2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Miért nincsenek húsos receptek a Nosaltyn?

A húsmentesség világnapja alkalmából Magyarország legnépszerűbb online recept- és gasztromagazinja, a Nosalty idén is figyelemfelkeltő kampányba kezdett: a Húsbavágó! nevű kezdeményezés keretein belül egy egész héten át háttérbe szorulnak a húsos receptek az oldalon, alternatívaként pedig húspótló alapanyagokat és receptúrákat ajánlanak gasztroközösségüknek.

(Fotó: nosalty.hu)

noklapja.hu
Konyha 

Hiánycikk lesz a ketchup?

Egy új tanulmány szerint hamarosan hiánycikké válhat a ketchup, mivel a klímaváltozás miatt a globális paradicsomtermés a felére csökkenhet. A ketchupot ipari paradicsomból készítik, amelyet túlnyomórészt Kaliforniában, Olaszországban és Kínában termesztenek. Ezek mind olyan területek, amelyeket különösen veszélyeztet a klímaváltozás.

Konyha 

Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő?

Az amerikai Good Meat (Jó Hús) vállalat szerint az építendő bioreaktoraik évente több mint 13 ezer tonna csirke- és marhahúst termesztenének. Sejtbankokból vagy tojásokból származó sejteket használnak, így a hús előállításához nem kell majd állatokat levágni.

Konyha 

Zsenge zöldség: hársfalevél párolva vagy töltve

A most nyíló hársfa virágai a felső légúti megfázásos betegségeknél gyógynövényként ismertek. Ám nem érdemes csak a virágokra és a teára szorítkozni. A hobbikert.hu szerint ajánlatos zöldségként a hársleveleket is megkóstolni, és különféle ételek formájában elkészíteni.

Konyha 

Ezeket esszük 25 év múlva?

Ma mindössze három növényfaj terményei jelentik az alapvető élelmiszerforrást több mint négymilliárd ember számára, de ha bolygónk teljes lakosságát nézzük, akkor is kijelenthető, hogy csupán 15 növényfaj biztosítja az elfogyasztott kalóriák 90 százalékát.

Konyha 

Miért jó gombát fogyasztani?

A gombák népszerűsége az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, bár az emberek már évszázadok óta járják a világ mérsékelt égövi domboldalait ezen csemegék után kutatva. Vagy csak a kedvenc táplálékukat keresték, vagy már eleink is felfedezték a gombák egészségügyi előnyeit.

Konyha 

Egészséges, friss tavaszi zöldségek már húsvétkor is

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Húsvétkor  külön hagyománya van: sonkával, tojással, kaláccsal. Friss, tavaszi zöldségekkel  egészségesebbé is tehetjük: retekkel, újhagymával és az elmaradhatatlan tormával. Mind tele van ásványi anyagokkal, rostokkal, vitaminokkal, és támogatják immunrendszerünket.

Konyha 

Nem csak finom, egészséges is az ecetes torma (videóval)

A húsvéti sonka mellől nem hiányozhat a torma, de salátákat és köreteket is képes feldobni. Érdemes lenne gyakrabban fogyasztanunk, hiszen nem véletlenül tartják az életerő jelképének. A legjobb, ha magunk készítjük el – mindenféle adalékanyagok nélkül – házilag.

Konyha 

Nyugtató ételek

Tanulmányok szerint bizonyos ételek hozzájárulhatnak az egészséges mentális állapothoz, csökkenthetik a stressz káros fizikai hatásait, és növelhetik a nyugalom szintjét. A Magyar Mezőgazdaság összeszedett pár fontos példát.

Konyha 

Húsvétkor se pazaroljuk az élelmiszert! – Tippek a takarékosságra

Félmillió ember egy éven keresztül jól tudna lakni abból a 300 ezer tonnányi élelmiszerből, amelyet a magyar háztartások évente elpazarolnak. A feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet.

Konyha 

Mi lesz velünk, ha csak gyorséttermi ételeket eszünk? Baj! (videóval)

A gyorséttermi étel Amerikából származik. Sok mindent elárul róla, hogy még az amerikaiak is azt mondják rá, hogy „szemét étel”. Igazi kalóriabombák, amelyek feladják a leckét a szervezetnek. Finomságukat nem a tápanyagban gazdag alapanyagok adják, hanem ízfokozók és társaik. Egyszóval: egészségtelenek.

Konyha 

Több kagyló és tengeri moszat, kevesebb csirke és marha

A vízi élőlényekben általában több az értékes tápanyag, mint szárazföldi társaikban, így ha ezt részesítenénk előnyben, azzal nemcsak az állattartás miatt elfoglalt szárazföldi területeket szabadíthatnánk fel, de a globális éhezést is csökkenthetnénk. (Fotó: masfelfok.hu)

masfelfok.hu
Konyha 

Az ecetfogyasztás az egészséges táplálkozás része

Régen a népi gyógyászat mindenféle külső-belső problémára javallta az ecetet, ahogy teszik ezt ma is. Tény, hogy az ecet számos csodálatos hatással rendelkezik, a lényeg, hogy a termék minőségi legyen – vallja Formanek Ferenc, a Borecet Műhely alapítója.
(Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Bella Huba)

magyarmezogazdasag.hu
Konyha 

Ehető virágok – Nem csak a kert díszei

Árvácska, ibolya, pitypang, kamilla. Nem csupán a kertnek vagy a nappalinak lehet üde színfoltja egy virág, hanem bizony a tányérunknak is. Az ehető virágok egészen különleges színt adnak a gasztronómiának. Egy részüket pedig akár otthon is megtermeszthetjük.

Konyha 

Csalán az étkezőasztalon?

Sokan fogyasztanak csalánteát egészségük megőrzése, javítása érdekében (kiváló méregtelenítő, és segít például reumatikus megbetegedések esetén), ez a különleges növény azonban nem csupán bögrében, leforrázva kerülhet az asztalra. Készülhet belőle leves, főzelék vagy akár pesztó is. 

Konyha 

Az vagy, amit megeszel – A tíz legveszélyesebb adalékanyag

Az vagy, amit megeszel – tartja a jól ismert mondás. Te döntöd el, mit választasz nagyobb arányban: egészséges, természetes táplálékokat vagy vegykonyha által kifejlesztett „remekeket”.

Konyha 

A vegán termékek után sokkal durvább húspótlók jönnek!

A különböző elnevezéseken – például műhús, tenyésztett hús, in vitro hús stb. –  futó új termékek előállítási technológiáját eredetileg orvosi felhasználásra fejlesztették ki, azonban úgy tűnik, hogy a sejttenyésztési technikák virágzásnak indulnak az élelmiszercélú termelés területén is.

(Fotó: Getty Images)

agroinform.hu
Konyha 

Tévhit a műanyagba csomagolt zöldségekről és gyümölcsökről

Egy brit tanulmány megerősítette, hogy az egyszer használatos műanyag csomagolás növeli az élelmiszer-pazarlást. Ezzel megcáfolták azt az elképzelést, hogy a műanyag csomagolás meghosszabbítja az eltarthatóságot, és csökkenti a kidobott élelmiszerek mennyiségét.

Konyha 

Vigyázzunk, hogyan gyűjtjük a medvehagymát az erdőben

A medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben – hívja fel a figyelmet a gyógynövény szezonjának kezdetén a Mecsekerdő Zrt.

Konyha 

Gumimaci-készítés bibliai megközelítéssel, sáskából (videóval)

Ha a sáskákra gondolunk, eszünkbe juthatnak a bibliai csapások, amelyekben ezek a rovarok felemésztik a termőföldeket. Ám egy izraeli cég azt szeretné, hogy inkább az édesszájúakra és a gumicukorra asszociáljunk, ha ezekre a kártevőkre gondolunk.