2019. december 7., Ambrus
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fejenként 68 kg élelmiszer landol a szemétben évente

Itthon évente körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ami fejenként 68 kilogrammot jelent. Ez nemcsak környezetünkre nézve megterhelő, de mintegy 450 ezer rászoruló étkeztetése is megoldható lenne belőle. Kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a hulladékba szánt ételek számát.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közlése szerint globális szinten az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna veszendőbe megy. Az élelmiszer-veszteség évente nagyjából 990 milliárd dollárjába kerül a világgazdaságnak. E mennyiség megtermelésére fordítják világszinten a mezőgazdaságban felhasznált összes víz egynegyed részét, és ez a mezőgazdasági termelés az üvegházhatású gázok 8 százalékának kibocsátásáért felelős.

Fotó: Pixabay

Az FM szerint egy hatékony belföldi kampány 1-2 év alatt akár 8 százalékkal is mérsékelheti a kidobott élelmiszer mennyiségét Magyarországon. Számításaik szerint

az ország 15 milliárd forintot, egy átlagos magyar család 50 ezer forintot takaríthatna meg a feleslegesen megvásárolt élelmiszereken.

Az élelmiszer-pazarlás és -veszteség csökkentéséért az FM a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel 2014-ben fórumot kezdeményezett, amely egyebek között a szabályozási környezet felmérését és a tapasztalat-, illetve tudáscserét szolgálja. A kezdeményezéshez csatlakozott szervezetek tavalyelőtt összesen 5000 tonna élelmiszert mentettek meg a kidobástól. 

A szaktárca hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-adományozás jogszerű és létező gyakorlat Magyarországon. Az elosztási folyamatban szerepük van a jótékonysági szervezeteknek, valamint az adományozásra ösztönző intézkedéseknek – tették hozzá. Magyarországon a kiskereskedelmi láncok többsége együttműködik a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, a Tesco 2017 augusztus végéig mintegy 19,4 millió adag ételnek megfelelő, több mint 7841 tonna adományt adott a rászorulóknak – ismertette az FM.

További információk az alábbi linken érhetők el.

Neked ajánljuk
Vége a korlátlan ételfogyasztásnak A Lidlben is lehet már műhúsos hamburgert venni Te „jól eszel, vagy ostobán?” Tömegesen kóborolnak éhes jegesmedvék a csukcsföldi város közelében A karácsony az ajándékozás és az adományozás ideje...
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam