2019. március 20., Klaudia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezeket együk novemberben!

Ha környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartva szeretnénk táplálkozni, nem mehetünk el a szezonalitás kérdése mellett. Már csak azért is fontos kérdés, hogy minél több szezonális alapanyagot fogyasszunk, mert ezek a termékek nagy valószínűséggel helyi termelőktől érkeznek, kisebb terhet róva ezáltal a környezetre.

Tudatos fogyasztóként érdemes minden évszakban a szezonnak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöt vásárolnunk. Számos előnye van a szezonális étkezésnek: így nemcsak a magas tápértékű ételekhez juthatunk hozzá, de az ilyen, jellemzően helyi alapanyagok sokkal kevesebb vegyszeres kezelést is kapnak, hiszen nem utaznak több ezer kilométert távoli országokból, mire a konyhánkba érnek. Ráadásul a helyi termelőket is támogatjuk ezáltal, és segédkezünk az élelmiszeripari ökolábnyom csökkentésében is.

A Felelős Gasztrohős weboldala hónapról hónapra listázza a szezonális termékeket, segítséget nyújtva abban, mely zöldségeket és gyümölcsöket érdemes keresnünk a boltban, vagy éppen a piacon.

Novemberben többek között az almának és a körtének, a diónak és a mogyorónak, a sütőtöknek, a burgonyának és a céklának, a gesztenyének, a kelbimbónak és a kelkáposztának van szezonja, de nem szabad megfeledkeznünk a lencséről és a sárgaborsóról sem. Már csak azért sem, mert ezek a hüvelyesek nemcsak B1-, B2- és B6-vitaminban gazdagok, de számos fontos ásványi anyagot (káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, nikkelt és szelént) is tartalmaznak. 

Neked ajánljuk
Március zöldségei és gyümölcsei Március zöldségei és gyümölcsei Méhek és ragadozó rovarok a magyar paradicsomtermelésben (videóval) Újabb bálnával végzett a hulladék Le a pillepalackkal, éljen a csapvíz – az éttermekben is
Tovább a forrásra: Felelős Gasztrohős
Vissza
Hírfolyam