezelésén túl jóval többet is tehetsz azért, hogy a lehető legkisebbre szorítsd vissza az ökológiai lábnyomodat, amikor a tűzhely körül sürgölődsz.

Konyha 

A világon minden percben 11 ember hal éhen

„Az éhség vírusa szaporodik” címmel tette közzé jelentését az Oxfam nemzetközi segélyszervezet amerikai irodája. A szervezet az élelmiszer-ellátás bizonytalanságáért a koronavírus-járvány mellett a nem szűnő fegyveres konfliktusokat és az egyre súlyosabbá váló globális felmelegedés okolja.

Konyha 

Jane Goodall a hús- és tejtermékreklámok finanszírozásának megszüntetéséért

Jane Goodallal egyetemben nemzetközi tudósok csoportja levélben szólította fel az Európai Bizottságot arra, hogy állítsa le az állati eredetű élelmiszereket népszerűsítő reklámok anyagi támogatását, mivel sürgető szükség van az egészséges, klímabarát étrendre való áttérésre.

Konyha 

Egészséges csigahús

Az éticsiga nem alapvető élelmiszer-alapanyag, inkább kulináris különlegesség, melynek fogyasztása Franciaországban is a tél végi ünnepekhez és a turistaszezonhoz kapcsolódik. Hazánkban is voltak kísérletek a tenyésztésére, de végül csak a gyűjtése maradt meg. (Fotó: magyarmezogazdasag.hu)

magyarmezogazdasag.hu
Konyha 

Melyik élelmiszert mossuk, és melyiket ne?

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma ajánlása alapján minden olyan terméket meg kell mosni, amelyen nem szerepel az előmosott felirat, azonban ez nem minden alapanyagra igaz.

Konyha 

Egészséges hűsítő italok házilag

A nagy hőségben a műitalok helyett érdemes finom, egészséges, ám hűsítő innivalókat fogyasztanunk, amelyeket otthon készítünk el magunknak, és amelyek nemcsak hűtenek, de a folyadékveszteséget is jól pótolják.