2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Helyben termett alapanyagokkal dolgoznak a menő éttermek

Egyre több ember él a Földön, és szerencsére egyre több embert foglalkoztat a fenntarthatóság az étkezésben. A szakácsok egy része ezzel egyáltalán nem foglalkozik, ám szerencsére mind többen tartják fontosnak, hogy szezonálisan főzzenek az éttermükben, sőt minél több helyben termett alapanyagot használjanak. Köztük Jamie Oliver is.

A szakácsok közül sokan olyan alapanyagokat használnak, ami éppen az eszükbe jut, és még azt sem tartják fontosnak, hogy az adott hozzávaló éppen szezonális-e, mert nem számít, hogy honnan érkezik, és annak messzi földről történő szállítása milyen terhet ró a környezetünkre. 

Szerencsére egyre többen tartják fontosnak, hogy

szezonálisan főzzenek az éttermükben, sőt minél több helyben termett (100-150 km-nél nem messzebb) alapanyagot használjanak.

Nem meglepő módon a legtöbb ilyen szakácsot Franciaországban találjuk, hiszen a régiók konyhái részben a helyben termő alapanyagok miatt alakultak ki és élnek tovább.

Angliában a fenntartható étkezés egyik legnagyobb élharcosa Jamie Oliver, aki nagyon találóan azért küzd, hogy már az iskolában elkezdődjön a gyerekek oktatása.

Reményei szerint, amikor ezek a gyerekek felnőnek, felelősségteljes felnőttekké válnak, akik odafigyelnek arra, hogy mit esznek, és honnan szerzik be az ételeiket.

Sebastian Holmes szerint, aki a Globalista Konyha vendégszakácsa volt idén júniusban, és az áprilisban megjelent, az ízeltlábúakkal mint konyhai alapanyagokkal foglalkozó Ultimate Insect Cookbook  társszerzője, sokkal több bogarat fogunk a fenntarthatóság jegyében enni a jövőben. Nem minden bogár finom, de van, amelyik kifejezetten. Egy könyv már biztosan van, ahol recepteket is talál az, aki kedvet kapott egy „bogárvacsorához”.

A legtöbb szakács óvatosabb, és csak kisebb léptekkel halad.

Első lépésben a szezonalitáshoz és a helyi alapanyagok beszerzéséhez ragaszkodnak.

Ez a vidéki éttermeknek kiváló lehetőséget ad arra, hogy ne csak a fantasztikusan megkomponált ételeikkel, de az étterem kertjével is kitűnjenek. Nem összehasonlítható egy frissen szedett zöldség vagy gyümölcs íze azzal, amit még éretlenül kellett leszedni, hogy kibírja az utazást. Kertet, gazdaságot fenntartani nyilvánvalóan nem olcsó mulatság, de mindenképp megéri.

Az egyik leghíresebb ilyen étterem Angliában a Bristolban található The Ethicurean.

Neked ajánljuk
Hűtőkisöprés, avagy variációk bundás kenyérre Így teleltesd át az édesburgonyát Miért és hogyan soha-vissza-nem-térő lehetőség a világgazdaság fenntarthatóbbá tételére a koronakrízis Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: mindmegette.hu
Vissza
Hírfolyam