2018. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Élelmiszer-pazarlás elleni kisokos: a maradék nem szemét, hanem bónusz!

Sütés-főzés közben sokszor előfordul, hogy maradék vagy felesleg marad a munka után. Nem muszáj azonban kidobni mindent, kis kreativitással könnyen új ételeket varázsolhatunk belőlük. Íme 5+1 tipp, amivel pénzt spórolhatunk, nem pazaroljuk el az ételt – és nem mellesleg egy jót is ehetünk.

1.) Húsleves- zöldségleves alaplé

Számos recept összetevője az alaplé. Jobb híján sokszor feloldjuk a jól ismert leveskockát, pedig a házi készítésű lé elkészítése jóval egyszerűbb, mint gondolnánk! Megmaradt zöldségekből és húsdarabokból, csontokból egyszerűen megfőzhetjük a levet, amit aztán adagokra osztva tárolhatunk a fagyasztóban, így mindig lesz kéznél, amikor szükség van rá. Az alaplével készített ételek íze sokkal finomabb és koncentráltabb, ezért érdemes néha készíteni egy-egy nagyobb adagot, és lefagyasztani.

2.) Zsemlemorzsa és kenyérkocka

Ha száraz kenyerünk van, nincs egyszerűbb felhasználási mód a zsemlemorzsa készítésénél. Arra figyeljünk, hogy a kenyér teljesen száraz legyen. Viszont ha penészt észlelünk rajta, mindenképp dobjuk ki. A pirított kenyérkocka pedig krémlevesek finom hozzávalója lehet, ehhez csak pirítsuk kicsit a felkockázott kenyeret sütőben vagy serpenyőben.

3.) Levesek, tészták, rizottók és saláták

Vannak olyan ételek, amelyeket gyakorlatilag bármilyenre ízesíthetünk. Ha van otthon például egy kis maradék zöldségköret, gomba, csirkehús, könnyen készíthetünk egyszerű és gyors tésztaételeket vagy leveseket. Csak a tésztát kell kifőzni és a feltétet jól átforrósítani, és az étel gyorsabban kész van, mint ha a sarki gyorsétterembe mentünk volna. Nem is beszélve arról a járulékos haszonról, hogy spórolunk, és az élelmiszer-pazarlás ellen is teszünk vele.

4.) Szendvicsek

Egy finom buciba is rengeteg dolgot rakhatunk… Felhasználhatjuk a megmaradt konzerv babot összeturmixolva, a tegnapi sült csirkét felforrósítva, de akár a maradék salátakeveréket is tudjuk ilyen célra használni. Akik az olvadó sajtos változatot szeretik, akár melegszendvicset is készíthetnek belőle. Ebben az esetben az sem baj, ha már nem tökéletesen friss a kenyerünk, mivel sütés során úgyis finom ropogós lesz.

5.) Tojásos bármi

A legtöbb alapanyag kiválóan párosítható tojással. Reggelire, vacsorára, bármikor jóleshet egy gazdag omlett vagy rántotta. Mindkettőbe tehetünk maradék húsokat, zöldségeket, kenyérkockát, babot, lencsét – a lehetőségek száma végtelen. Az olaszos frittata a kettő között van, gyakran sütőben sül, és nem feltétlenül kell a serpenyőben megfordítani. 

5+1.) Tegyük el későbbre

Az a maradék, amely most nyűgnek tűnik, később még jól jöhet. Fagyasszuk le − nincs jobb, mint egy-két gyorsan elérhető finom falat. Amellett, hogy odafigyelünk a „maradék nélküli” étkezésre, fontos, hogy az élelmiszer-biztonsági szempontokat is tartsuk szem előtt. Csak olyan maradékokat és feleslegeset használjunk fel, amely még ép és friss. Ne kockáztassunk romlott, penészes maradékokkal, ezeket minden esetben dobjuk ki!

Tovább a forrásra: maradeknelkul.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
10 éves a Bélaműhely 10 lépés a fenntartható élelmiszer-fogyasztás felé A 10 legjobb étel hideg időben A bútorbérlés lesz a jövő? A franciák büntetnek, az olaszok pakolnak, hogy ne legyen élelmiszer-hulladék