2018. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Konyha 

Csírák - az egészségtudatos ember zöldségei

Finomak, szépek, tele vannak élettel, mint azt a nevük is mutatja. Könnyen és gyorsan előállíthatók 3-8 nap alatt. Igen széles a felhasználásuk. A NaTuri kisfilmje azt mutatja be, hogyan kell csíráztatni, és hányféle módon lehet  a csírákat fogyasztani.

Konyha 

Dinnyében a csoda!

Imádod a görögdinnyét? Akkor van egy jó hírünk: nem csak az íze finom, fogyasztásának számtalan szuper jótékony hatása van! Biztosak vagyunk benne, hogy míg falatozod nyári kedvencedet, eszedbe sem jut, mennyi mindennel hozzájárul egészséged megőrzéséhez.

Konyha 

Nagyanyáink tudománya: egészséges táplálkozás a babtól a sárgaborsóig

Együnk az éghajlatnak megfelelő, Magyarországon honos dolgokat – ez volt az egyik alapszempont nagyszüleink egészséges étkezési szokásaiban, amelyre a szezonalitás volt a jellemző. Sok gabonafélét ettek: búzát, kölest, babot, hajdinát, sárga- és zöldborsót, lencsét. Napi étrendjük nagy részét a zöldségek és hüvelyesek, illetve kismértékben húsból készült ételek tették ki.

Konyha 

Könnyű halsaláta fülledt melegben

A fülledt nyári melegben kisebb a szervezetünk kalóriaigénye, és egy-egy kisétkezést könnyen felcserélünk gyümölcsre, zöldségre, joghurtra, turmixra. De valahogy azért a főétkezéseket meg kell oldanunk, lehetőleg tápláló, gyorsan elkészíthető fogásokat szervírozva a családunknak.

Konyha 

A zöld bor új értelmet nyer, avagy hogyan legyünk környezetkímélő borfogyasztók

Tíz tippet gyűjtött össze a vinoport.hu annak kapcsán, hogy a borkedvelők hogyan válhatnak környezettudatosabb borfogyasztók. Legyen szó a helyi borról, a parafa dugóról, a szódáról, a biciklis bortúráról vagy arról, hogy a megnyitott palack bort nem muszáj rögtön a lefolyóba engedni.

Konyha 

Több mint duplájára nőtt a magyar mézfogyasztás

Míg 2010-ben az egy főre jutó éves átlagos mézfogyasztás 30 dekagramm volt, addig hét évvel később már 80 deka lett. Nyugat-Európától azonban még mindig el vagyunk maradva.

Konyha 

5+1 "egészséges" étel, amit érdemes lecserélned

Számtalan terméket úgy reklámoznak, mint „egészséges ételt”, pedig közel sem olyan egészségesek, mint állítják. Íme, néhány közülük, amelyet egy kis konyhai munkával magunk lecserélhetünk valóban egészségesre.

Konyha 

A legfinomabb hideg főzelékek a nyárra

Minél melegebb van, annál kevésbé kívánjuk a meleg, forró, nehéz ételeket. Kiváló nyári megoldást nyújtanak a hideg főzelékek, mert ellátnak tápanyagokkal, de nem terhelik túl az emésztőrendszerünket, és nagyon-nagyon finomak.

Konyha 

„Bio”- és „öko”-kisokos

Tudod-e, hogy mit (v)eszel? Mit nevezhetünk valójában biónak? Mit nevezhetünk valójában ökónak? Íme, az egyszerű válaszok.

Konyha 

Tegye különlegessé kertjét a kék mézbogyóval!

A különleges gyümölcsöket a fogyasztók mindig nagy kíváncsisággal fogadják. Ilyen lehet az új bogyós gyümölcs, a kék mézbogyó is. Hazánkban termeszthető, de egyelőre a szomszédos országokban van terjedőben.

Konyha 

Nindzsát uzsonnára!

Forró nyári napon jólesik egy könnyű, finom, hűsítő uzsonna. Különösen, ha egészséges hozzávalókból készült. Ezt a kedves gyümölcsnindzsát pillanatok alatt elkészíthetjük, és garantáltan a legrosszabb evő gyerekek is örömmel fogyasztják majd.

Konyha 

Nébih: ne vásároljunk ismeretlen élelmiszert – főleg gyermekeknek!

Kiváltképp a kisgyermekeknek szánt termékeknél fontos a körültekintés, a tudatos vásárlói magatartás, a termék származásának és jelölésének megismerése, valamint az, hogy ismeretlen élelmiszert ne vásároljunk – figyelmeztet ismételten a Nébih. Laboratóriuma legutóbb egy gyermekeknek szánt tortában mutatott ki határérték feletti színezéktartalmat. 

Konyha 

Ültessen zöldséget a falra!

– Anyu! Úgy ennék egy kis sárgadinnyét!
– Menj ki a kertbe, és szedj le néhányat! Ott a létra a garázs falának támasztva.
Ez ugyan nem egy tipikus párbeszéd, de ma már nem elképzelhetetlen, terjedőben vannak ugyanis a függőleges konyhakertek.

Konyha 

Három éven belül éttermekbe kerülhet a lombikhús

Három éven belül már éttermekben is felhasználják a mesterségesen, laboratóriumi körülmények között előállított húst, jelentette be kedden a Mosa Meat. A maastrichti egyetem kutatói 2013-ban mutatták be a világ első olyan hamburgerét, amelyhez a húst laboratóriumban hozták létre, öt évbe telt, mire kidolgozták a tömegtermelésre alkalmas technológiát.

Konyha 

ENSZ-jelentés: a kifogott halak harmada kárba vész

A halfarmoknak köszönhetően rekordszintre futott a globális haltenyésztés, viszont a túlhalászás miatti pazarlás is hatalmas – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) beszámolójából. 

Konyha 

Ebben az üzletben kidobásra szánt élelmiszert árulnak

Az Adam Smith által alapított üzlethálózat egy céllal jött létre: hogy hasznosítsa a kidobásra szánt élelmiszereket, és ellásson mindenkit, akinek szüksége van rá. A Sheffield városában található üzletet önkéntesek segítik, a vásárlók száma pedig folyton növekszik.

Konyha 

Tudatosabban étkezünk, mint öt éve?

A hazai lakosság fogyasztói szokásainak változása az egészséges és tudatos életmód irányába mutat, ugyanis a megkérdezettek azt állítják, hogy 2013-hoz képest több zöldséget, gyümölcsöt és hazai élelmiszert fogyasztanak. Élelmiszer vásárlása esetén a minőség, az ár-érték arány és a származási hely a három legfontosabb tényező a kutatásban résztvevők szerint – derül ki a K&H felméréséből.

Konyha 

Használjuk az adalékanyagokat, csak nem vagyunk tisztában vele

Egy reprezentatív felmérés szerint a magyar fogyasztók jelentős része azt gondolja, hogy egyáltalán nem használ élelmiszeripari adalékanyagot az ételkészítés során, pedig igen. Ha kategóriánként nézzük, akkor még érdekesebb a helyzet: 90 százalék állítja, hogy nem használ térfogatnövelőt, pedig 80 százalék használ sütőport; 70 százalék állítja, hogy nem használ ízfokozót, de 60 százalékuk azért leveskockával főz.

Konyha 

Nébih: Alaposan főzzék át a fagyasztott zöldségeket!

Magyarországon egyelőre nem okoztak megbetegedést a fertőzött fagyasztott zöldségek, de az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy fogyasztás előtt alaposan főzze át mindenki a termékeket.

Konyha 

Ezzel az étrenddel tudjuk a legjobban védeni a környezetet

Gyakorlatilag minden egyes, a mindennapokban meghozott döntésünk hatással van a környezetre – nincs ez másképp azzal sem, hogy hogyan étkezünk. Kutatók most megállapították, mi kell ahhoz, hogy tényleg környezetbarát étrendet rakjunk össze magunknak. Bármennyire támadják is őket, kiderült, hogy a vegánoknak ebből a szempontból biztosan igazuk van: ők kímélik ugyanis a legjobban a bolygónkat.