Konyha
Ritka manapság a kertekben, pedig dédnagyanyáink korában általános volt. Ez a számtalan betegség megelőzésére és gyógyítására is alkalmas, végtelenül egészséges, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag téli gyümölcs erjedés után válik puhává, édessé és ehetővé.
Konyha
A kávé iránti globális kereslet becslések szerint 2050-re megháromszorozza a termelést, ami hatalmas nyomást jelent az erdőkre és a trópusi régió más élőhelyeire. Brit kutatók azt vizsgálták, miként lehet jelentősen, mintegy 77 százalékkal csökkenteni a kávé szénlábnyomát.
Konyha
A Magyar Természetvédők Szövetsége online konferenciát tartott 2020. december 9-én azzal a céllal, hogy körbejárják a heti egy húsmentes nap menzai bevezetésének lépéseit, lehetséges akadályait, valamint a jó gyakorlatokat.
Konyha
A hazai halfogyasztás többszörösére nő karácsony környékén. A karácsonyi menü házanként más és más, minden családnak megvan a maga hagyománya, de az biztos, hogy halból készült fogást majdnem mindenhol készítenek. A halászlé, a rántott vagy sült hal a legtöbb magyar család ünnepi asztalán megtalálható.
magyarmezogazdasag.hu
Konyha
A 2013-ban készült Hungry Planet (Éhező világ) című könyvben a szerzők egy fotótanulmányon keresztül mutatják be, hogy a világ különböző helyein 1 hét alatt mit eszik egy család, és mennyi pénzt költ az ételre. Megdöbbentő különbségek láthatók: míg Németországban hetente 500 dollárt költenek ételre, Csádban 1,23 dollárt. Íme, pár fotó a könyvből, adatokkal.
Konyha
Szingapúr a világon elsőként engedélyezte laboratóriumi körülmények között előállított csirkehús értékesítését. A Szingapúri Élelmiszerbiztonsági Hivatal (SFA) döntése értelmében az Eat Just nevű San Franciscó-i startup megkezdheti a „tiszta” – vagyis élő állat levágása nélkül előállított – hús árusítását.
Konyha
A Beyond Meat vállalat bejelentette új növényalapú, darált sertéshúst helyettesítő termékét, a Beyond Porkot, melynek forgalmazását Kínában kezdi el.
Konyha
Az ősz beálltával ideje gondoskodnunk arról, hogy télen is legyenek zöldfűszereink – ha nem elégszünk meg a szárított változatokkal. Nyáron a kertből egyszerűen begyűjthettük a frissen használatos fűszereket, ám a hideg hónapokra a lakásba kell költöztetnünk ezekből.
magyarmezogazdasag.hu
Konyha
A koronavírus-világjárvány okozta globális lezárások a konyhába kényszerítették az emberek nagy részét, így sokan nekiveselkedtek például a kovászolásnak is. Mára azonban a kenyérfotókat egyre inkább a házilag készített, fermentált savanyúságok színes képei váltották fel a közösségi médiában.
travelo.hu
Konyha
A Gasztroangyal ebben a részben az egyik kedvenc helyére utazik, az Őrségbe.
Konyha
Tököt termeszteni pedig már csak azért is megéri, mert a termése ezer jót tesz nekünk! Ebből gyűjtött össze néhányat az egy.hu honlap.
Konyha
Magyarországon a baromfihús a legnépszerűbb állati eredetű fehérjeforrás, a tojásfogyasztás pedig folyamatosan nő az utóbbi években. A baromfihús és a tojás fogyasztásának további ösztönzése érdekében az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Baromfi Termék Tanács (BTT) kampányt indít.
Konyha
Az Erdők-mezők gombái című kötetben bemutatott 555 gombafaj (ebből 371 színes felvételen is) felöleli mindazokat a Magyarországon megtalálható feltűnő, elsősorban közepes és nagy termetű fajokat, amelyekkel az erdőt, mezőt járva gyakran találkozhatunk.
Konyha
A hidegebb hónapok alatt sok háztartásban kerül elő a kompót, mint gyors és egészséges finomság. Ősszel rengeteg szezonális gyümölcs válik elérhetővé, így nem csoda, hogy sokan előszeretettel készítik és fogyasztják húsok mellé, vagy csak úgy, magában. Hogy készül a legegyszerűbb kompót? Milyen gyümölcsökből készíthetjük el? Ennek járt utána a hellovidek.hu.
Konyha
A vegetáriánus világnap alkalmából az agrarheute.com újságírója átolvasott és értelmezett pár tanulmányt, amelyek azzal foglalkoznak, hogy milyen lenne a világ mezőgazdasága, ha mindenki vegán, de legalábbis vegetáriánus lenne. Ebből idéz néhány gondolatot a magyarmezogazdasag.hu.
Konyha
A szőlőt régóta a gyümölcsök királynőjének tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma is volt. Többek között kitűnő vértisztító, és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. Méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epekiválasztást és a bélmozgást. A teljes szervezetet regenerálja, mert létfontosságú vitaminokat, folsavat, biotint, B1-, B2- és kevés C-vitamint, továbbá ásványi anyagokat tartalmaz.
Konyha
A koronavírus-járvány első hullámakor bizonyította a magyar élelmiszeripar, mezőgazdaság, hogy hosszú távon, folyamatosan képes biztosítani a lakosság élelmiszer-ellátását. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hangsúlyozza: továbbra sem kell majd aggódni amiatt, hogy hiány lenne az alapvető élelmiszerekből.
Konyha
Az édesburgonya nemcsak finom, de egészséges is – magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin-tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és a neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. Lássuk, hogy óvhatjuk meg a téli fagyoktól!
Konyha
Két egyszerű, de annál laktatóbb és finomabb ötlet, ha gyors, de meleg, sült ételre vágyunk. Ráadásul a maradékok felhasználására is remek alkalom, így kevesebb élelmiszer végzi a szemetesben!
Konyha
A komposztálás kiváló eljárás arra, hogy saját felhasználásra szerves trágyát állítsunk elő a kertben összegyűjtött, illetve a konyhában megmaradt, lebomló hulladékból. Számtalan dolog van, amit minden további nélkül belerakhatunk a komposztba, de vannak olyan dolgok is, amelyeket semmiképp.