2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Őszi vitaminbomba: ez a filléres magyar étel biztosan felturbózza az immunrendszered

A hidegebb hónapok alatt sok háztartásban kerül elő a kompót, mint gyors és egészséges finomság. Ősszel rengeteg szezonális gyümölcs válik elérhetővé, így nem csoda, hogy sokan előszeretettel készítik és fogyasztják húsok mellé, vagy csak úgy, magában. Hogy készül a legegyszerűbb kompót? Milyen gyümölcsökből készíthetjük el? Ennek járt utána a hellovidek.hu.

Konyha 

Mi lenne, ha mindenki vegán lenne?

A vegetáriánus világnap alkalmából az agrarheute.com újságírója átolvasott és értelmezett pár tanulmányt, amelyek azzal foglalkoznak, hogy milyen lenne a világ mezőgazdasága, ha mindenki vegán, de legalábbis vegetáriánus lenne. Ebből idéz néhány gondolatot a magyarmezogazdasag.hu.

Konyha 

Számos jótékony hatással rendelkezik: ezért fogyaszd rendszeresen a gyümölcsök királynőjét

A szőlőt régóta a gyümölcsök királynőjének tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma is volt. Többek között kitűnő vértisztító, és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. Méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epekiválasztást és a bélmozgást. A teljes szervezetet regenerálja, mert létfontosságú vitaminokat, folsavat, biotint, B1-, B2- és kevés C-vitamint, továbbá ásványi anyagokat tartalmaz.

Konyha 

Nem kell spájzolni: van elég élelmiszer

A koronavírus-járvány első hullámakor bizonyította a magyar élelmiszeripar, mezőgazdaság, hogy hosszú távon, folyamatosan képes biztosítani a lakosság élelmiszer-ellátását. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hangsúlyozza: továbbra sem kell majd aggódni amiatt, hogy hiány lenne az alapvető élelmiszerekből.

Konyha 

Így teleltesd át az édesburgonyát

Az édesburgonya nemcsak finom, de egészséges is – magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin-tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és a neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. Lássuk, hogy óvhatjuk meg a téli fagyoktól!

Konyha 

Hűtőkisöprés, avagy variációk bundás kenyérre

Két egyszerű, de annál laktatóbb és finomabb ötlet, ha gyors, de meleg, sült ételre vágyunk. Ráadásul a maradékok felhasználására is remek alkalom, így kevesebb élelmiszer végzi a szemetesben!

Konyha 

Ez a 8 dolog semmiképp ne kerüljön a komposztba

A komposztálás kiváló eljárás arra, hogy saját felhasználásra szerves trágyát állítsunk elő a kertben összegyűjtött, illetve a konyhában megmaradt, lebomló hulladékból. Számtalan dolog van, amit minden további nélkül belerakhatunk a komposztba, de vannak olyan dolgok is, amelyeket semmiképp. 

Konyha 

Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba

Az ősz kifejezetten a termésbetakarítás, a raktározás időszaka. Érdemes a zöldségeinket és gyümölcseinket minél nagyobb tápértékkel, minél kevesebb veszteséggel megőriznünk a télre. Megfelelő tárolással sokat tehetünk azért, hogy óvjuk épségüket.

Konyha 

Sokat nőtt az organikus élelmiszerek forgalma a briteknél

Ugrásszerűen nőttek az organikus élelmiszerek és italok eladásai az Egyesült Királyságban a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások alatt. Kétszer akkorát nőtt a szegmens, mint amekkora növekedésről a hagyományos termékek esetében beszélhetünk.

Konyha 

Túzoksült, hattyúfasírt, teknősleves: na, ezért nincs…

Miért van az, hogy sok kis méretű állatot eszünk, és néhány nagy méretűt nem? – pedig az sokkal gazdaságosabbnak tűnik. Extra fogások készülnek galambból, fürjből vagy éti csigából. De miért nem eszünk túzokot vagy hattyút? Egyrészt, mert védettek. De akkor miért nem tenyésztjük őket?

Konyha 

Tejhelyettesítő élelmiszerek

A tejet hol jó, hol rossz színben tüntetik fel, holott a lakosság csupán kis részét érinti az általa kiváltott allergia vagy túlérzékenység. Akiket viszont érint a probléma, azok most sokkal jobb helyzetben vannak, mint 10 évvel ezelőtt.

webbeteg.hu
Konyha 

Tarol a mélyhűtött pizza fogyasztása Magyarországon

Értékben 24 százalékkal, mennyiségben közel 10 százalékkal többet vásároltak fagyasztott pizzából a magyarok 2019. július és 2020. június között az előző év azonos időszakához képest. Ez 11 milliárd forintot és közel húszmillió darab pizzát jelent. Budapest és Pest megye jár az élen a fogyasztásban.

Konyha 

Így növeszd újra a zöldségeket!

Egyes zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények képesek magukat újranöveszteni, így érdemes ebből a szemszögből is átgondolnunk, mit dobunk a kukába, és mi az, aminek inkább esélyt adunk egy új növekedésre... 

Konyha 

Így tartósíthatod a gombát

A gomba legyen friss, kifejlett és ép (penész-, rágás- és sérülésmentes) – ezek a legfontosabb szempontok a gombák tartósításakor. Abban az esetben pedig, ha mi magunk gyűjtöttük be, mindenekelőtt vizsgáltassuk be megfelelő szakemberrel. 

Konyha 

Konyhai újrahasznosítás A-tól Z-ig

A konyhai újrahasznosítással csökkented az élelmiszer-hulladékot, és a kreativitásodat is nap mint nap kiélheted – a tudatosvasarlo.hu összeállítása segít, hogy friss szemmel nézz körül a konyhában.

Konyha 

Vízszűrő kancsók – Mit szűrnek és mit nem?

Régóta sokakat érdeklő kérdésnek járt utána az Ökoanyu weboldal: milyen előnyei vannak a szűrt víznek a sima csapvízzel és a palackozott vízzel szemben? Mikor és miért érdemes ebben a konyhai kiegészítőben gondolkodnunk?

Konyha 

Hideg sült paprika-paradicsom krémleves

A környezettudatos gondolkodásmód egyik eleme, hogy lehetőség szerint helyben termett, szezonális alapanyagokból készült ételeket főzünk. A nyár slágerzöldsége a paprika és a paradicsom, amely, ha szerencsénk van, a kertünkben is megterem. Az alábbi recept nemcsak egészséges és finom, de arra is jó, hogy felhasználjuk az egyszerre nagyobb mennyiségben beérő zöldségeket. 

Konyha 

Készíts fagyit otthon!

A boltban kapható dobozos fagyik helyett érdemes otthon nekilátnunk a nyár nagy kedvencének, így nemcsak azt tudjuk, pontosan mi van benne, de a szemétbe kerülő műanyag dobozok számát sem gyarapítjuk. Dián Dóri három egyszerű, fagyigép és bravúros technikák nélkül is elkészíthető receptet oszt meg az olvasókkal a wmn.hu-n. 

wmn.hu
Konyha 

Ehető vadon termő növények a tányéron

A természetben fellelhető zöldségek és gyümölcsök remek kiegészítői lehetnek táplálkozásunknak, ha tudjuk, miként használjuk megfelelően azokat.

Konyha 

Maradékmentő cukkinilepény

Pillanatok alatt összeállítható, könnyed cukkinis lepény, amely magában és salátával is tökéletes főétel, ráadásul segít, hogy a maradék sonka, sajt vagy zöldség ne a szemetesben végezze.