2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Egy magyar anyuka és kislánya nyűgözte le a világhálót

„Hát gyerek az ilyen?” – írta tréfásan az anyuka ahhoz a rövid videós bejegyzéséhez, amelyet november vége óta már 35 millióan néztek meg a világhálón. A felvételen Györei Ancilla mindenféle világmárka csokikat kínál vacsorára a két és fél éves Zoénak, de ő felháborodva tolja el azokat magától. Aztán jön a brokkoli, s a kislány habzsolva enni kezdi. Egy Los Angeles-i videógyártó már a film jogaiért jelentkezett az édesanyánál.

Konyha 

Ehető gyertya karácsonyra

Bizonyos gyertyáknak olyan édes és finom illatuk van, hogy rögtön arra gondolunk: de beleharapnánk! A brit székhelyű Smith & Sinclair  létrehozott egy olyan gyertyát, amelyet tényleg meg lehet enni. 

Konyha 

A Húsmentes hétfő globális előnyei

Mit jelent az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ha 200 000 ember heti egy húsmentes napot tart fél éven át? A korkorosgazdasag.hu grafikája megmutatja.

Konyha 

Angliában már kapható a boltokban a tücsöksnack

A Sainsbury lesz az első angliai élelmiszerlánc, ahol rovaralapú élelmiszert fognak árusítani. A barbecue ízű sült tücskök a leírás szerint ropogósak és finom, füstös ízűek. Múlt hét óta 250 Sainsbury üzletben kapható a szokatlan rágcsálnivaló. Ezzel elsősorban a globális klímaváltozás vitájában szeretnék hangsúlyozni a vadon termő élelmiszerek növekvő szerepét.

Konyha 

A klímaváltozás véget vethet a szarvasgomba-termesztésnek

A gasztronómiai csemege szarvasgomba termesztése jövedelmező iparág. A melegebb és szárazabb időjárással azonban meg is szűnhet a század végére, vagy még előbb. Egy skót egyetemen végzett kutatás a veszélyekre és a megelőző intézkedésekre hívja fel a figyelmet.

Konyha 

Házi kozmetikumok a konyhánkból

Tele vannak a boltok a legkülönfélébb krémekkel, pakolásokkal, arcradírokkal. Sokszor azt sem tudjuk, melyiket válasszuk, miközben talán a legjobb megoldás lehetősége otthon lapul – a konyhában. Íme, néhány házilag elkészíthető, kozmetikum természetes alapanyagokból, melyekkel látványos eredményeket érhetsz el.

Konyha 

Duett Paul McCartney-val a Húsmentes Hétfőért

Duettet énekelhet Paul McCartney-val a zenész liverpooli koncertjén az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A mozgalom célja a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Konyha 

A sokszínű sárgarépa

A sárgarépa az egyik legfontosabb zöldségnövény világszerte. Narancs színben pompázik, vagy éppen sárga, de egyre kedveltebb – főként salátákba – a fehér vagy lila színű változata is. A hétköznapi és ünnepi konyha szerves részei.

Konyha 

A belga sült krumpli meg az aszály

„Mivel jelenleg kisebb burgonyákat adott a föld, be kell érnünk kisebb sült krumplival.” Ezzel a rossz hírrel kecsegtetik a belga burgonyatermelők a hagyományos belga hasábburgonya, a frites kedvelőit. Az ok az aszály miatt visszaesett terméshozam.

Konyha 

Egyre nehezebbek és magasabbak vagyunk

Norvég kutatók tanulmánya szerint nehezebb lesz élelmiszerrel ellátni a Föld 2050-re 9 milliárdra becsült lakosságát, mivel napjainkhoz képest egy átlagembernek több élelemre lesz szüksége a magasság és a testtömeg növekedése miatt.

Konyha 

Reneszánszát éli a birsalma

A birsalmának rengeteg jótékony hatása van, nyersen is fogyasztható. Még most érdemes télire, valamint a hideg napokra elkészíteni a birsalmás finomságokat. Ebben a cikkben a szokásos felhasználási módokról olvashatunk.

Konyha 

Megesszük a csomagolást

A világon az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok száma eléri a négyezret, a kioldódás révén pedig ezek hátrányos hatást gyakorolhatnak az élelmiszert fogyasztó ember egészségére, ezért fontos, hogy az élelmiszerek csomagolóanyagait az arra alkalmas laboratóriumokban rendszeresen vizsgálják.

laboratorium.hu
Konyha 

Robotok készítik a pizzát

Egy szilícium-völgyi startup robotokkal és mesterségesintelligencia-megoldásokkal teljesen automatizálná a pizzakészítést. A tészta és a rajta lévő anyagok összetétele a megrendelő óhaja szerint alakul, robotkonyhájukból kézműves darabok kerülnek ki, és közben az egészséges életmódra és a fenntartható fejlődésre is ügyelnek.

Konyha 

Magyar vegánok petíciója az Aldihoz

Petíciót akarnak benyújtani és aláírásokat gyűjtenek a Magyarországon élő vegán és vegetáriánus fogyasztók, hogy az Aldi németországi üzleteiben már kapható vegetáriánus termékeket mielőbb tegyék elérhetővé a hazai piacon is üzleteikben.

Konyha 

Jákafa, az ígéretes kakaópótló

A világ kakaóigénye egyre nő, ám a kakaótermelő országok képtelenek növelni a kibocsátott termék mennyiségét. Az élelmiszertudósok más megoldás után kutatnak. Brazil kutatócsoportok véletlenül, az élelmiszer-hulladék csökkentésének lehetőségeit vizsgálva találtak rá a jákafa termésének magjára, mint ígéretes kakaópótlóra.

Konyha 

Miből és meddig ehetünk még finomat?

Ha tudatosan figyelnénk rá, mi kerül az asztalunkra és a tányérunkra, nemcsak arról gondoskodnánk, hogy unokáink is ismerjék még a paradicsom vagy az eper igazi zamatát, hanem már most sokkal finomabbakat falatozhatnánk. De vajon miért nincs ezzel tisztában a magyar lakosság több mint kétharmada, és hogyan lehetne őket meggyőzni?

Konyha 

Kamuhúsok után itt vannak a kamuhalak is

Ismerjük a húspótló élelmiszerek előnyeit, vegetáriánus és vegán burgerekről, tofus hot dogról már mindenki hallott. Kamuhalról viszont eddig még semmit… Pedig léteznek tonhal-, rák-, sőt, füstöltlazac-utánzatok is, és meglepő módon elég meggyőzőek, legalábbis a tesztelők véleménye szerint.

Konyha 

Dilemmák a műhús kapcsán

Az Egyesült Államok képviselőháza májusban tett javaslatot a szövetségi agrárügynökségnek, hogy kezdjen el dolgozni a mesterségesen előállított hústermékek szabályozásán, többek között a termékek elnevezésének szabályain is.

Konyha 

Édes és egészséges élet: legyen minden nap mézes nap!

A mézfogyasztás fontosságáról, a méz élettani hatásairól és táplálkozásunkban betöltött nélkülözhetetlen szerepéről indított közös fogyasztásösztönző kampányt október 15-én az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 

Konyha 

Miből és meddig ehetünk még finomat?

Ha figyelnénk rá, mi kerül az asztalunkra, nemcsak arról gondoskodnánk, hogy unokáink is ismerjék a paradicsom igazi zamatát, hanem mi is finomabbakat ehetnénk. De miért nincs ezzel tisztában a magyarok kétharmada? Ezekkel is foglalkozik a Felelős Gasztrohős Alapítvány fenntartható étkezéssel kapcsolatos kutatása.

wwf.hu