2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Konyha 

Mi fán terem a fenntartható flexitáriánus?

Bristol zöldre vált – étrendben is. A nyugat-angliai város 2015-ben nyerte el az Európa zöld fővárosa címet környezetbarát közlekedésével, hatékony megújulóenergia-használatával, a lakosságot mozgósító környezeti programjaival – most pedig az első brit flexitáriánus város címért vált fenntartható étrendre, és a kisiskolásokkal kezdik a közös szakácskodást. (Fotó: flexibristol.org)

fna.hu
Konyha 

Paraziták, higany – nem csak a szálkára kell figyelni, ha halat eszünk

A halban található ómega-3 zsírsav és a sovány fehérje nagyon egészséges. Jelentősen csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata azoknál, akik hetente legalább kétszer fogyasztanak olajos halat. Azt azonban nem árt tudni, hogy szinte minden halban van bizonyos mennyiségű higany, ami a felnőtt szervezet számára nem jelent problémát, de kisgyermekeknél, szoptatós nőknél figyelni kell rá.

Konyha 

Vegetáriánus szalonnát csináltak ukrán diákok

Az ukrajnai agrárhallgatók által előállított műszalonna növényi olajból és zselatinból áll. Állítólag megfelelő ízesítés után megkülönböztethetetlen az igazitól.

Konyha 

Így nevelj kifogyhatatlan fokhagymaültetvényt otthon!

Főzés közben a fokhagyma illata betölti az egész konyhát. Hogyan jussunk hozzá a legfinomabb fokhagymához, ehhez a jól kipróbált és közismert immunerősítő szuperételhez? Termesszük otthon!

Konyha 

A magyar asztalokon magyar élelmiszerek? (videó)

„Csupagyümölcs” lekvár, különleges méz, roppanós bébizöldség, hidegen sajtolt és nemzetközi díjas étolaj. Többek között ezeket a különleges termékeket termelő családi vállalkozásokat mutat be az Origo rövid riportfilmje, akik a Piac konyhája című konferenciára érkeztek. A találkozó célja az volt, hogy elősegítse a kapcsolatteremtést a kis családi vállalkozások és az éttermek, séfek között. Azért, hogy a magyar éttermek a legkiválóbb magyar termelők alapanyagait használják – és ez akár védjegyükké is válhat.

Konyha 

Amit ősszel elvethetünk, ne halasszuk tavaszra!

A novemberben elvetett magvak az őszi csapadékból vizet vesznek föl, megduzzadnak, s a tél végén, az időjárás enyhültével rövidesen csírázni kezdenek. A télálló zöldségek vetését ne hagyjuk tavaszra, mert az akkor szeszélyes időjárás kevés lehetőséget ad a munka gondos elvégzésre, és az időszerű teendők összetolódnak.

Konyha 

Ökolábnyomunk csökkentésének legegyszerűbb módja

A növényi étrend valószínűleg a legjobb módja annak, hogy a környezeti terhelésünket csökkentsük. Bár az elfogyasztott kalóriák mindössze 18%-át teszik ki a húsalapú élelmiszerek, a mezőgazdasági területek 83%-át állattenyésztésre használjuk.

Konyha 

Amiről keveset tudunk: kecsketej, szamártej, juhtej és a lótej

A tehéntejről már viszonylag sokat tudunk, de a kecsketejről, a juh-, a szamár- és a lótejről keveset hallunk. A Sokszínű Vidék cikkéből rengeteg érdekesség derül ki, többek között, hogy mire jók ezek a tejtermékek, és mire ügyeljünk fogyasztásukkor.

sokszinuvidek.24.hu
Konyha 

A konyha hősei

Az egészséges táplálkozás megkerülhetetlen témává vált. Így aztán ha akarjuk, ha nem, naponta olvashatunk valamilyen szuperételről, ami olyan tökéletes, hogy tulajdonképpen minden betegséget megelőz és meggyógyít, hetente találkozhatunk olyan fogyókúrás fortéllyal, ami minden eddiginél jobb és hatékonyabb – és ezzel egy időben újfent fejünkhöz vágják, hogy minden, amit eddig gondoltunk a főzésről, mellékvágány volt. Vajon a régiek tényleg ennyire tévúton jártak?

Konyha 

A hosszú élet konyhai receptje

Akárcsak egy nemrégiben ajánlott cikkünk, ez is arra világít rá, hogy a mediterrán konyha mennyire egészséges. Olasz kutatók végre megtalálták az igazán hosszú élet receptjét. Egy frissen publikált tanulmány eredményei szerint azoknál a 65 éves vagy annál idősebb embereknél, akik előnyben részesítik a halban, a diófélékben és a friss zöldségekben gazdag étrendet, sokkal kisebb, 25 százalékkal alacsonyabb a halálozási arány.

Konyha 

Teleltesd át a paprikád!

Nagyon egyszerű trükköt mutatunk most meg nektek. Ha eddig azt hittétek, hogy a paprika csakis egynyári növény lehet, akkor tévedtetek. Tanuljátok meg ti is, hogyan teleltethetitek át a paprikát, és hogyan lesz sok éven keresztül termő!

Konyha 

Megrohanták Torinóban a magyar pavilont

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt fesztiválján Torinóban. Nagy eredmény, hogy hazánk mostantól ott lehet az ökotudatos és fenntartható gasztrokultúra legnagyobb európai és nemzetközi találkozóján.

Konyha 

Csináld magad savanyú káposzta

Tejsavas erjesztéssel tartósíthatunk, savanyíthatunk otthon is káposztát, amely számos tradicionális ételünkhöz, leveshez, főfogáshoz használható, vagy savanyúságként, esetleg önmagában fogyasztva is finom és értékes vitaminforrás.

Konyha 

A világ egyik legritkább sörfajtáját veszélyezteti a klímaváltozás

Az emelkedő hőmérséklet veszélyezteti a belgák savanykás lambic sörét, állítják a környezettudósok és Belgium egyik vezető kézműves sörének gyártói. A Brüsszel és a tőle délre eső Pajottenland tartomány hőmérsékletváltozásait vizsgáló tanulmány kétségeket vetett fel a lambic sör jövőjét illetően, melyet csak ebben a tartományban főznek.

Konyha 

Tevetejből készítenek csokoládét

Tavaly novemberben az indiai tejfeldolgozó cég, az Amul bemutatta első, tevetejjel készült termékét. Az emberek tévesen hitték, hogy a tevetejes csokoládénak kellemetlen az íze és gyorsan megromlik.

Konyha 

Az étrend, amely a világörökség része, a legegészségesebb is

A mediterrán étrendet, amely 2010-ben és 2013-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára, azaz a világörökség részévé nyilvánították, a világ egyik legegészségesebb étrendjeként tartják számon a táplálkozástudósok, és emberek milliói szerint a legfinomabb mind közül.

Konyha 

Ennyi műanyagot fogyasztunk el egy étkezés során

A szálló por nemcsak allergiát okoz, hanem egyéb egészségügyi kockázatai is lehetnek a mikroműanyagok miatt. Miközben azon aggodalmaskodunk, hogy milyen sok műanyag kerül a tengerekbe, arról meg is feledkeztünk, mekkora mennyiségű műanyagot fogyaszthatunk el mi magunk.

Konyha 

Egy fotó alapján megmondja az ételek összetevőit ez a zseniális alkalmazás

Az MIT kutatói olyan alkalmazást fejlesztettek, ami a gépi tanulás segítségével képes azonosítani az ételek hozzávalóit mindössze egyetlen (a kész ételről készült) fotó alapján.

Konyha 

Ne öntsük ki a savanyúság levét!

Ha a nyár ízeit konzerváljuk télre, és savanyúságot készítünk, nemcsak az egészségünkért teszünk valamit, hanem azért is, hogy kevesebb élelmiszer kerüljön a szemétbe. Ha pedig elfogy, a levét se öntsük ki, mert jó hatással van az egészségünkre.

Konyha 

Ne dobjuk ki a száraz kenyeret – használjuk fel!

A megszáradt kenyér kukára van ítélve. Vagy mégsem? És itt most nem arra gondolunk, hogy a leleményes konyhatündérek és szakácsok ahelyett, hogy kidobnák, inkább máglyarakást készítenek belőle. De nem ám! Hiszen nem ez az egyetlen fogás, amely alkalmas arra, hogy bedolgozzuk a pár napos, megmaradt kenyereket. Nézze csak meg a videót!