2020. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyeztetett élelmiszerek, melyek eltűnhetnek az asztalunkról

A környezetszennyezés, a klímaváltozás és a túlfogyasztás miatt sok kedvelt élelmiszer veszélybe kerülhet, étlapunkon nagy átalakulások várhatóak a jövőben. Lehet, hogy búcsút inthetünk a csokoládénak és a kávénak is? Az Ecolounge gyűjtéséből megismerhetjük a legfenyegetettebb élelmiszereket.

Hal

A túlhalászat az egyik legnagyobb probléma, mely a tengerek és óceánok biodiverzitásának rohamos csökkenésével jár. Elrettentő eredménnyel szolgál a WWF Élő Bolygó Jelentés rendkívüli kiadása, mely szerint 1970 és 2012 között 49%-kal csökkentek a tengeri élőlények populációi.

Az élelmiszer-biztonsági szempontból fontos halpopulációk jelentősen csökkennek világszerte, néhány halfaj világállománya majdnem 75%-kal esett vissza.

Ez minden ország számára problémát jelent, a legsúlyosabb mértékben azonban a fejlődő országokban élő embereket érinti. Más jelentések is rávilágítanak, hogy egyre kevesebb a tonhal-, a tőkehal, a tengeri életet pedig még a temérdek, vízbe kerülő hulladék is nehezíti, mely az élőlények szervezetébe bekerül.

A Marine Conservation Society (Tengervédelmi Társaság) minden évben kiadja azoknak a veszélyeztetett fajoknak a listáját, melyeket nem tanácsos fogyasztani abban az évben. A túlhalászat mellett gyorsan romlik a világ óceánjainak egészségi állapota is, mely szintén negatív hatással van a vízi élővilágra. Megfigyelhető egyrészt egy erősödő savasodási folyamat (nagy mennyiségű szén-dioxid-elnyelés eredményeként az óceánok folyamatosan veszítenek lúgosságukból), valamint a vízszennyezés eredményeként egyre több halálzónának nevezett oxigénszegény óceáni terület alakul ki.

Fotó: Pexels.com

Kávé

A kávét fenyegető veszélyek között nemcsak a termelés fenntarthatatlansága szerepel, hanem a terjedő betegségek is. A latin-amerikai ültetvényeket olyan gombafaj támadta meg, mely elsorvasztja a növényt. Afrikában szintén visszaeshet a termelés, a jóslatok szerint akár az eddigi mennyiség felére is – egyúttal a klímaváltozás hatásaként. Eközben brit szakemberek futnak versenyt az idővel: új kávébabot kell találniuk, még mielőtt a világ kávékészletei kifogynának. Itt írtunk az arabicát helyettesítő kávé kereséséről.

Fotó: Pexeles.com

Kakaó, azaz csokoládé

Az Earth Security Index szerint 2020-ra csokihiány léphet fel az Földön, mely annak köszönhető, hogy a kezelhetetlenül növekvő kereslet a kakaógazdákat érintő, romló környezeti feltételekkel párosul. A világ kakaótermésének 70 százaléka Afrikából származik, egy olyan kontinensről, melyet szintén negatívan érint a globális éghajlatváltozás. 2014-ben az átlagosnál szárazabb időjárás volt jellemző a a nyugat-afrikai termőterületekre. Ez olyan komoly visszaesést okozott a termelésben, hogy a kakaóbab világpiaci ára akkoriban közel 40 százalékot emelkedett.

Földimogyoró

A fehérjebombaként is nevezett hüvelyes növényt még 2009-ben vette fel a Reading Egyetem a veszélyeztetett növények listájára. Azt találták, hogy a magas hőmérséklet miatt a magok nem tudnak megfelelően kikelni, ezért kevesebb növény is fejlődik. A kutatás szerint 2080-ra az indiai földimogyoró-ültetvények mérete a kétharmadára csökkenhet.

További fenyegetett élelmiszerekről az alábbi linken található információ.

Neked ajánljuk
Maradékmentő cukkinilepény A 3D-s nyomtatott steak a jövő élelmiszere? Afrika biológiai sokféleségére és vadvédelmére is fenyegetést jelent a koronavírus-járvány Mentőövet dob a MAKSZ az állásukat vesztett kreatív és kommunikációs szakemberek számára Színes hímzésekről köszön ránk a természet szépsége
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam