2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Ezek az italok garantáltan lehűtik még a legnagyobb forróságban is

Nyáron különösen fontos, hogy pótoljuk az elvesztett vizet, és akkor is igyunk, amikor épp nem érezzük magunkat szomjasnak. A legjobb választás a víz lenne, de sokan nem szeretik, és hajlamosabbak a cukros italok mellett dönteni. Ezek az egészséges alternatívák azonban nem tartalmaznak plusz kalóriákat, ráadásul sokkal több tápanyag van bennük, mintha csak vizet innánk.

Konyha 

72 lúgosító étel – a test természetes egyensúlyáért

Ha lúgosítani szeretnénk, tudnunk kell, mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetünkben. Nem muszáj csak lúgos élelmiszereket fogyasztani annak érdekében, hogy lúgos pH-értéket érjünk el. A bevitt táplálék egy része savas kell, hogy legyen, de próbáljuk meg mindig a természetes, teljes értékű élelmiszereket választani, mint például a zöldségek, a gyümölcsök vagy a gabonafélék.

vizmegoldas.hu
Konyha 

Közel felére csökkent az üdítők átlagos cukortartalma 2010 óta

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség korábban önkéntesen vállalta, hogy az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020. év végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél. Most 43 százaléknál tartanak.

Konyha 

Hogyan csökkentsük a gyermekek élelmiszer-pazarlását?

A magyar háztartásokból származó, egyre növekvő mennyiségű élelmiszer-hulladék jelentős része a gyermekek állandóan változó ízlése miatt keletkezik. Összeállítottunk néhány praktikát, amelyek segíthetnek csökkenteni ezt a mennyiséget.

Konyha 

Ételeket nyomtattak a Columbia Egyetemen

A Columbia Egyetem kutatói javítanának a printelt ételek minőségén, és munkájukhoz speciális, infravörös technológiával működő gépet fejlesztettek ki. Az első eredmények bizakodásra adnak okot.

Konyha 

Egészségesebb tengeri ételeket!

Blokklánc-technológiával sokkal könnyebben végigkövethető például egy kagyló útja a halászat helyszínétől a fogyasztó asztaláig. Az egyre szennyezettebb vizek miatt nagy szükség van az új megoldásokra ahhoz, hogy a vásárló megtudja, mit fog megenni.

Konyha 

Két év alatt 2-5 milliárd forintra nőhet az „okoskenyerek” kereslete

A Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója szerint egyre nő az „okoskenyerek” piaca Magyarországon. Ilyen terméknek nevezik azokat az élelmiszereket, amelyeknek tudományosan igazoltan kedvező élettani, egészséget támogató, vagy a betegségek kialakulásának kockázatát csökkentő hatásuk is van.

Konyha 

Minden egyes kifogott brit garnélarák tele volt kokainnal

Brit kutatók vizsgálták az ország keleti térségének természetes vizeit, és megdöbbentek, amikor az összes kifogott garnélarákban kokainmaradványokat találtak, amely a mintákban szintén jelen lévő ketaminhoz hasonlóan tudatmódosító hatása miatt igen kedvelt drognak számít.

Konyha 

A rostfogyasztás fontossága

Rég tudjuk, hogy az egészség megőrzésében fontos szerepe van a minőségi táplálkozásnak, a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint a rostok fogyasztásának – mégsem figyelünk eléggé oda.

Konyha 

Spárga, a tavaszi zöldségek királya

A spárga kiemelten népszerű a tavaszi zöldségek között. A gasztronómia történelme korról korra lejegyzi, hogy idényben a legnagyobb uralkodók és uralkodónők hódoltak a fehér és zöld (esetleg vad-) spárga nyújtotta élvezeteknek.

Konyha 

Hogyan hasznosíthatja az élelmiszeripar a 3D-nyomtatást?

Az élelmiszeripar és az italkészítés minden szektorát lefedő brit Campden BRI kutatószervezet egyik nemrég indult projektjében a 3D-nyomtatás (3DP) és az élelmiszeripar kapcsolatát vizsgálja arra fókuszálva, hogy az utóbbi hogyan hasznosíthatja a hozzáadott gyártótechnológiát.

Konyha 

Hulladékmentes uzsonna: nejlon helyett textilzsák (videó)

A Tündér Kert videójában a műanyag zacskókat kiváltó környezetbarát, akár évekig használható textilzsák könnyű és gyors elkészítése látható. Mérettől függően sok-sok zsákot készíthetünk igazán kedvező áron, akár otthon fellelhető régi, vékony függönyanyagot vagy ágyneműt is használhatunk. Így még olcsóbb és még inkább környezetbarát ez a megoldás.

Konyha 

A gyilkos étrend

Idejekorán jött a figyelmeztetés: sokan lesznek betegek vagy halnak meg korábban az étrendjük miatt. A Nature-ben megjelent új tanulmány szerint a feldolgozott, alacsony rosttartalmú élelmiszerek és a vegyszerekkel kezelt alapanyagok mind a testre, mind a beleinkre károsak.

Konyha 

37 ehető virág, amit sokoldalúan használhatunk a konyhánkban

A virágok konyhai felhasználása már évezredekre nyúlik vissza, hiszen a kínaiak, a görögök és a rómaiak is alkalmazták őket étkezésükhöz. Sok nemzet használja ma is, gondoljunk az olasz vagy az indiai gasztronómiára. A virágok hozzáadásával nemcsak színt vihetünk az ételekbe, hanem kis szeszéllyel különleges ízvilágot is alkothatunk.

sokszinuvidek.24.hu
Konyha 

Hús nélküli whoppert árusít a Burger King

Környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve a Burger King húsnélküli „lehetetlen” whoppert talált ki, s kezdte el az árusítását április 1-én az amerikai St. Louisban. Az étel a szójanövények gyökeréből kivonatolt, minden növényben és különösen állatban megtalálható hem makromolekulán alapul, az adja neki a húsízt.

Konyha 

Zöldség? Gyümölcs? Vagy egyik sem?

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tett közzé két elég érdekes, bár a magyar lakosság egészségügyi helyzetére vonatkozóan szomorú ábrát.

Konyha 

Már környezetbarát ételrendelés is van Magyarországon

A Falatozz Zölden! program az ország első környezetbarát ételszolgáltatása a Falatozz.hu-n. A házhoz rendelt fogásokat könnyű eltüntetni, az öko-csomagolóanyag pedig magától lebomlik, tehát nincs több műanyag szeméthalom.

Konyha 

Nyál- és vizeletalapú infók alapján nyomtatnak szusit Japánban

A japán Open Meals tudomány és szusi fúziójával készít minden egyes étkezéshez egyedi módon kialakított, tápanyaggazdag ételeket.

Konyha 

Csak a húsfogyasztás drasztikus csökkentése mentheti meg a bolygót

A kutatók szerint a világ megmentéséhez a húsfogyasztás drasztikus csökkentése szükséges, de ahhoz több tényezőnek össze kell adódnia. Ehhez kínálhat jó választási lehetőséget az egyre terjedő flexitarianizmus. Követői úgymond „rugalmas vegetáriánusok”, akik időnként szívesen fogyasztanak minőségi húsokat.

Konyha 

Bioélelmiszerek keletről: könnyen pórul járhat!

Különösen kínai, török és indiai élelmiszerekről derül ki az európai laborokban, hogy növényvédőszer-maradékokat tartalmaznak, azaz egyáltalán nem biominőségűek. Törökországból, Moldáviából és Ukrajnából is nagy mennyiségben érkeztek kifogásolható tételek.