2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tárolási hőmérséklet jelentősége az élelmiszer-pazarlás megelőzésében

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében létrejött brit kezdeményezés, a WRAP (Waste and Resources Action Programme) egyik friss kutatása szerint a hűtőszekrény hőmérsékletének helyes beállítására (0-5°C között) nagyon sok háztartásban nem fordítanak figyelmet, pedig ezen a hőmérsékleten tárolt élelmiszerek tovább megőrzik frissességüket.

A felmérés szerint a háztartási hűtőszekrények  légterének közel 70%-a az elvárt hőmérséklet feletti, emiatt a bennük tárolt élelmiszerek gyorsabban megromlanak. Az ajánlott tárolási hőmérsékletek betartása − mivel a hűtés tulajdonképpen egy tartósítási eljárás − jelentősen lelassítja az élelmiszerekben lezajló romlási folyamatokat. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy teljes mértékben nem képes a romlást meggátolni.

A romlandó állati eredetű élelmiszerek mellett egyes friss gyümölcs és zöldség is jól tárolható hűtőszekrényben, amellyel akár két héttel is meghosszabbíthatjuk eltarthatóságukat, megőrizhetjük frissességüket. Többek között

kivételt képez a banán, az ananász vagy például a hagyma és a burgonya, mert esetükben elegendő a  hűvösebb helyen tárolás (az ideális 8-10 °C lenne számukra).

Ilyen tárolóhely lehet pl. a pince, vagy a hűvös éléskamra. A burgonya és a banán esetében a hűtés például minőségromlást eredményez. A hűtőszekrény megfelelően beállított hőmérsékletén túl

a csomagolt élelmiszerek és konzervek felbontást követő körültekintő, helyes tárolásával is megnövelhetjük az eltarthatósági időt.

Az élelmiszerek egy részéhez olyan csomagolásban jutunk hozzá (pl. vákuumcsomagolás), amely a lehető legtovább megőrzi a minőségét. A felbontás után azonban fokozottan figyelni kell arra, hogy a megmaradt élelmiszerek tovább tárolásához gondosan zárjuk vissza a csomagolást, és helyezzük mihamarabb a hűtőbe. Amennyiben a visszazárás a csomagolás adottságaiból adódóan nem megoldható, tekerjük fóliába, vagy helyezzük légmentesen zárható edénybe.

Szintén az élelmiszer-pazarlás megelőzését segítheti elő, ha a háztartásunkban is alkalmazzuk az „elsőként be, elsőként ki” elvet (FIFO), miszerint mindig a korábban hűtőszekrénybe helyezett terméket fogyasztjuk el hamarabb.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket lefagyaszthatunk, ezzel is meghosszabbítva a tárolási időt. Arra figyeljünk azonban, hogy a fagyasztóba helyezéskor pontosan feliratozzuk a kis csomagokat, jelölve rajta az élelmiszer megnevezését, várható felhasználási idejét, és

az egyszer már kiolvasztott élelmiszert ne helyezzünk vissza a fagyasztóba.

Az ilyen rendszerben használt mélyhűtők esetében is érdemes a készletünket rendszeresen felülvizsgálni, és a lejárat előtt felhasználni.

A legfontosabb maradékkeletkezést megelőző elvünk azonban mindig az legyen, hogy mindig mindenből annyit vásároljunk, amennyire a lejárati időn belül szükségünk van, és amelynek a biztonságos tárolásához kellő befogadóképességű hűtőszekrényünk, vagy tárolóhelyünk rendelkezésre áll.

Neked ajánljuk
A tél egészségelixír-gyümölcse, a naspolya Húsmentes nap az intézményi étkeztetésben – online konferencia (videó) Retek termett a Nemzetközi Űrállomáson A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: maradeknelkul.hu
Vissza
Hírfolyam