2018. április 22., Csilla, Noémi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Energiatakarékosság a konyhában

Az energiatakarékosság az otthonodban pénzügyi kérdés is. Íme néhány hasznos tanács arra, milyen módon lehet spórolni a konyhában, a vízforraló használatától kezdve az edények helyes használatán át a mosogatásig.

  • Használj vízforralót, ne a főzőlapon melegítsd a vizet. Így néhány perc alatt kész, kevesebb energiafelhasználással. Ha nincs, gondold át, mikor tudod beszerezni, érdemes.
  • Használj kuktát ahol csak lehet, rövidebb idő alatt elkészül az étel. A beszerzése évtizedekre is szólhat.
  • A főzőlap méretéhez illeszd az edény méretét, illetve fordítva. Gáznál ne melegítsd fölöslegesen a környezetet.
  • Húsok sütésénél először párold meg a húst egy edényben, és csak az utolsó 20 percre tedd a sütőbe (a sütők meglehetősen sok gázt, illetve áramot fogyasztanak).
  • Mosogatásnál az ételmaradékot töröld le a tányérokról az elhasznált szalvétákkal, és ha nincs mosogatógéped, meleg állóvízben mosd le az edényeket, csak az öblítést végezd folyó vízben. Rengeteg meleg vizet használsz el, ha nem így teszel. Valaha így mosogattunk, de akkor a meleg víz ára még nem járt komoly kiadásokkal, ma viszont a víz is és a gáz is sok pénzbe kerül. A mosogatógép vízhőmérséklet-beállításánál válaszd a számodra még megfelelő legalacsonyabbat.
  • Ügyelj a hűtőszekrény hőmérsékletének beállítására és takarítására (lásd a használati utasítást).
  • Ne tégy meleg ételt a hűtőszekrénybe.
  • A fagyasztott élelmiszereket a hűtőszekrényben engedd ki (ez is hűt).
  • Szerelj a vízcsapokra a kifolyó vízmennyiséget csökkentő toldatokat. Nézz utána az interneten, többféle lehetőség van, válaszd a számodra legszimpatikusabbat.
  • Ha berendezést vásárolsz, figyelj az energiaosztály jelölésére. Ha lehetséges, inkább több pénzért vedd az energiatakarékosabb változatot.
Tovább a forrásra: haztartas-ma.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„A nap fotói” a National Geographicról A börtön ablakába mégis besüt a nap? Az Alcatraz zöldenergiával üzemelő múzeummá változott A tárolási hőmérséklet jelentősége az élelmiszer-pazarlás megelőzésében A vízforrások fenntarthatóságára is ügyel az új KAP Aktívház, passzívház – melyiket válasszam?