2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Konyha 

Kuka vagy új élet? Mihez kezdjünk a rizsmaradékkal?

A maradék főtt rizs valódi kincs, nem szabad kidobni, mert másnap készülhet belőle ötféle étel is a desszerttől a fűszeres főételen át egészen a salátáig.

origo.hu
Konyha 

Nyomtatott ételeket kínáló éttermet nyit egy holland séf

Évek óta készítenek ételeket 3D-nyomtatással, de a technológiára szakosodott állandó és nem pop-up étterem még nem létezik. Hamarosan megtörik a jég, szeptemberben egy holland kisvárosban nyílik az első, Bocus d’Or-nyertes főszakáccsal a printer mögött.

Konyha 

10 vitamindús tavaszi finomság

Mindenki tudja már, hogy a szupermarketben található primőröktől nem szabad sokat várni. Megszoktuk, hogy nem illatos az eper, hogy fűízű a paradicsom, és tudjuk, hogy ezekben a látványételekben messze nincs annyi vitamin, mint amikor itthon érnek ezek a finomságok. Nem kell már sokat várni arra, hogy megérkezzenek az igazi, friss, szabadföldi zöldségek és gyümölcsök.

nlcafe.hu
Konyha 

Gasztroangyal: Egészséges, finom és gazdaságos ételek

A Gasztroangyal televíziós sorozatnak ez a része annak jár utána, hogyan lehet gazdaságosan finom és egészséges ételeket készíteni. Marcsi ötleteket gyűjt, segítségül hívja az olasz és a roma gasztronómia szakértőit, de a fúziós és a magyar konyha sem marad ki a válogatásból.

Konyha 

Lássuk, mit együnk! – Áprilisi szezonális alapanyagok

Miért együnk lehetőség szerint minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt? Amellett, hogy magasabb vitamintartalom mellett kevesebb káros anyagot tartalmaznak, nagy valószínűséggel helyi termelőktől érkeznek a konyhánkba, és így jóval kevesebb terhet rónak a környezetre, mint messziről érkezett társaik. 

Konyha 

A legjobb lisztek

Hazánkban a legnépszerűbb gabona a búza. A hazai boltokban a búzafinomliszt (BL55), a búzarétesliszt (BFF55) és a búzadara (AD) fordul elő leggyakrabban. A Magyar Konyha magazin kilenc, kereskedelmi forgalomban kapható lisztet tesztelt, hogy megnézze: azonos körülmények között vajon melyikből lehet a legjobb kenyeret sütni. Az eredmény nem a papírformát hozta.

magyarkonyhaonline.hu
Konyha 

Zöld tömb – élhetőbb panel: Ökoháztartás

Egy nap alatt akár több száz vegyi anyaggal is kapcsolatba kerülhetünk a fogmosástól kezdve a közlekedésen keresztül az élelmiszerekig és a kozmetikai szerekig. A legtöbb háztartási tisztítószer a környezetre, az egészségre is káros anyagot tartalmaz, és kiemelten a vízkészleteinket is szennyezi. Íme néhány praktika a környezetvédő módszerekről.

Konyha 

Teszteld, mit tudsz az esőerdők gyilkosáról

Naponta átlagosan 5 Margit-szigetnyi esőerdőt irtanak ki azért, hogy a helyére olajpálma-ültetvény kerüljön. Világviszonylatban a kinyert pálmaolaj 80 százalékát az élelmiszeripar használja fel. Tudsz eleget a pálmaolaj veszélyeiről?

gasztrohos.blog.hu
Konyha 

5 környezetbarát ökokonyhatipp

Ha új lakásba költözöl, vagy csak felújítod a régi konyhát, érdemes figyelembe venni néhány környezetbarát tényezőt. A konyha fontos központja a családi életnek, hiszen itt zajlanak a nagy vacsorák és beszélgetések, ezért mindig szánj elég időt erre a helyiségre – nemcsak a berendezésre, de később a tisztán tartásra is.

Konyha 

4 étel a tavaszi fáradtság ellen

Hiába több a napsütés, hiába jó az idő, a kedvünk azonban mégis borongós marad. Ez a tavaszi fáradtság jele, amelyet azonban a hazipatika.com tippjeivel le lehet győzni. Fáradtságot legyűrő javaslatuk: savanyú káposzta, banán, csírák és édesburgonya.

hazipatika.com
Konyha 

Konyhakert négy lépésben

Sokan vannak, akik mindig is bőven termő haszonkertről, sikeres kertészkedésről álmodoztak, de megfelelő mennyiségű pénz, extra idő, hely, jó talaj és gépi eszközök híján lemondtak róla. Nos, ők se essenek kétségbe, mert soha nem késő! Mini konyhakert 4 lépésben kezdő, időhiányos és derékfájós kiskertészeknek, városi kertészeknek.

Konyha 

A csokoládé karbonlábnyomát vizsgálták brit kutatók

A csokoládé karbonlábnyomát és az édesség más környezeti hatásait vizsgálták a Manchesteri Egyetem kutatói, felmérve az összetevők, a gyártási folyamat, a csomagolás, a szállítás és a keletkező hulladék környezeti hatásait.

Konyha 

Húsvéti transzzsírmese

„Nyuszierdő közepében minden húsvét előtt egy héttel a Nyuszifalván élő nyuszik mezei futóversenyt rendeztek. Fontos esemény volt ez az életükben, mert itt dőlt el, hogy ki a leggyorsabb, és ki viheti el a gyerekeknek a húsvéti tojásokat.” A pár perces mese folytatása az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának rajzfilmjéből derül ki, amelyet a húsvéti ünnepek alkalmából készítettek 2014-ben, az egészséges táplálkozás jegyében.

Konyha 

6 meglepően egészséges húsvéti étel

Az ünnepi ételek a hagyományokról és szokásokról szólnak, de egyes ételek nagyon károsak az egészségünkre. Íme a legegészségesebb húsvéti ételek listája: tojás, krumpli, torma, petrezselyem, bor, húsvéti sonka.

bien.hu
Konyha 

Könyvespolc méretű kert a lakásba

Kert vagy erkély híján a legtöbben lemondunk arról, hogy saját zöldségeket, gyümölcsöket termesszünk, pedig erre is van már megoldás. A könyvespolc méretű beltéri mini kertet úgy álmodták meg, hogy segítségével az is hobbitermelővé válhasson, akinek eddig nem volt rá esélye.

nlcafe.hu
Konyha 

Több bioételre lenne szükség az óvodai, iskolai étkeztetésben

A magyar emberek 62%-a szeretné, hogy az óvodai és iskolai étkeztetésben kötelező legyen a vegyszermentes bioélelmiszerek használata − derült ki a Greenpeace Magyarország reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Konyha 

Egyszerű környezetvédelem: főzzünk fedő alatt!

Ha szeretnénk spórolni Földünk erőforrásaival, és fontos számunkra a környezetvédelem, akkor bizony a hétköznapi szokásainkat kell átalakítanunk. De miért is tennénk így? Például, mert tiszteljük a helyet, ahol élünk: a csodálatos Föld bolygót. Csakhogy az itt található erőforrások végesek, főleg a jelen felhasználási mód mellett. Az úgynevezett civilizált ember mégsem civilizáltságot mutat, amikor a környezetéről van szó, pedig alapvető lenne, hogy tisztelettel viszonyuljunk környezetünkhöz.

Konyha 

Tavaszi életmódváltás friss élelmiszerekkel

Természetes folyamat, hogy télen feléljük a tápanyagraktárainkat, ezért az évszak végére nem meglepő, ha hiányállapotok alakulnak ki. Ezért fontos a tavaszi életmódváltás, aminek fontos része a szezonális, kifejezetten tavaszi ételek fogyasztása.

vitalitas-magazin.hu
Konyha 

Algába csomagolná ételeit a német Nordsee

Komposztálható és ehető is lenne a Nordsee új tervezett csomagolása, amely kizárólag északi-tengeri algából készülne. A gyorsétteremlánc szerdán írt alá erről együttműködési megállapodást németországi kutatókkal. A projektet a német állam is támogatja.

Konyha 

A tradicionális magyar kenyér nyomában

Az Artizán Pékségben kizárólag helyben sült, kiváló minőségű pékárut készítenek, friss és hazai alapanyagokból. Adalékanyagoktól mentes, tradicionális eljárással készített pékáruikkal kampányt indítottak annak érdekében, hogy megmentsék „az egykoron híres, de még nemzetközi szinten is csak siralmas magyar kenyeret”. Friss tejjel, sajttal, zöldség- és húsárúval, éttermi kínálatukban pedig most éppen „tavaszváró menüvel” is várják a hozzájuk betérőket.

artizan.hu