Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 28., Gedeon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Kíváncsi vagy, melyik a legzöldebb sütési mód?

A mindennapi életünk során számos olyan apró szokást alakíthatunk ki, amelyekkel sokat tehetünk a környezetünkért, még ha apró lépésekben is. A vízhasználati és áramfogyasztási szokásaink mellett például a konyhában is tehetünk azért, hogy életmódunk a lehető leginkább környezetbarát legyen.

Konyha 

Kovásszal öröm az otthoni kenyérsütés

Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pék – ahogyan a legtöbben ismerik kis hazánkban – azt vallja, hogy a jó pék valójában művész, aki a kenyérsütéssel a szeretetet teszi láthatóvá. Szabi épp 28 éve próbálja megtalálni a legjobb kovászolt fehér kenyér receptjét.

Konyha 

A fokhagymaleves egészségünkre válik

A fokhagymaleves igen erős vírusölő és antibakteriális hatású, nátha, influenza esetén is hatékonyan alkalmazható. Fogyasszunk belőle akár minden nap egy-egy csészével.

Konyha 

Magyarországon van és lesz elég élelmiszer

Magyarország agrár-élelmiszeripari ország, komoly exportőr, hazánk önellátottsága mintegy 120 százalékos az alapvető élelmiszerekből. A mostani veszélyhelyzetben különös jelentősége van ennek: a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az élelmiszereket.

Konyha 

A disznózsírt is vissza lehet hozni a konyhába

Az állati zsírokat a 90-es években száműzték az étrendünkből. Ahogy mind többet megismertünk a telítetlen zsírsavak előnyös hatásairól, úgy egyre romlott az állati zsírok megítélése. Ma már árnyaltabb a kép. A disznózsírt is vissza lehet hozni a konyhába – többek között a pálmaolaj használatának visszaszorítása végett.

Konyha 

Különleges joghurtvariációk

A fogyasztók kegyeiért vívott termékfejlesztési harcból a joghurtok sem maradhatnak ki. Ennek köszönhetően egyre több különleges joghurtkészítmény jelenik meg az üzletek polcain, mint például a gyógynövények, hozzáadott fehérje, rost vagy éppen kevesebb cukor hozzáadásával készült termékek.

Konyha 

Környezetbaráttá változtatták kutatók a belga gofrit

A Ghenti Egyetem kutatói azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék. A tudósok szerint a rovarzsír használata jóval fenntarthatóbb, mint a tejtermékeké.

Konyha 

Nálunk is lehetne visszaváltható üvegben a tej, mint Ausztriában, csak akarni kellene

A g7.hu egy korábbi cikkében írt arról, hogy Ausztriában márciustól két nagy áruházlánc, a Billa és a Spar is elkezd egy bizonyos biotejet visszaváltható üvegben árusítani, és a lehetőséget a Spar magyarországi egysége is vizsgálja. Németországban szintén van üveges tej. Magyarországon azonban a többrétegű, eldobható kartondoboz az úr a tejpiacon, és környezetvédelmi szempontból aggasztó, hogy a PET-palack egyre népszerűbb.

g7.hu
Konyha 

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az ember nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Konyha 

A jövő élelmiszere lehet az alga

3 milliárd éves Földünk legidősebb lakója az alga, amely ellenállt a földtörténet valamennyi katasztrófájának. Ez a növény a sarkvidék zord éghajlatát éppúgy elviseli, mint az akár 85 Celsius-fokos hévízi forrásokat. Földünk oxigénkészletének mintegy 90 százalékát ma is az alga, azaz a moszat biztosítja.

Konyha 

Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget

Egyre változatosabb megoldásokkal próbálkoznak a kiskereskedelmi láncok, hogy csökkenteni tudják a csomagolóanyag-felhasználásukat. Most két nagy élelmiszerlánc döntött arról, hogy Ausztriában bevezetik a többször használható tejesüvegeket.

Konyha 

Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni

Két francia vállalkozó kifejlesztett egy olyan tojást, ami úgy néz ki, és olyan ízű is, mint a tyúktojás, de valójában teljesen növényi alapú. A „vegán tojás” igazi hiánypótló terméknek ígérkezik, mivel sok vegán embernek ez az állati eredetű étel hiányzik a legjobban. A tojás főleg hüvelyesekből készül, de még mind a recept, mind a héj kidolgozás alatt áll.

Konyha 

Hófehér fuga vegyszer nélkül, házilag

A fehér fuga klasszikus, letisztult, és a frissesség érzetét kölcsönzi a csempézett, járólapozott felületnek. Egy baja van csak: hiába a rendszeres takarítás, rövid idő elteltével csúnyán beszürkülhet. Egy házi praktikával azonban könnyen és környezettudatosan fehérré varázsolhatjuk az elszürkült fugát!

Konyha 

Berobbant a növényi italok forgalma, de a tehéntejnek is megvannak az előnyei

Egy kutatás szerint akár negyedmillió rendszeres hazai fogyasztó mellett további százezrek választják időnként a növényi italokat tehéntej helyett. A dietetikusok szerint ezeknél figyelni kell arra, hogy mekkora a bevitt tápérték, és hogy az összetevőkből mit és mennyire hasznosít az emberi szervezet.

Konyha 

A Golden Globe után az amerikai filmkritikusok díjait is vegán menü mellett adják át

Pár nappal a Golden Globe-gála után a Critics Choice Association (CCA) amerikai filmkritikus-szervezet is bejelentette, hogy díjátadó vacsoráján csak növényi alapú ételeket szolgálnak fel a klímaválság elleni küzdelem jegyében.

Konyha 

Tömegek fognak elhízni, ezért sokkal több ételre lesz szükség

Az emberiség létszámának növekedése miatt egyre több élelmiszerre van szükség, ez nyilván senkit sem ér meglepetésként. Abba viszont valószínűleg kevesebben gondolnak bele, hogy az egyre több embert érintő elhízás miatt is sokkal több táplálék kell.

g7.hu
Konyha 

Ezekből a maradékokból ne adj a háziállatodnak, életveszélyes lehet

Még a legjólneveltebb kedvencek is elcsábulhatnak az ünnepi finom ételek illatára, így érdemes figyelmet fordítani rájuk is a nagy sürgés-forgás közepette. A HelloVidék összegyűjtötte azokat az ételeket, amelyeket megoszthatunk kedvenceinkkel az ünnepek alatt, illetve azokat is, amelyeket mindenképp tartsunk távol tőlük.

Konyha 

Jön a palackos rántotta növényi alapanyagokból

Hamarosan az európai piacokon is megjelenik a palackban értékesített, tojás nélküli, növényi alapanyagokból előállított „rántotta”. A termék az Egyesült Államokban már népszerűségi rekordot döntött, 10 millió tojásnak megfelelő mennyiséget adtak el fél év alatt.

Konyha 

Halfogyasztás Magyarországon (2014-2018)

Bár még mindig kevés halat fogyasztanak a magyar emberek, egy felmérés szerint ugyanakkor kezdünk egyre jobban rászokni a halhúsra.

Konyha 

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatatlanul fenntartható gazdálkodás.