2020. június 2., Anita, Kármen
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Csilipaprika: a hosszú élet kulcsa?

Amerikai, brit és kínai kutatók után most olasz kollégáik is úgy vélik: a csípős ételek, különösen a csilipaprika az egészség és a hosszú élet titka. Szerintük a csilipaprika attól függetlenül véd a halálos megbetegedésektől, hogy valaki egészségesen táplálkozott-e vagy sem.

Konyha 

Különleges, de egyszerű édesség: vaníliás bundában sült bodzavirág

Itt a bodzavirágzás időszaka, amely nem csak a mennyei és rendkívül egészséges bodzaszörp elkészítésének, vagy a teának való virágok szárításának az időszaka. Friss és nagyon finom édességet is készíthetünk bodzából, egyszerű, sűrű palacsintatésztával összekeverve.

Konyha 

Amit eszel, azzá leszel!

Nagy volt a sürgés-forgás Bag település határában, ahol szombatonként ezentúl Autós Termelői Piac fog működni. Az Alsó-Galgamenti település nagy örömmel adott otthont ennek a lehetőségnek, hiszen – mint Palya Zoltán polgármester elmondta – jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik a terület, és mostantól kiváló minőségű hazai termékeket kínáló őstermelőknek és kistermelőknek ad otthont minden szombaton.

magyarmezogazdasag.hu
Konyha 

A mindig friss konyhai fűszernövények titkai

Bazsalikom, kakukkfű, oregánó vagy rozmaring – csak néhány illatos fűszernövény, melyek nélkül unalmasak lennének az ételek. Folyamatos termesztésük kis odafigyeléssel a konyhában is megoldható. Mutatjuk a legjobb praktikákat.

Konyha 

Mértékkel, odafigyelve tervezzük meg az étrendet!

A koronavírus-járvány okozta bezárkózás jócskán megváltoztatta az életünket: több időnk jut sütni, főzni, viszont kevesebbet mozgunk, ezért a karantén végére bizony felszedhetünk pár fölös kilót. Hogy ne így legyen, fontos arra figyelnünk, hogy mikor, mit és mennyit eszünk – figyelmeztet Lakatos Péter erőnléti edző.

szabadfold.hu
Konyha 

Uniós oltalmat kapott a különleges magyar sajt

Áprilisban az Európai Bizottság a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajtot – elsőként a magyar sajtok közül – bejegyezte mint oltalom alatt álló földrajzi jelzést. A termék sajátossága, hogy az érleléséhez szükséges fő érlelő mikroflóra már az érlelés negyedik-ötödik napján megjelenik a felületén, halványsárga bevonatot képezve.

Konyha 

Hamarosan itt az eperszezon – Készítsünk eperlekvárt, eperszörpöt (RECEPT)

Nem sokan ismerik azt a tényt, hogy az eper eredetileg nem ínyencségnek számított, hanem gyógynövénynek, később pedig dísznövény lett belőle, gyümölcsként való fogyasztása csak a XIV. században kezdődött. E cikkben Szélesi Ferenc főkertész magyarázza el az eper jelentőségét, és osztja meg nagymamája receptjeit.

Konyha 

Meglennénk, ha minden külföldi élelmiszer eltűnne a polcokról?

Tápérték, élelmiszer-biztonság, ökológiai lábnyom és az élelmiszer-veszteség csökkentése: minden érv a helyi termelésű élelmiszerek mellett szólna. Magyarország még szerencsés ebből a szempontból, a Föld nagy részén azonban kivitelezhetetlen, hogy rövidüljön az ellátási lánc az élelmiszeriparban.

hvg.hu
Konyha 

Kezdődik a szezon: így turbózza fel az immunrendszert a zöldségek királya

A spárga igazi tavaszi zöldség! Tele van rostokkal, vitaminokkal, kalória alig van benne – és könnyű elkészíteni. A tavaszi fáradtság és a koronavírus-járvány okozta mostani bezártság miatt még inkább felértékelődik a spárga rendkívül magas folsavtartalma, aminek hiányában idegesebbnek, nyugtalanabbnak érezzük magunkat, fáradékonyabbak lehetünk, koncentrálóképességünk csökkenhet.

Konyha 

Megváltoztathatja az étkezési szokásokat a járvány

Meglovagolják az aggodalmakat a műhúsgyártók, Kína lehet a legnagyobb piacuk. A járvány lecsengésével sorra nyitnak újra Kínában a vendéglők és a kávézók, és egyre több helyen jelenik meg a kínálatban a növényi alapú műhús.

Konyha 

Finom és egészséges gyümölcsturmixok reggelire

Azoknak, akiknek nincs sok idejük reggelizni, de szeretik a tápanyagban gazdag vitamin- és energiabomba-fogásokat, a gyümölcsturmix (más néven smoothie) tökéletes választás lehet. Egyetlen italban egyesülnek a gyümölcsök, zöldségek és az egészséges zsírok – ráadásul finom is. Íme, négy recept.

Konyha 

Az almának a héja a legértékesebb – Ne dobd ki, használd fel!

Almatea, almaszörp, almalekvár, almacsipsz – többek között ezek készíthetők el a fölöslegesnek vélt almahéjból. Szélesi Ferenc főkertész ad néhány egyszerű receptet, melyekkel bárki könnyedén boldogul otthon.

Konyha 

Koronavírus étkezési kisokos

A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására az emberek drámai módon vásárolják fel a különböző élelmiszereket. A Napi Táptudás blog kezdeményezésére táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szervezetek fogtak össze, így elkészült egy tájékoztató infografika, amely segít a lakosság számára a legégetőbb kérdéseket megválaszolni.

recity.hu
Konyha 

8 egyszerű tipp a kevesebb élelmiszer-hulladékért

Az élelmiszer-felhalmozás elszomorító következményeként rengeteg étel végzi a kukában, elsősorban a lejárt a szavatossági idő miatt. Ebben a nehéz időszakban több szempontból is kihívást jelenthet a bevásárlás, ezért összeszedtünk néhány tippet, amivel sokat tehetünk az élelmiszer-pazarlás ellen. 

Konyha 

Rendeljünk házhoz a termelőktől!

A mostani vírushelyzetben különösen fontos, hogy segítsük egymást. Azok a termelők, akik egész évben azon dolgoznak, hogy friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, kézműves termékek kerüljenek az asztalunkra, most is készen állnak arra, hogy – biztonságos körülmények között – eljuttassák az otthonunkba a finomságaikat. Íme néhány ötlet, hogy kiket kereshetünk meg, akár már a húsvétra készülvén.

Konyha 

Kíváncsi vagy, melyik a legzöldebb sütési mód?

A mindennapi életünk során számos olyan apró szokást alakíthatunk ki, amelyekkel sokat tehetünk a környezetünkért, még ha apró lépésekben is. A vízhasználati és áramfogyasztási szokásaink mellett például a konyhában is tehetünk azért, hogy életmódunk a lehető leginkább környezetbarát legyen.

Konyha 

Kovásszal öröm az otthoni kenyérsütés

Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pék – ahogyan a legtöbben ismerik kis hazánkban – azt vallja, hogy a jó pék valójában művész, aki a kenyérsütéssel a szeretetet teszi láthatóvá. Szabi épp 28 éve próbálja megtalálni a legjobb kovászolt fehér kenyér receptjét.

Konyha 

A fokhagymaleves egészségünkre válik

A fokhagymaleves igen erős vírusölő és antibakteriális hatású, nátha, influenza esetén is hatékonyan alkalmazható. Fogyasszunk belőle akár minden nap egy-egy csészével.

Konyha 

Magyarországon van és lesz elég élelmiszer

Magyarország agrár-élelmiszeripari ország, komoly exportőr, hazánk önellátottsága mintegy 120 százalékos az alapvető élelmiszerekből. A mostani veszélyhelyzetben különös jelentősége van ennek: a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az élelmiszereket.

Konyha 

A disznózsírt is vissza lehet hozni a konyhába

Az állati zsírokat a 90-es években száműzték az étrendünkből. Ahogy mind többet megismertünk a telítetlen zsírsavak előnyös hatásairól, úgy egyre romlott az állati zsírok megítélése. Ma már árnyaltabb a kép. A disznózsírt is vissza lehet hozni a konyhába – többek között a pálmaolaj használatának visszaszorítása végett.