2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezeket együk novemberben!

Ha környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartva szeretnénk táplálkozni, nem mehetünk el a szezonalitás kérdése mellett. Már csak azért is fontos kérdés, hogy minél több szezonális alapanyagot fogyasszunk, mert ezek a termékek nagy valószínűséggel helyi termelőktől érkeznek, kisebb terhet róva ezáltal a környezetre.

Tudatos fogyasztóként érdemes minden évszakban a szezonnak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöt vásárolnunk. Számos előnye van a szezonális étkezésnek: így nemcsak a magas tápértékű ételekhez juthatunk hozzá, de az ilyen, jellemzően helyi alapanyagok sokkal kevesebb vegyszeres kezelést is kapnak, hiszen nem utaznak több ezer kilométert távoli országokból, mire a konyhánkba érnek. Ráadásul a helyi termelőket is támogatjuk ezáltal, és segédkezünk az élelmiszeripari ökolábnyom csökkentésében is.

A Felelős Gasztrohős weboldala hónapról hónapra listázza a szezonális termékeket, segítséget nyújtva abban, mely zöldségeket és gyümölcsöket érdemes keresnünk a boltban, vagy éppen a piacon.

Novemberben többek között az almának és a körtének, a diónak és a mogyorónak, a sütőtöknek, a burgonyának és a céklának, a gesztenyének, a kelbimbónak és a kelkáposztának van szezonja, de nem szabad megfeledkeznünk a lencséről és a sárgaborsóról sem. Már csak azért sem, mert ezek a hüvelyesek nemcsak B1-, B2- és B6-vitaminban gazdagok, de számos fontos ásványi anyagot (káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, nikkelt és szelént) is tartalmaznak. 

Neked ajánljuk
Zsenge zöldség: hársfalevél párolva vagy töltve Zsenge zöldség: hársfalevél párolva vagy töltve Jön a biológiai növényvédelem kora? (videó) A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: Felelős Gasztrohős
Vissza
Hírfolyam