2018. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Ünnepi mézeskalács és mézes krémes – méhészektől mindenkinek

A mézeskalácssütésnek egész évben, de főleg karácsonykor van itt az ideje. Recepteket az interneten és közismert szakácskönyvekben szépszerével találunk. Alább egy erdélyi mézeskalácsreceptet és egy „titkos összetevőt” tartalmazó klasszikus mézeskrémes-receptet szeretnék megosztani.

A második recept érdekességéhez hozzájárul, hogy a hozzávalók között a „titkos” összetevő a propolisztinktúra, mely különleges, „nemes” ízt ad a krémnek.

A propolisztinktúra méhészektől (piacon vagy háztól) beszerezhető, éppúgy, mint a jó minőségű méz is. Persze idehaza az élelmiszerboltok polcain is ellenőrzött és kiváló minőségű mézet találunk.

Tordai pogácsa (Ez a mézeskalács viszonylag könnyen elkészíthető.)

  • 1/2 kiló vegyes méz
  • 60 dkg rozsliszt
  • 60 dkg búzaliszt
  • 3 tojássárgája
  • 2 késhegynyi fahéj
  • 1 reszelt  citromhéj

A mézet enyhén megmelegítjük, majd összekeverjük a többi alapanyaggal, és addig gyúrjuk míg kemény tészta nem lesz belőle. Ebből két veknit csinálhatunk. Vajjal kikent lisztezett tepsibe tesszük és egy órán keresztül állni hagyjuk. Majd megsütjük A közepe ki szokott hasadni, mint a tordai pogácsának. A másik módszer szerint a tésztát centiméter vastagra nyújtjuk, és pogácsának kiszaggatjuk.

Mézes krémes

A krémes természetesen már összetettebb cukrászképességeket igényel, mint a mézeskalács vagy a pogácsa, de sokunknak ez a krémes a kedvencünk. Tulajdonképpen egy klasszikus recept, melybe rum helyett egy kevés propolisztinktúra kerül. A propolisztinktúra enyhén kesernyés, túl sokat véletlenül se tegyünk bele. Néhány csepp azonban nagyon különleges, „nemes”  ízt tud adni a krémeknek.

Tészta:

  • 5 dkg vaj
  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 7 dkg cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál tej
  • 7 dkg méz

Krém:

  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál vaníliacukor
  • 5,5 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1/2 kávéskanálnyi propolisztinktúra (4-5 csepp) a krémhez és ugyanennyi a tésztát puhító tejes kenéshez
  • 3-4 evőkanál tej

Teteje:

  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg csokoládé (tortabevonő, étcsokoládé)

Az egész tojást, a tejet, a cukrot, a vajat és a mézet gőz fölött összeolvasztjuk. A tűzről levéve pár percig kavargatva hűtjük, majd a szódabikarbónát, a lisztet hozzáadjuk. Simára gyúrjuk. 3 adagba osztjuk, és míg meleg, késpenge vastagságúra nyújtjuk, majd 180 fokos sütőben sütőpapírral borított sütőlapon, tepsi hátán megsütjük (kb. 10 perc). Aranyos barna színű legyen, de ne égjen meg!

Cukorral kikeverjük a tojássárgáját, majd hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Ezt jól kikeverjük, és  sűrű, sima krémet főzünk belőle kicsi lángon. Aztán kihűtjük.
A vajat kikeverjük a porcukorral és fél kiskanál propolisztinktúrával. Ehhez a krémhez keverjük hozzá az előbb elkészített, kihűtött krémet is, majd dolgozzuk jól össze a kettőt. 

A megsütött mézes lapokat megkenjük a 3-4 evőkanál tejben elkevert fél evőkanálnyi propolisztinktúrával. Ettől megpuhul a sütemény. Majd a krémmel megkenjük a lapokat, és egymásra rétegezzük őket.

Gőzön a csokoládét és a vajat megolvasztjuk, és a sütemény tetejére kenjük. Kihűlés után hűtőben tároljuk.

Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
A méheknek is árthat a furcsa téli időjárás A téli konyha fontos alapanyagai: a gyökerek Génmegőrzési program indul 12,3 milliárd forintból Hideget és meleget is kapnak most a méhészek Hogyan süssünk egészségesebb sült krumplit?