2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

Bevezetnék a halpénteket Magyarországon

A rendszerváltozás óta megduplázódott a halfogyasztás Magyarországon. Az EU-s és a világátlagtól azonban még elmaradunk. A Kapj rá! fogyasztásösztönző kampány lényege, hogy higgyük el, az egészségünk védelmét szolgálja a halfogyasztás.

Konyha 

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentesen él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7 százaléka vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6 százaléka pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

magyarmezogazdasag.hu
Konyha 

A havi egy főzés módszere – pénzt, időt, energiát spórol

Zaláné Csörsz Eszter nő, feleség, három kisgyermek édesanyja. Imád főzni, új recepteket és módszereket kipróbálni. Azt is kitalálta, hogyan lehet egy hónapra előre főzni úgy, hogy több időt tudjon tölteni a családjával, amivel ráadásul pénzt, időt és energiát is spórol.

origo.hu
Konyha 

Szupergabonák

A változatos, rostokban gazdag étrend nem nélkülözheti a gabonaféléket. Az újra felfedezett és idegen földrészen termő köretnek valókból kis rafinériával, zöldfűszerek, zöldségek hozzáadásával változatosabbá, érdekesebbé tehetjük ételeinket.

magyarmezogazdasag.hu
Konyha 

Finom és egészséges zöldségchips házilag

Hogyan készíthetünk könnyedén finom és ráadásul egészséges chipset? Igazán különleges és isteni finom chips készíthető csaknem minden zöldségféléből. Uborkagyalun kell szeletelni, s 10-15 perc alatt megsül a finom csemege.

Konyha 

Nem csak a fogyasztók pazarolnak

Az élelmiszer-pazarlás, angolul food waste, az utóbbi években népszerű fogalommá vált. A legtöbb szakértő a fogyasztók és a kereskedelem pazarló magatartásával foglalkozik, holott a fogyasztók után a második legtöbb veszteséget a feldolgozóipar termeli.

magyarmezogazdasag.hu
Konyha 

Több száz cég teszi egészségesebbé termékeit Spanyolországban

Átlagosan 10 százalékkal csökkenti termékei cukor-, zsír- és sótartalmát 2020-ra mintegy 400 élelmiszer- és vendéglátóipari cég Spanyolországban. Az ezt vállaló cégek között olyan nemzetközi márkák is megtalálhatók, mint a Coca Cola, a Lidl vagy a McDonald's.

Konyha 

Rovarburger, rózsaszín csoki, kék bor Svájcban

Rovaralapú élelmiszerekkel, egyebek között rovarburgerrel bővül a második legnagyobb élelmiszeráruház-lánc kínálata Svájcban, amely Európában elsőként engedélyezi az ilyen termékek árusítását. A fehérjében gazdag lisztkukacból – a lisztbogár lárvája – készülő „húspogácsák” és „fasírtgolyók” tavaly nyár óta kaphatók.

Konyha 

Egészségesen, olcsón és biztonságosan!

Egyre gyakoribb az a hibás vélekedés, hogy az egészséges étkezés drága. Azonban ha jobban belegondolunk, minden alapos tervezés kérdése. De vajon hogyan étkezzünk egészségesen, olcsón és nem utolsó sorban biztonságosan? Ehhez gyűjtöttünk össze 5 tuti tanácsot.

eteltcsakokosan.hu
Konyha 

A világ 10 legtáplálóbb étele

Koreai kutatók több mint 1000 nyers élelmiszer elemzését követően rangsorolták azokat az összetevőket, amelyek a legkiegyensúlyozottabbá teszik a napi tápanyagszükségletet. Meglepő eredményeket találtak.

Konyha 

A természet télen is tartogat finomságokat

Beköszöntött a hideg tél, és valószínűleg sokan gondolják azt, hogy már semmi ehetőre nem bukkanhatnak a természetben. Ez azonban messze nincs így, hiszen aki keres, az ilyenkor is talál.

turistamagazin.hu
Konyha 

ESL, UHT, pasztörizált – tejügyi kisokos

A magyarok kétharmada UHT-tejet vásárol, ez a tej tartható el a legtovább hűtés nélkül. A boltokban emellett friss, pasztőrözött tejet és ESL-tejet is lehet vásárolni.

Konyha 

Jönnek a lézerrel nyomtatott és főzött ételek?

Ételek nyomtatása egyelőre kuriózum, távolról sem bevett gyakorlat. Egy amerikai fejlesztő fel szeretné gyorsítani a folyamatokat, és az ételeket nemcsak kinyomtató, hanem lézerrel meg is főző 3D-nyomtatót épített.

Konyha 

Vegán kolbásztekercs az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékboltlánca, a Greggs ezen a héten mutatta be és kezdte árusítani vegán kolbásztekercsét. A különleges termék az egyre népszerűbb húsmentes január kezdeményezés része.

Konyha 

Sült csirkét készítő japán robot

Japán egyik boltlánca, a Lawson elsősorban a sült csirkéjéről ismert országszerte, valamint az új technológiákhoz való gyors alkalmazkodásáról. Néhány hónapja gombócot főző robotot kezdtek alkalmazni, az új találmány pedig az igen ízletes, falatnyi méretű nuggeteket készítő robot.

Konyha 

Milyen halat vegyünk karácsonyra?

Most, hogy az év legnagyobb halevő ünnepe közeledik, amikor az éves haladagunk felét faljuk fel, a tudatosvasarlo.hu amit csak lehet, összegyűjtött a témában. Mit kell tudnunk a pontyról, a hekkről, a tonhalról? Mi az, amit egyáltalán ne együnk? Milyen jó példák léteznek haltenyésztésre és kereskedelemre itthon és a nagyvilágban? Mit derítettek ki tesztjükben az itthon kapható friss és fagyasztott halakról, és a halbisztrókról?

tudatosvasarlo.hu
Konyha 

Nagy keletje van Magyarországon a szaloncukornak

3,5 millió háztartás 3500 tonna szaloncukrot vásárol évente. Egy ünnepek előtti felmérés szerint a magyar emberek 86 százaléka készült e csemegét megvásárolni karácsonyra. Rövidfilm számokkal a csokimikulás- és a szaloncukor-vásárlási mérlegünkről.

Konyha 

NÉBIH: rendben vannak a citromok

A vizsgált tíz, hálós kiszerelésű citromtételből egynél találtak megtévesztő jelölést, egynél pedig hiányos címkét, de amúgy különösebb problémát nem találtak náluk a Nébih szakemberei.

Konyha 

Karácsonyfa másképp: hát nem ennivaló?

Ha már ennyire szeretjük a karácsonyfát, mi lenne, ha ennivalóan is szerethetnénk. Talán erre gondolt a Waitrose brit vállalat, amikor piacra dobta az ehető „fát”: egy bokor rozmaringot, cserépben.

Konyha 

Egy magyar anyuka és kislánya nyűgözte le a világhálót

„Hát gyerek az ilyen?” – írta tréfásan az anyuka ahhoz a rövid videós bejegyzéséhez, amelyet november vége óta már 35 millióan néztek meg a világhálón. A felvételen Györei Ancilla mindenféle világmárka csokikat kínál vacsorára a két és fél éves Zoénak, de ő felháborodva tolja el azokat magától. Aztán jön a brokkoli, s a kislány habzsolva enni kezdi. Egy Los Angeles-i videógyártó már a film jogaiért jelentkezett az édesanyánál.