2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Még most sem késő veteményezni

A saját magunk által termesztett zöldség amellett, hogy finomabb és egészségesebb, mint a boltban kapható, környezetbarátabb megoldás is, hiszen csak pár méternyit kell „utaznia” az asztalunkig. A nyár közepe a másodvetés ideje, Megyeri Szabolcs a 24.hu-n olvasható cikkében ehhez ad tippeket.  

Konyha 

Öt egészségesnek hitt szuperélelmiszer, mely valójában csak pénzkidobás

Ahogy a szupermarketekben az egészséges élelmiszerek sora egyre bővül, úgy nőnek az „egészségesnek” beállított élelmiszerek árai is. Pedig táplálkozási szempontból nem mindegyik értékes, és a bennük lévő tápanyagokat és egészségügyi előnyöket könnyedén megtalálhatjuk a sokkal olcsóbb, kevésbé feldolgozott változatokban is. (Fotó: magyarmezogazdasag.hu)

magyarmezogazdasag.hu
Konyha 

Tippek a környezetkímélő konyháért

A szelektív hulladékgyűjtésen, az energiatakarékos főzésen vagy a használt étolaj helyes kezelésén túl jóval többet is tehetsz azért, hogy a lehető legkisebbre szorítsd vissza az ökológiai lábnyomodat, amikor a tűzhely körül sürgölődsz.

Konyha 

A világon minden percben 11 ember hal éhen

„Az éhség vírusa szaporodik” címmel tette közzé jelentését az Oxfam nemzetközi segélyszervezet amerikai irodája. A szervezet az élelmiszer-ellátás bizonytalanságáért a koronavírus-járvány mellett a nem szűnő fegyveres konfliktusokat és az egyre súlyosabbá váló globális felmelegedés okolja.

Konyha 

Jane Goodall a hús- és tejtermékreklámok finanszírozásának megszüntetéséért

Jane Goodallal egyetemben nemzetközi tudósok csoportja levélben szólította fel az Európai Bizottságot arra, hogy állítsa le az állati eredetű élelmiszereket népszerűsítő reklámok anyagi támogatását, mivel sürgető szükség van az egészséges, klímabarát étrendre való áttérésre.

Konyha 

Egészséges csigahús

Az éticsiga nem alapvető élelmiszer-alapanyag, inkább kulináris különlegesség, melynek fogyasztása Franciaországban is a tél végi ünnepekhez és a turistaszezonhoz kapcsolódik. Hazánkban is voltak kísérletek a tenyésztésére, de végül csak a gyűjtése maradt meg. (Fotó: magyarmezogazdasag.hu)

magyarmezogazdasag.hu
Konyha 

Melyik élelmiszert mossuk, és melyiket ne?

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma ajánlása alapján minden olyan terméket meg kell mosni, amelyen nem szerepel az előmosott felirat, azonban ez nem minden alapanyagra igaz.

Konyha 

Egészséges hűsítő italok házilag

A nagy hőségben a műitalok helyett érdemes finom, egészséges, ám hűsítő innivalókat fogyasztanunk, amelyeket otthon készítünk el magunknak, és amelyek nemcsak hűtenek, de a folyadékveszteséget is jól pótolják.

Konyha 

Gyógyító szer a fűszerpolcon: a kurkuma

Az Ázsiában és Távol-Keleten fűszerként kedvelt kurkumát számos betegség megelőzésére, illetve kezelésére érdemes használni, akár kapszula vagy egyéb táplálékkiegészítő formájában is. (Fotó: Pinterest)

Konyha 

A magyar emberek többsége nem vágyik a rovarételekre

A magyarok kétharmada elutasítja, hogy rovarokkal egészítse ki étkezési palettáját, és kevesebb mint 10 százalékuk gondolja úgy, hogy feltétlenül szükség lenne a jövőben ilyen élelmiszerek megjelenésére a boltokban. A rovarfehérje takarmányozási célú felhasználásával megengedőbbek.

Konyha 

Sörkészítés házilag, egyszerűen

Bár a sörkészítés nem egyszerű feladat, mondhatni művészet, van már arra mód, hogy házilag is készítsünk viszonylag egyszerűen ebből a kedvelt nyári szomjoltó nedűből. (Fotó: Wikipédia)

magyarmezogazdasag.hu
Konyha 

Rovarlárvákból gyártott étel oldhatja meg az élelmezés gondját

A klímavédelem érdekében tesznek egy lépést a „karbonmancsnyom” csökkentésére az állateledel-gyártók azzal, hogy rovarok lárvájából állítják elő az eledelekhez szükséges fehérjét. Most azt is vizsgálják, hogy az emberi fogyasztásban is fel lehet-e használni a rovarokból származó fehérjéket.

Konyha 

Nagyanyáink módszerével készült adalékmentes ételek

A Polcz adalék-, tartósítószer-, tejtermék- és hozzáadott cukortól mentes, hűtés nélkül tárolható, és 2 perc alatt elkészíthető ételei ugyanúgy készülnek, mintha csak otthon főznénk őket. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezeket egy speciális, nagynyomású hőkezelésnek vetik alá, hogy ne romoljanak meg a zöldségeket és húsokat tartalmazó ételek.

Konyha 

Természetes tavaszi vitaminforrás: a spárga, avagy a nyúlárnyék

A spárga kevésbé ismert, ritkábban használt és szeretett idénynövény, pedig kiváló vitaminforrás, és nagyszerű étkek készülhetnek belőle. Sajnos csak pár hétig élvezhetjük az ízét.

Konyha 

Mégsem olyan környezetbarát a halfogyasztás, mint gondoltuk

Korábbi kutatások szerint a tenger gyümölcsei kisebb szénlábnyommal rendelkeznek, mint más állati eredetű fehérjék, mivel a halászat nem igényel termőföldet vagy állattartást. Ám egy friss tanulmány szerint a halfogyasztás rosszabb hatással lehet az éghajlatra, mint azt korábban gondoltuk volna.

Konyha 

Olyan az ízük, mintha felnyalnánk az óceán alját, de van helyük a tányérunkon!

Az algák, moszatok bolygónk első élő szervezetei közé tartoznak, közel 30 000 fajukat ismerjük. Gazdagok vitaminokban, kalciumban, vasban, magnéziumban és jódban, illetve egy kevés zsírt is tartalmaznak. De vajon hogyan használják az ázsiai konyhában, és miért egyre nagyobb az érdeklődés irántuk?

travelo.hu
Konyha 

Jelentősen olcsóbb lehet a laborhús előállítása

A laborban nőtt marhahús már létezik, csak egyelőre iszonyú drága. Egy holland cég most közelebb került ahhoz, hogy ez megváltozzon.

Konyha 

Pálmaolaj: mit válasszunk helyette?

Lassan már minden termékben találunk pálmaolajat az állati takarmányoktól kezdve az élelmiszereken át a kozmetikai cikkekig. Ha e cikk olvasásakor már túl vagy egy zuhanyzáson, esetleg a reggeliden is, akkor szinte biztos, hogy ma már használtál pálmaolajat.

greendex.hu
Konyha 

Mi az a food miles? – avagy vásárolj inkább helyit, szezonálisan

Az élelmiszert kilogrammban, literben, darabban szokás mérni, kilométer ritkán rendelődik hozzá. Mégis napjainkban egyre többet lehet hallani a food miles kifejezést. Mit is jelent ez? Minden alkalommal, amikor egy falat készételt a szánkhoz emelünk, annak összetevői átlagosan 1000 mérföldet tettek meg, ami hatalmas szám. 

Konyha 

Zöldséges csokitojás luxuskivitelben

A luxus vegán csokoládétojás növényi aromákkal, köztük paradicsommal, céklával, spenóttal, sárgarépával és csemegekukoricával készült. A félig sötét és félig tejszerű finomság már attól is különleges, extra édesség, mert nagyjából 13 ezer forint körüli összeget kell fizetni érte.