2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

WWF-menü az étlapon

Élelmiszereink megtermelése óriási terhet ró környezetünkre, és ezzel természeti értékeinkre is hatással van. Erőforrásaink kímélése, vagyis a minél kisebb ökolábnyomú élelmiszerek választása hosszú távon segíti bolygónk fennmaradását, egyes ételek fogyasztása pedig egyenesen természetvédelmi hatású.

Az éttermek kínálata ma már a legkülönfélébb diéták számára is kínálnak lehetőségeket. Jobb helyeken a vegetáriánus menü már jóval túlmutat a „rántott gomba körettel” opción, sőt szép számmal nyílnak a vegán, gluténmentes, cukormentes és a legkülönfélébb egészségügyi megszorítások próbáit is kiálló éttermek szerte az országban. Mindazok, akiknek a gasztronómia az egészséges táplálkozás fenntartható keretek közötti élvezetét is jelenti, örülni fognak a WWF Magyarország és néhány hazai étterem együttműködésének.

A kotta egyszerű: a WWF Magyarország fenntartható alapanyag használatára vonatkozó szabályzata alapján az étterem egy minimalizált ökolábnyommal rendelkező „WWF-menüt” tűz az étlapjára.

A finomságok megrendelésével a WWF Magyarország munkáját támogatod, miközben az egészséges falatok a Föld egészségére is vigyáznak.

Természetesen a fenntartható étkezéshez nem kell otthonról kimozdulni, hiszen saját meghitt konyhánk szolgáltatja a legjobb lehetőségeket arra, hogy fenntartható, egészséges és ínycsiklandó falatokat helyezzünk a családi vacsoraasztalra.

A szürke marha szinte biztos, hogy legelőn tartott,

hiszen szilajságából adódóan nem lehet istállóban tartani, mert nem tűri. Ráadásul a nemesített húsmarhák számára kínált tápláléktól nem hízik elég gyorsan, és a más háziállatok tartásánál szokásos, preventív gyógyszeres kezelésekre sem érdemes költeni az ő esetében, hiszen nincs rájuk szükség. Cserébe gyógyszermaradványoktól mentes a húsa.

Az őshonos magyar gyümölcsfajtákat is érdemes számba venni.

Nagy folyóink ártereiben vagy az Őrségben, az Ormánságban és sok más vidéken is, 5-600 fajta alma és körte létezik. A régi időkben szinte minden családnak megvolt a maga fajtája. A megszállottabb gyümölcskertészek fajtagyűjteménybe rendszerezték őket, csemetekertekben oltják-szaporítják, és az országot járva ismertetik meg velünk ezt a sokszínű palettát. Gyümölcseik sokkal ízletesebbek és egészségesebbek, mint a növénynemesítők keze alól kikerült fajtákéi, hisz

itt az íz a legelső szempont, nem pedig a hosszú szavatossági idő.

Keressük ezeket a gyümölcsöket, szörpjeiket és pálinkáikat a piacokon, a termelőknél, és aki teheti, ültessen csemetéikből!

A fenntartható házi ételkészítés és alapanyag-választás legfontosabb kritériumai, amelyeket az éttermek WWF-menüi is betartanak:

 • Helyben (10-20-30 km-en belül) termesztett, évszaknak megfelelő, szezonális zöldségek és gyümölcsök használata.
 • Ez ősszel-télen a befőttek, kompótok, savanyúságok, illetve a jól tárolható gyökérzöldségek, száraz hüvelyesek gazdag használatát jelenti.
 • Zöldségeket is lehet hőkezeléssel (dunsztolás) tartósítani télire.
 • Előnyben vannak a zöldségekből készített ételek, de nem feltétel a vegetarianizmus. Az előny az ökológiai lábnyom mértékéből származik, ugyanis 1 kg hús nagyobb földterület-használat során termelődik, mint 1 kg bármilyen zöldség (érdekes viszonyszám még, hogy kb. 10 kg kukorica kell 1 kg csirkehús előállításához).
 • Húsféleségek közül a szabadon tartott őshonos magyar háziállatfajtákat fogyasszuk, azoknak is a hagyományos legeltetéses formában tartott példányait.
 • A legeltetett háziállatok (szürke marha, bivaly, racka) természetvédelmi értéket is képviselnek, hiszen különleges fajösszetételű gyepterületeink megőrzésének kulcsszereplői.
 • A halételekhez szintén használjunk helyileg előforduló halfajokat.
 • A tonhalat kerüljük! Az élelmiszerekben leggyakrabban használt fajt, a kékuszonyú tonhalat a túlhalászás miatt a kihalás veszélyezteti, így ha csak tehetjük, kerüljük a tonhalból készített ételeket.
 • A kacsa és a liba sajnos nem tartozik a fenntartható konyha ékei közé, mivel a tartásuk ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint a fentieké. Kivéve talán, ha háznál, kis létszámban tartott állatok közül vásárolunk.
 • Házi tej, kisgazdasági kecskesajt, kézműves sajtok mind nagyon jók ebből a szempontból.
 • Kézműves hústermékek (kolbászok, különlegesen vagy régi recept szerint érlelt házi sonkák, pástétomok stb.) ugyancsak ajánlottak, és feltehetően sokkal finomabbak a boltokban kaphatóknál.
 • A hazai kézműves sörök kismanufaktúrákban készülnek, lokális alapanyagokból és természetes ízesítéssel. A nemrég bekövetkezett sörforradalom jóvoltából egyre több helyen juthatunk hozzá ezekhez a kiváló minőségű hazai nedűkhöz.
 • A pálinkák közül is a házi pálinkákat vagy kismanufaktúrákat érdemes keresni. A minőségi hazai gyártók általában saját gyümölcskertészeteket tartanak fenn, vagy kiváló hazai kertészetekkel van megállapodásuk. Ha kétségünk támadna, érdemes rákérdezni, hogy honnan származik a feldolgozott gyümölcs.
 • A hazai borvidékek ugyancsak bővelkednek a kiváló minőségű szőlőből készült borokban, így őket is jó szívvel ajánljuk a fenntarthatóan elkészített ételeinkhez kísérőnek.

Keresd a WWF-menüt a következő vendéglátóhelyeken: Ráday 8, Flying Cat – Hadik Ház, Szatyor Bár, Púder Bár, Holdudvar

Neked ajánljuk
Zsenge zöldség: hársfalevél párolva vagy töltve Steiner Attila: komoly iparfejlesztési lehetőség van a zöldgazdaságban Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: wwf.hu
Vissza
Hírfolyam