2019. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos vegetáriánusé

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint, és a kis halakat, puhatestűeket tartalmazó étrendek is környezetbarátok.

Konyha 

Büntetőadóval fognák vissza a húsfogyasztást Németországban

Míg Magyarországon az utóbbi években 27-ről 5 százalékra csökkent a húsok áfája, Németországban most éppen arról folyik egyre nagyobb vita, hogy az adótartalmuk álljon vissza a kedvezményes 7-ről az általános 19 százalékra.

Konyha 

Ha elég jó marketinget csinálnak a rovaroknak, akkor nagy étvággyal fogjuk enni őket?

A fejlett országokban nagyon válogatósak az élelmiszer-vásárlók. Mindig van egy szint, amit már nem szeretnek átlépni, akár a leghétköznapibb zöldségeknél sem. A felmérések szerint a formás alma jobban fogy, mint az, amelyik ugyanolyan ép és finom, de kevésbé szép. Hasonló szempontok miatt a megtermelt élelmiszereknek mintegy felét kidobjuk, az állatok közel felét pedig hiába öljük le.

Konyha 

A magyarok szuperélelmiszere: a rögös túró

A magyar rögös túrót sokan szuperélelmiszerként is emlegetik, köszönhetően a sokoldalú felhasználhatóságának és kedvező élettani hatásainak. A friss sajtok közé tartozó rögös túró, amely a Kárpát-medencében már évszázadok óta elterjedt és kedvelt élelmiszer, most uniós oltalmat kapott.

Konyha 

Főzés gyógy- és fűszernövényekkel

A Tudomány Kiadó Receptsarok kiadványaiban cukorbetegeknek és egészségtudatos étrendet követőknek ajánlott ételek találhatók, levesektől a főételeken át a desszertekig. A recepteket az olvasók küldték be, és dietetikusok válogatták. Az itt olvasható menüsor olyan recepteket tartalmaz, amelyekben számos gyógy- és fűszernövény is szerepel, hiszen ezek változatosan használhatók fel sütésnél-főzésnél is.

cukorbetegseg-kezelese.com
Konyha 

Gondolkozz zölden a konyhában is!

A klímaváltozás, a túlnépesedés és a fogyasztói társadalmak korában minden apró lépés számít, hogy megóvjuk bolygónkat és magunkat a felesleges szeméttől, energiapazarlástól. Tudatossággal, odafigyeléssel könnyedén csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

zipmagazin.hu
Konyha 

Útmutató az élelmiszer-pazarlás mérséklésére

Az élelmiszer-hulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül című programjának négy munkacsoportja.

Konyha 

Economist: Hogyan változtathatja meg a veganizmus a világot? (angol nyelvű videó)

A The Economist 6 és fél perces, Hogyan változtatja meg a világot a veganizmus című videója szerint ha kevesebb húst fogyasztanánk, akkor jelentősen csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása, a tiszta víznek csak 70 százalékát használnánk fel, a szárazföldnek pedig csak 40 százalékát.

Konyha 

A barna banán finom banán

Lássuk, mihez kezdhetünk, ha banánunk barnulásnak indult. Első tipp: ki ne dobd!

Konyha 

Kitiltotta a marhahúst campusáról egy londoni főiskola

A londoni Goldsmith College a klímaváltozás elleni harc jegyében szánta rá magát arra a lépésre, hogy kitiltsa a marhahúst a főiskola campusáról, és a műanyag palackok ellen is harcot indítanak – elsőként a brit felsőoktatási intézmények sorában.

Konyha 

Mi mindent lehet kezdeni a konyhasóval tisztításkor?

A sót már 4-5 ezer évvel ezelőtt ismerték, és a mai napig használjuk nap mint nap, nem csak az ételek ízesítéséhez. Az emberek már kitapasztalták, hogy a só olyan termék, amelynek nagy hasznát vesszük takarításkor.

Konyha 

Ökokonyha – környezetvédelem a házi tűzhely körül

Sokan még manapság is elrettennek az „öko” kifejezéstől, azt hiszik, hogy ez már-már a kőkorszakból visszamaradt eszközök használatára és a kényelem teljes hiányára kényszeríti őket. Pedig nem kell kovakővel csiholnod a tüzet, de még a mikródtól sem kell megszabadulnod ahhoz, hogy a konyhádat néhány hasznos lépéssel környezetbarátabbá tedd – ráadásul sok esetben még spórolni is tudsz!

hirlapom.hu
Konyha 

Milyen a jó hűtőtáska?

A hűtőtáskák és hűtőládák a nyár egyik legfontosabb kellékei. Alapvetően két hűtőtáskatípust különböztetünk meg, a passzív és az aktív táskákat.

eteltcsakokosan.hu
Konyha 

Levegőből élelmiszert?

Egy finn cég levegőből készít élelmiszert, amely nemcsak egészségesnek ígérkezik, de még a globális felmelegedés ellen is hasznos lehet. Előállításához csupán víz, áram és szén-dioxid szükséges, az eredmény pedig egy lisztszerű anyag, amit akár az űrhajósok is használhatnak majd élelmiszer előállítására.

Konyha 

13 cukormentes házi fagyi a kánikula átvészelésére

Citrusos görögdinnye-jégkrém, epres túrófagyi, mennyei cukormentes banános málnafagyi, mindenmentes házi csokoládéfagylalt, sárgadinnye sorbet, és itt még nincs vége. Tizenhárom ínycsiklandozó finomság receptje, amelyek könnyedén elkészíthetők otthon, egészségesek, és ráadásul nem hizlalnak.  

nosalty.hu
Konyha 

Tojáspucolás és -tárolás tudományosan

Van, amikor nagyon könnyen meg tudunk pucolni egy főtt tojást, máskor pedig a kínok kínját éljük át, hogy asztalképes legyen a produkciónk. A témát kutatók szerint a legfontosabb tényező, ami meghatározza a héj leválasztásának nehézségét, a fehérje pH-értéke. De hogy segíti ez a pucolást? És milyen az ideális tárolás? Cikkünkből kiderül.

Konyha 

Riasztó kép a bébiételekről – a WHO inkább az anyatejet ajánlja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két tanulmánya is megállapította, hogy a bébiételek nagy részét nem megfelelően ajánlják hat hónapnál fiatalabb babáknak, és sok ételnek túl magas a cukortartalma. A WHO a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlja a baba féléves koráig.

Konyha 

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland startup 2021-re szeretné elérni, hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Konyha 

Erre figyeljünk vegetáriánus étrend kialakításakor

A vegetáriánus életmód egyre népszerűbb világszerte, elsősorban az egészséges életmódra való törekvés terjedése miatt. A körültekintés és a tudatosság azonban itt is fontos, mivel a rosszul összeállított vegetáriánus étrend kimondottan káros is lehet a szervezet számára.

tudatosvasarlo.hu
Konyha 

Miből áll a magyar lecsó titka?

A lecsó, ez a könnyű nyári zöldségpörkölt nemzetközi szinten határainkon túl is kedvelt eledel, megbolondítva vagy kiegészítve más fűszerekkel vagy zöldségekkel.