2019. április 21., Konrád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

A gyilkos étrend

Idejekorán jött a figyelmeztetés: sokan lesznek betegek vagy halnak meg korábban az étrendjük miatt. A Nature-ben megjelent új tanulmány szerint a feldolgozott, alacsony rosttartalmú élelmiszerek és a vegyszerekkel kezelt alapanyagok mind a testre, mind a beleinkre károsak.

Konyha 

37 ehető virág, amit sokoldalúan használhatunk a konyhánkban

A virágok konyhai felhasználása már évezredekre nyúlik vissza, hiszen a kínaiak, a görögök és a rómaiak is alkalmazták őket étkezésükhöz. Sok nemzet használja ma is, gondoljunk az olasz vagy az indiai gasztronómiára. A virágok hozzáadásával nemcsak színt vihetünk az ételekbe, hanem kis szeszéllyel különleges ízvilágot is alkothatunk.

sokszinuvidek.24.hu
Konyha 

Hús nélküli whoppert árusít a Burger King

Környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve a Burger King húsnélküli „lehetetlen” whoppert talált ki, s kezdte el az árusítását április 1-én az amerikai St. Louisban. Az étel a szójanövények gyökeréből kivonatolt, minden növényben és különösen állatban megtalálható hem makromolekulán alapul, az adja neki a húsízt.

Konyha 

Zöldség? Gyümölcs? Vagy egyik sem?

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tett közzé két elég érdekes, bár a magyar lakosság egészségügyi helyzetére vonatkozóan szomorú ábrát.

Konyha 

Már környezetbarát ételrendelés is van Magyarországon

A Falatozz Zölden! program az ország első környezetbarát ételszolgáltatása a Falatozz.hu-n. A házhoz rendelt fogásokat könnyű eltüntetni, az öko-csomagolóanyag pedig magától lebomlik, tehát nincs több műanyag szeméthalom.

Konyha 

Nyál- és vizeletalapú infók alapján nyomtatnak szusit Japánban

A japán Open Meals tudomány és szusi fúziójával készít minden egyes étkezéshez egyedi módon kialakított, tápanyaggazdag ételeket.

Konyha 

Csak a húsfogyasztás drasztikus csökkentése mentheti meg a bolygót

A kutatók szerint a világ megmentéséhez a húsfogyasztás drasztikus csökkentése szükséges, de ahhoz több tényezőnek össze kell adódnia. Ehhez kínálhat jó választási lehetőséget az egyre terjedő flexitarianizmus. Követői úgymond „rugalmas vegetáriánusok”, akik időnként szívesen fogyasztanak minőségi húsokat.

Konyha 

Bioélelmiszerek keletről: könnyen pórul járhat!

Különösen kínai, török és indiai élelmiszerekről derül ki az európai laborokban, hogy növényvédőszer-maradékokat tartalmaznak, azaz egyáltalán nem biominőségűek. Törökországból, Moldáviából és Ukrajnából is nagy mennyiségben érkeztek kifogásolható tételek.

Konyha 

Nyomtatott ételeket terveznek felszolgálni svéd idősotthonokban

A 3D-nyomtatás és a táplálkozás románcának következő lépéseként Halmstad város önkormányzata printelt brokkolis csirkecombokat szolgálna fel idősotthonok rágással és nyeléssel küszködő lakóinak.

Konyha 

Szembemennek a trendekkel az amerikai gyorsétteremláncok

Amerikai gyorsétterem-óriások 1986 és 2016 közötti étlapjait tanulmányozva egy friss tanulmány szerzői megállapították, hogy a McDonald’s és társai, nem törődve a trendekkel, növelték ételadagjaik tömegét, kalória- és nátriumtartalmát.

szuperfarm.hu
Konyha 

„Hús” tengeri moszatból és borsóból

Szaporodnak, sokasodnak a húspótlókat mérnöki módszerekkel kikísérletező cégek. Egyesek laborokban tenyésztenek izomszöveteket, mások növényi fehérjékkel, rostokkal és aminosavval próbálják utánozni a hús ízét. Egy barcelonai kutató különleges húspótlót és hozzá 3D-ételnyomtatót fejlesztett ki.

Konyha 

Teljesen új ételeket készít egy mesterséges intelligencia

Intelligens algoritmusok és az ember együttműködése határozhatja meg a jövő gasztronómiáját. Mindkét fél számára nyerő helyzet: azzal foglalkoznak, amihez legjobban értenek. A gép a technikai, a humán partner a kreatív oldalra összpontosíthat.

szuperfarm.hu
Konyha 

Egész Európában hiánycikk lehet az olívaolaj

Huszonöt éve nem volt olyan rossz az olívatermés Olaszországban, mint idén, ezért ebben az évben várhatóan külföldről kell behozniuk az olívaolajat. Több mint felével esett vissza az olívatermelés, sok termelő az utcára vonult Rómában, hogy a kormány segítségét kérjék. Portugáliában és Görögországban is nagy volt a visszaesés.

Konyha 

Március zöldségei és gyümölcsei

A környezettudatos étkezés fő elve a szezonális és helyi alapanyagok használata. Az idénynövények helyben teremnek, így nem kell felesleges szállítással terhelni a környezetet. Termelésüknél könnyebb lemondani a mesterséges szerekről, nem kell mesterséges fény az érlelésükhöz. Több bennük a tápanyag és a vitamin. Márciusra is jut még az előző évi termésekből.

Konyha 

A sajtgyártás majdnem olyan szörnyű a Földnek, mint a húsipar

Sok ember etikai megfontolásból lesz vegetáriánus, hiszen hallotta, hogy a hús előállítása milyen hatalmas energiafelhasználással és környezetszennyezéssel jár. Nagy részük nem mond le teljesen az állati táplálékról, és tejtermékeket vagy tojást továbbra is eszik. Sőt, jellemzően sajtot sokkal többet, mint azelőtt. Ez önbecsapás: a sajtgyártás ökológiai lábnyoma alig marad el a hústermelésétől. Csak egyelőre jobb a sajtója.

index.hu
Konyha 

Ételek, melyek lerövidítik az életet

A nagyipari módon előállított, ún. feldolgozott élelmiszerek – melyeket a gyártók teleraknak különböző mesterséges ízfokozókkal és adalékanyagokkal – egészségkárosító hatásai régóta ismertek. Tudósok szerint korábban halnak azok, akik gyakran fogyasztanak mesterséges adalékanyagokban gazdag ételeket és italokat.

Konyha 

Ez a növény menti meg a világot az éhezéstől?

A világ legnagyobb, fán termő gyümölcse, a jackfruit hatalmas, tápláló, vitamindús gyümölcs, amely a húst és a lisztet is képes lehet pótolni. Egyes szakértők szerint részben ez a növény oldja meg a jövőben ránk váró élelmiszerhiány világméretű problémáját.

divany.hu
Konyha 

Bevezetnék a halpénteket Magyarországon

A rendszerváltozás óta megduplázódott a halfogyasztás Magyarországon. Az EU-s és a világátlagtól azonban még elmaradunk. A Kapj rá! fogyasztásösztönző kampány lényege, hogy higgyük el, az egészségünk védelmét szolgálja a halfogyasztás.

Konyha 

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentesen él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7 százaléka vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6 százaléka pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

magyarmezogazdasag.hu
Konyha 

A havi egy főzés módszere – pénzt, időt, energiát spórol

Zaláné Csörsz Eszter nő, feleség, három kisgyermek édesanyja. Imád főzni, új recepteket és módszereket kipróbálni. Azt is kitalálta, hogyan lehet egy hónapra előre főzni úgy, hogy több időt tudjon tölteni a családjával, amivel ráadásul pénzt, időt és energiát is spórol.

origo.hu