2019. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hakuna matata: Egy zsírmentes hangyás burgert?

A São Paulo’s D.O.M. étterem a világ tíz legjobb éttermének egyike. Tulajdonosa, Alex Atala, sok időt tölt az Amazonas folyó távoli vidékein, és ottani tapasztalatai vezették a nem mindennapi felismerésre: a rovarok részét képezhetik az emberi táplálkozásnak, a szükséges napi fehérje biztosításának.

Az amazonasi indián törzsek emberemlékezet óta fogyasztják a rovarokat. ,,Egy öregasszony kínált meg egy hangyafőzettel. A gyömbérhez hasonló íze volt, és nagyon érdekesnek találtam – mondja a két Michelin-csillagos szakács. A São Gabriel das Cachoeiras vidékén, a kolumbiai–venezuelai határ közelében lévő területen több mint 20 indián közösség él, és mindegyikük számos étkezési hangyát tart számon, és például a Baniwa törzs nyers és főzött formában is fogyasztja a hangyákat.

Kínában gyakran tálalnak fel bogarakat, de például a ropogósra sült tücsökkel tacókat töltenek meg Mexikóban, hozzá pedig guacamolét fogyasztanak. S ott van a hangyás burger, ami garantáltan zsírmentes.

Nem csak a brazilok álltak elő ezzel az ötlettel: az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete, a FAO 2013-as jelentésében írt arról, hogy a bogarak fogyasztása magas proteintartalmuk miatt ajánlatos. Azonos mennyiségű proteinigény esetén 1 kg bogárfehérje sokkal környezetbarátabban állítható elő, mint 1 kg marhahús, amihez 8 kg táplálék kell.

Neked ajánljuk
A Fujitsu is felveszi a harcot a műanyagáradat ellen Tippek mosáshoz – a kevesebb mikroműanyagért Letölthető klímamentő plakát Jó hír, hogy hosszú idő után idén kisebb lesz az ózonlyuk (videókkal) Környezetbarát textilkollekciót vezet be a Lidl
Tovább a forrásra: gepnarancs.hu
Vissza
Hírfolyam