2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Konyha 

A világ kávéfogyasztása 2012-2018 között

Miközben rendre arról jönnek a hírek, hogy a klímaváltozás miatt felére csökkenhet a kávétermelésre alkalmas globális terület nagysága, a kávéfogyasztás mértéke világszerte meredeken ível felfelé.

Konyha 

Az emberek azt hiszik, a szemétből szedik ki – sikeres a „ronda zöldség” akció Angliában

A csúnya gyümölcsök és zöldségek forgalmazásával foglalkozó, Egyesült Királyságbeli Oddbox nevű vállalkozásnak köszönhetően eddig 1,6 millió kilogramm élelmiszert sikerült megmenteni a kukától.

Konyha 

Ezek az élelmiszerek nem is annyira természetesek, mint gondolnánk

Egyáltalán nincs könnyű dolgunk, ha vásárláskor valóban jó minőségű élelmiszereket szeretnénk a kosarunkba helyezni. Sok közülük az álcázás világbajnoka: természetesnek hisszük, pedig egyáltalán nem az. Íme, pár meghökkentő példa.

Konyha 

Kenyérfogyasztás Magyarországon 2002 és 2017 között

Az újabb és újabb pékségek megjelenése mellett talán meglepő, hogyan alakult az elmúlt években Magyarországon az egy főre jutó évi kenyérfogyasztás.

Konyha 

Az élelmiszerek 14 százaléka elvész, még mielőtt a boltba jutna

A világon előállított élelmiszerek körülbelül 14 százaléka elvész még az előtt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne – hívta fel a figyelmet a veszteségre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Ennek a jelentős veszteségnek a visszaszorítása serkentené a globális gazdasági növekedést és termelékenységet, segítene az éhezés elleni küzdelemben, és csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását is.

Konyha 

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

A kaktuszoktól az algákon és a vitaminban gazdag virágokon át a szárazságtűrő gyökérzöldségekig – a Knorr és a WWF összeállította annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelynek a fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

Konyha 

Még mindig csaknem évi 2 millió tonna élelmiszer megy a kukába

Nem hoztak áttörést az elmúlt évek törekvései az élelmiszer-pazarlás visszaszorítására Magyarországon, még mindig csaknem 2 millió tonna élelem megy a kukába évente.

Konyha 

A veganizmus tudománytalan emberkísérlet, de színhúst enni nem muszáj

A táplálkozási piramis kamu, a rántott hús felér egy népirtással, a gyümölcscukor pedig tömegpusztító fegyver – Bartha Ákos élelmiszerbiológus sorra rombolja korunk táplálkozási hiedelmeit.

24.hu
Konyha 

Jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradó élelmiszert (videóval)

A 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) végén megmaradó bontatlan csomagolású, fogyasztható élelmiszereket rászorulókhoz, többek között idősotthonoknak, gyermekotthonoknak, fogyatékkal élőknek vagy nagycsaládosoknak osztják el.

Konyha 

Már 355 kúton várják a használt sütőolajat

Már 355 MOL-kúton lehet leadni a használt sütőolajat országszerte, ami hozzájárul ahhoz, hogy a magyarok által évente elhasznált 50 ezer tonna sütőolaj minél nagyobb részét hasznosíthassák újra.

Konyha 

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos vegetáriánusé

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint, és a kis halakat, puhatestűeket tartalmazó étrendek is környezetbarátok.

Konyha 

Büntetőadóval fognák vissza a húsfogyasztást Németországban

Míg Magyarországon az utóbbi években 27-ről 5 százalékra csökkent a húsok áfája, Németországban most éppen arról folyik egyre nagyobb vita, hogy az adótartalmuk álljon vissza a kedvezményes 7-ről az általános 19 százalékra.

Konyha 

Ha elég jó marketinget csinálnak a rovaroknak, akkor nagy étvággyal fogjuk enni őket?

A fejlett országokban nagyon válogatósak az élelmiszer-vásárlók. Mindig van egy szint, amit már nem szeretnek átlépni, akár a leghétköznapibb zöldségeknél sem. A felmérések szerint a formás alma jobban fogy, mint az, amelyik ugyanolyan ép és finom, de kevésbé szép. Hasonló szempontok miatt a megtermelt élelmiszereknek mintegy felét kidobjuk, az állatok közel felét pedig hiába öljük le.

Konyha 

A magyarok szuperélelmiszere: a rögös túró

A magyar rögös túrót sokan szuperélelmiszerként is emlegetik, köszönhetően a sokoldalú felhasználhatóságának és kedvező élettani hatásainak. A friss sajtok közé tartozó rögös túró, amely a Kárpát-medencében már évszázadok óta elterjedt és kedvelt élelmiszer, most uniós oltalmat kapott.

Konyha 

Főzés gyógy- és fűszernövényekkel

A Tudomány Kiadó Receptsarok kiadványaiban cukorbetegeknek és egészségtudatos étrendet követőknek ajánlott ételek találhatók, levesektől a főételeken át a desszertekig. A recepteket az olvasók küldték be, és dietetikusok válogatták. Az itt olvasható menüsor olyan recepteket tartalmaz, amelyekben számos gyógy- és fűszernövény is szerepel, hiszen ezek változatosan használhatók fel sütésnél-főzésnél is.

cukorbetegseg-kezelese.com
Konyha 

Gondolkozz zölden a konyhában is!

A klímaváltozás, a túlnépesedés és a fogyasztói társadalmak korában minden apró lépés számít, hogy megóvjuk bolygónkat és magunkat a felesleges szeméttől, energiapazarlástól. Tudatossággal, odafigyeléssel könnyedén csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

zipmagazin.hu
Konyha 

Útmutató az élelmiszer-pazarlás mérséklésére

Az élelmiszer-hulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül című programjának négy munkacsoportja.

Konyha 

Economist: Hogyan változtathatja meg a veganizmus a világot? (angol nyelvű videó)

A The Economist 6 és fél perces, Hogyan változtatja meg a világot a veganizmus című videója szerint ha kevesebb húst fogyasztanánk, akkor jelentősen csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása, a tiszta víznek csak 70 százalékát használnánk fel, a szárazföldnek pedig csak 40 százalékát.

Konyha 

A barna banán finom banán

Lássuk, mihez kezdhetünk, ha banánunk barnulásnak indult. Első tipp: ki ne dobd!

Konyha 

Kitiltotta a marhahúst campusáról egy londoni főiskola

A londoni Goldsmith College a klímaváltozás elleni harc jegyében szánta rá magát arra a lépésre, hogy kitiltsa a marhahúst a főiskola campusáról, és a műanyag palackok ellen is harcot indítanak – elsőként a brit felsőoktatási intézmények sorában.