2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát megoldások a konyhában

Az élelmiszer-vásárlástól kezdve a főzésen és mosogatáson át, apró változtatásokkal rengeteget tehetünk azért, hogy tudatosabbá váljunk a konyhában, ezzel nemcsak a környezetünket óvjuk meg, de még spórolhatunk is vele. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató ad tippeket a környezetbarát konyhai megoldásokhoz.

Élelmiszerek

Európában az élelmiszerek felét kidobjuk, nem csak a háztartásokban, az élelmiszer-elosztásban is. Az összes károsanyag-kibocsátás 60 százaléka közvetlenül vagy közvetve összefügg az élelmiszer-ellátással. Legyen az a termeléssel kapcsolatos műtrágya vagy a szállítás, a főzés, a hűtés, a boltok, éttermek fűtése. Minden háziasszony, amennyire csak tudja, vásároljon gazdaságosabban, próbálja kiszámítani, várhatóan mennyi élelmiszer fog elfogyni a családban, mekkora adagokat érdemes főzni, hogy mindenki jóllakjon, de minél kevesebb felesleges étel maradjon meg, minél kevesebbet kelljen kidobni. Ez számára is előnyös, hiszen annál több pénzt takarít meg vásárláskor. (Még ha a felesleget komposztálni tudjuk is, és nem megy veszendőbe, a megtermeléséhez, megfőzéséhez sok energiára volt szükség.)

Fotó: pexels.com

Vásárlás

Ne használjunk nejlonzacskót! Ha megtehetjük, lehetőleg ne vásároljunk műanyag palackos ásványvizet, mert a csapvíz a legtöbb településen iható és kiváló minőségű. A rövid idő elteltével szemétté váló zacskóból, PET-palackból műanyag szemét lesz, ami nem bomlik le. 2050-re a világ tengereiben több lesz a műanyagszemét, mint a hal súlyban! Ha pedig már ásványvizet választunk, ne külföldit vegyünk, mert a magyarok ugyanolyan jók! Gondoljuk el, mennyi energiába került a szállításuk! (Az éttermekben csapvizet is fel kellene kínálni kancsókban, ahogy azt számos külföldi országban teszik. Itthon még rossz szemmel néznek ránk, ha egy vendéglőben sima vizet kérünk.)

Hűtőszekrény

A faltól legalább 10-15 centiméternyi távolságra helyezzük el az elegendő légáramlás érdekében, hogy a beltérből kivezetett hő folyamatosan el tudjon távozni. A beépített hűtők nagyon energiapazarlók, mert a hűtőszálak sokszor csak kevéssé tudnak szellőzni. Érdemes a hűtőt kevésbé fűtött helyre tenni, például a télen nyitott ablakú kamrába. Nem szerencsés, ha a hűtőt a nap sugarai érik. Csak akkor nyissuk ki a hűtőt, ha muszáj, és ne tartsuk sokáig nyitva. Ha a mélyhűtőből kívánunk kivenni valamit, idejekorán gondoljunk rá. Lehetőleg ne a mikrohullámú sütőben olvasszunk, hanem időben tegyük át az élelmiszert néhány órára a hűtőbe. Ezzel a hűtőt is hidegen tartjuk belülről, kevesebb energiát fogyaszt a gép, és a mikrohullámú sütőt sem kell bekapcsolni, ráadásul az élelmiszer is kevésbé roncsolódik. Rendszeresen jégtelenítsünk, így is csökkentve a fogyasztást. Ha régi a berendezés, cseréljük ki újra, mert az új modellek felére, háromnegyedére csökkenthetik az energiafelhasználást. Ha van erkélyünk, teraszunk, télen ott tároljuk az élelmiszereket, hűtőszekrényre nem is lesz szükség.

Fotó: pixnio.com
 További hansznos információk az alábbi linken találhatóak.
Neked ajánljuk
A mindig friss konyhai fűszernövények titkai A zöld hajmosás előnyeit teszteli a Tudatos Vásárlók Egyesülete Végre tudjuk, hogy miért van a férfiaknak szakálla Értékőrzők – Találkozás Szabó Györggyel, a bükki füvesemberrel Az EU eurómilliárdokkal támogatná a zöldebb közlekedést
Tovább a forrásra: ecolife.blog.hu
Vissza
Hírfolyam