2020. augusztus 7., Ibolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Hideg sült paprika-paradicsom krémleves

A környezettudatos gondolkodásmód egyik eleme, hogy lehetőség szerint helyben termett, szezonális alapanyagokból készült ételeket főzünk. A nyár slágerzöldsége a paprika és a paradicsom, amely, ha szerencsénk van, a kertünkben is megterem. Az alábbi recept nemcsak egészséges és finom, de arra is jó, hogy felhasználjuk az egyszerre nagyobb mennyiségben beérő zöldségeket. 

Konyha 

Készíts fagyit otthon!

A boltban kapható dobozos fagyik helyett érdemes otthon nekilátnunk a nyár nagy kedvencének, így nemcsak azt tudjuk, pontosan mi van benne, de a szemétbe kerülő műanyag dobozok számát sem gyarapítjuk. Dián Dóri három egyszerű, fagyigép és bravúros technikák nélkül is elkészíthető receptet oszt meg az olvasókkal a wmn.hu-n. 

wmn.hu
Konyha 

Ehető vadon termő növények a tányéron

A természetben fellelhető zöldségek és gyümölcsök remek kiegészítői lehetnek táplálkozásunknak, ha tudjuk, miként használjuk megfelelően azokat.

Konyha 

Maradékmentő cukkinilepény

Pillanatok alatt összeállítható, könnyed cukkinis lepény, amely magában és salátával is tökéletes főétel, ráadásul segít, hogy a maradék sonka, sajt vagy zöldség ne a szemetesben végezze. 

Konyha 

Köhögés elleni orvosság a konyhából

Az orvosi pemetefüvet évezredek óta kiváló köhögéscsillapítóként tartjuk számon, termesztése nem igényel különösebb szaktudást, és könnyen hatásos köhögés és meghűlés elleni szert készíthetünk otthon, a konyhánkban.

Konyha 

Régi sparheltből kerti grillező

Egyedi és ötletes a nagymama konyháját is felidéző, mégis a kertet öltöztető egyedi grillező, amely amellett, hogy remek példája a praktikus újrahasznosításnak, azt is lehetővé teszi, hogy igazán finom falatokkal kényeztessük magunkat. 

Konyha 

Az élelmiszer-halmozók köztünk élnek

Valószínűleg sokak konyhapolcán rejtőzik olyan élelmiszer, amelyet pánikolva tett be a bevásárlókocsiba a koronavírus-járvány kezdetén. És valószínűleg erre csak akkor jön rá, amikor a kukába dobja, mert megromlott. Az élelmiszer-pazarlás a jobb módú és diplomás családokban gyakrabban fordul elő, miközben a világon közel egymilliárd ember éhezik. Az élelmiszer-hulladék azonban nem csak etikai kérdés, a klímaváltozás egyik főszereplője. (Fotó: Shutterstock)

chikansplanet.blog.hu
Konyha 

Miért egészségesebb a méz a cukornál? (1. rész)

Ha mértékkel fogyasztjuk, természetesen a finomított cukor sem egészségtelen. A mézben lévő cukrok azonban érdekes módon másként szívódnak fel a szervezetünkben, mint a finomítottak. A magyarmezogazdasag.hu sorozatában ennek miértjét vizsgálják meg.

Konyha 

A 3D-s nyomtatott steak a jövő élelmiszere?

Virágzásnak indult az alternatív húspiac. Számos új technológiával sikerült előállítani növényi alapú húst, amely ízében és textúrájában is a valódi húst idézi. Egy izraeli székhelyű vállalat, a Redefine Meat is forradalmasította a húsfogyasztás piacát.

Konyha 

Az Ehető gyógynövények receptpályázat nyertesei

A bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi és csapata által meghirdetett receptpályázat kikötése csupán az volt, hogy az elkészült étel alapanyagai között szerepelnie kell egy vagy akár több ehető gyógynövénynek. Rengeteg meglepő alkotással találkozott a zsűri.

gyorgytea.hu
Konyha 

10 vadon élő, ehető növény – amelyekből jó ételt főzhetsz

A növények az ellenségeikkel szemben számos védelmi rendszert fejlesztettek ki, így aztán a környezetünkben többnyire kellemetlen ízű, mérgező növényekkel találkozhatunk, amelyeket jobb elkerülni. Tucatszámra akadnak azonban olyan vadon élő (gyom)növények is, amelyeket bátran fogyaszthatunk.

foodandwine.hu
Konyha 

Mennyei lekvárreceptek, amelyekkel egész évben kényeztetheted magadat

Szélesi Ferenc főkertész nagyon szereti a lekvárt minden formában, és már volt szerencséje sok fajtát megkóstolni, de akkor is a hazai finomságok maradtak a kedvencei. Véleménye szerint mindenkinek érdemes kipróbálnia a nem mindennapi különlegességeket is, mint például a görögdinnye- vagy a banánlekvár.

agraroldal.hu
Konyha 

Július hónap friss élelmiszerei

Július a forróság és a szabadságok ideje: asztalainkra minden nap friss zöldség és gyümölcs kerülhet a kertből vagy a piacról. Potyognak a szilvák és a barackok a fáról, mindennek friss, üde és édes íze van. Gyümölcsök tekintetében végre itt a sárgadinnye, szilva, málna és görögdinnye ideje, de fogyaszthatunk még mindig sárgabarackot, cseresznyét és epret is.

Konyha 

Vissza a természetbe – angolszász módra (videóval)

Az vagy, amit megeszel. Lenni jó. Enni szintén jó. Olvasni, tanulni és főzni szintén jó. A gyűjtés szenvedély. Tehát ha tehetjük, halmozzunk fel szakácskönyveket. Ismerkedjünk meg az alternatív életformára és szemléletre ösztönző tévészakáccsal, Hugh Fearnley-Whittingstallal.

Konyha 

Tojásbevonattal tartósítanák a friss zöldség-gyümölcsöt (videóval)

Az ehető bevonatok és vegyi adalékanyagok fontos szerepet kaphatnak az élelmiszerhiány genetikai módosítások nélkül való csökkentésében. A Rice University kutatói szerint a kidobásra ítélt tojások felhasználhatók volnának gyümölcs- és zöldségvédő bevonatok olcsó alapanyagaként.

Konyha 

Rovarokból készült ételek: lassan nálunk is terjednek…

A rovarok fogyasztásától hazánkban sokan idegenkednek, ez azonban csak kultúra és hozzáállás kérdése, hiszen más országokban a sertés- vagy a marhahús fogyasztásától irtóznak ennyire. A rovarok fogyasztásának azonban számos előnye lenne, ha elterjedne...

magyarmezogazdasag.hu
Konyha 

Szezonális kedvenc, és még pálinka is készül belőle

A szamóca nemcsak ízletes, üdítő gyümölcs, hanem értékes a beltartalma is. Termése C-vitaminban, vasban, káliumban gazdag, ugyanakkor szervessav-, cukor- és pektintartalma is jelentős. A friss gyümölcs hatóanyagai serkentik az emésztést, oldják a fogkövet. 

Konyha 

A vészhelyzet alatt felértékelődtek a csomagolt és tartós élelmiszerek

A járványügyi veszélyhelyzetben felértékelődött az élelmiszerek tartóssága, csomagolt jellege, valamint előtérbe kerültek az otthoni sütés-főzéshez szükséges termékek – állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Konyha 

Húsfogyasztás Magyarországon (2010–2018)

A háztartások egy főre jutó évi húsfogyasztásának alakulása Magyarországon 2010 és 2018 között a KSH felmérése szerint, az MTI infografikáján.

Konyha 

Egy rég elfeledett kedvenc: a krumplihéjból finom snack készíthető

Hacsak nem újkrumpliról vagy héjában sült töltött, vajas krumpliról, cikkezett steakburgonyáról van szó, a főzés általában a krumpliszemek meghámozásával kezdődik. És mi történik a héjjal? Többnyire a konyhai szemetesben, jobb esetben a komposztálóban végzi. Pedig ennek egyáltalán nem kellene így lennie!