2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Zöldséges csokitojás luxuskivitelben

A luxus vegán csokoládétojás növényi aromákkal, köztük paradicsommal, céklával, spenóttal, sárgarépával és csemegekukoricával készült. A félig sötét és félig tejszerű finomság már attól is különleges, extra édesség, mert nagyjából 13 ezer forint körüli összeget kell fizetni érte.

Konyha 

Konyhai hulladékokból receptkönyv (letölthető)

Az angol nyelvű könyv arra szeretne rávilágítani, milyen kiaknázatlan lehetőségek rejtőznek például a banánhéjban, a retek zöldjében, vagy akár a kidobásra szánt csirkecsontokban is, és ezekből még mennyi mindent lehet kihozni.

Konyha 

Megint visszaesett a magyar termékek aránya a kereskedelmi láncok üzleteiben

A szakemberek csaknem 40 ezer termék részletes adatait rögzítették 16 olyan, hagyományos árukategóriában (például húskészítmények, tejtermékek, tojás, méz), amelyekben a hazai élelmiszeripar el tudná látni a magyar lakosságot megfelelő mennyiségű és jó minőségű élelmiszerekkel. Pedig a szállítás nem csak a levegőnek, de a klímának sem tesz jót...

Konyha 

A tengeri termékek csaknem 40 százalékán hamis a megnevezés

Sügér helyett más halfaj, rák helyett disznóhús, veszélyeztetett vagy sebezhető fajok – ilyenekkel is találkoztak kutatók több mint 30 országból, s írtak közel félszáz tanulmányt arról, hogy a kereskedők számtalan esetben becsapják a vásárlókat a tengeri termékek hamis megnevezésével.

Konyha 

Itt a medvehagymaszezon

Már azért is érdemes elindulni az erdőkbe, hogy medvehagymát szedjünk magunknak. De nem mindegy, hogy hogyan és mennyit.

Konyha 

Az élelmiszerrendszer egyharmadának köze van az üvegházhatású gázkibocsátáshoz

A földterületek mezőgazdasági célokat szolgáló megtisztítása, az erdőirtás, a trágyázás, a haszonállatok és a hulladéktermelés mind hozzájárulnak ahhoz a kibocsátáshoz, amely a bolygó 7,7 milliárdos népességének élelmezéséhez szükséges rendszerből származik.

Konyha 

Az élelmiszerek közel ötöde végzi a szemétben, miközben 700 millióan éheznek (videóval)

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése alapján a világszerte eladott élelmiszer 17 százaléka a szemétben végezte 2019-ben. A 931 millió tonnányi kidobott élelmiszer 23 millió teherautót töltene meg, és minden földlakóra fejenként 121 kilogramm jutna. Érdemes megtekinteni a cikkben látható, a világ több táján készült rövid videót bolygónk élelmiszer-termeléséről.

Konyha 

Mindennapi alma – Mit készítesz te az almából?

Rengeteg kincs rejtőzik az almában. Tavaszig ez az „egyetlen” gyümölcsünk, számtalan színben, méretben és ízben élvezhetjük. A Felelős Gasztrohős Alapítvány és az ittaSzezon.com kistermelői piactér most kampányt indított a hazai almafogyasztás népszerűsítéséért.

Konyha 

Kipróbáltuk a bolygómentő étrendet

2019-ben az EAT Lancet, a világ egyik legnagyobb orvosi szaklapja 37 kutató bevonásával kidolgozott egy étrendet, amely a legjobb lenne a bolygónak és nekünk. Röviden: ha mindnyájan az általuk leírt étrendet követnénk, legalább a környezetterhelés ezen részét csökkenthetnénk.

telex.hu
Konyha 

Hamarabb indul az idei medvehagymaszezon

Az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február végén elkezdődhet a jellegzetes fokhagymaillatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, a medvehagyma idei szezonja.

Konyha 

Február 10-én volt a hüvelyesek világnapja

Nem tréfából lett világnapja a hüvelyeseknek. Hihetetlen gazdag élelmiszercsoport, amelynek sok jótékony hatása van az egészségünkre. Érdemes rendszeresen fogyasztani belőlük, minél többfélét és minél többféleképpen elkészítve.

Konyha 

Üdítőitalt készítenek a karácsonyfából az északi országokban

A fenyőfákat sok helyen zöldhulladékként gyűjtik össze, mások egyénileg próbálják hasznosítani az elszáradt tűlevelűeket. Észtországban és Finnországban most rendhagyó ötlettel rukkoltak elő.

morzsafarm.hu
Konyha 

2020 három percben – az Ausztrál Antarktisz Program (videó)

Akik kíváncsiak rá, milyen körülmények között dolgoznak és élnek a Déli-sarkvidéket kutatók, azoknak érdekes lesz ez a háromperces rövidfilm arról, hogyan élték meg az Ausztrál Antarktisz Program munkatársai a tavalyi évet.

Konyha 

10 konyhai élelmiszer, amely jobb, mint a gyógyszerek – 2. rész

Kardamom, köménymag, méz, vöröshagyma, citrom – még újabb öt egészséges konyhai alapanyag, amelyeket jótékony hatásai miatt ajánl dr. Tihanyi László.

Konyha 

Vigyázat, allergiát válthat ki a tücsökevés!

A kutatók szerint a tücskök és más rovarok kulcsfontosságú táplálékai lehetnek a 2050-ben a Földön élő mintegy 9,7 milliárd embernek. Ám a tücsökalapú fogásokban 20 olyan proteint azonosítottak, amelyek egyes embereknél súlyos allergiás reakciót okozhatnak.

Konyha 

10 konyhai élelmiszer, amely jobb, mint a gyógyszerek – 1. rész

Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a természetes szerekkel való gyógyítás, legyen szó kisebb vagy akár súlyos betegségekről. Tulajdonképpen tele van a konyhánk olyan élelmiszerekkel, amelyeknek lenyűgöző gyógyhatásai vannak.

Konyha 

A tejfogyasztás áldásos hatásai

A tej napjainkban igen komoly támadások kereszttüzében áll, vannak olyan cikkek, amelyek már arról írnak, hogy senkinek nem lenne szabad tejet innia. Ettől függetlenül a tejet évezredek óta fogyasztjuk.

Konyha 

A tél egészségelixír-gyümölcse, a naspolya

Ritka manapság a kertekben, pedig dédnagyanyáink korában általános volt. Ez a számtalan betegség megelőzésére és gyógyítására is alkalmas, végtelenül egészséges, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag téli gyümölcs erjedés után válik puhává, édessé és ehetővé.

Konyha 

A kávé a legkevésbé fenntartható módon előállítható élelmiszer

A kávé iránti globális kereslet becslések szerint 2050-re megháromszorozza a termelést, ami hatalmas nyomást jelent az erdőkre és a trópusi régió más élőhelyeire. Brit kutatók azt vizsgálták, miként lehet jelentősen, mintegy 77 százalékkal csökkenteni a kávé szénlábnyomát.

Konyha 

Húsmentes nap az intézményi étkeztetésben – online konferencia (videó)

A Magyar Természetvédők Szövetsége online konferenciát tartott 2020. december 9-én azzal a céllal, hogy körbejárják a heti egy húsmentes nap menzai bevezetésének lépéseit, lehetséges akadályait, valamint a jó gyakorlatokat.