2018. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Ökokonyha, kütyük nélkül!

Ha okosan választod ki a konyhai eszközeidet, nemcsak helyet és energiát takaríthatsz meg, de még a környezetednek is jót tehetsz. Ha jól beletúrsz a konyhaszekrény vagy a kamra mélyére, lehet, hogy találsz olyan eszközöket, amelyekről azon kívül, hogy nincs kapcsolójuk, jószerével alig tudsz valamit. Pedig sokuk nagyon is hasznos!

Se szeri, se száma a különféle elektromos kütyüknek, amikről azt hirdetik: enélkül nem konyha a konyha. De vajon tényleg nem az? És ha mindet megvesszük, beférünk még mi is a tűzhely és a pult mellé? Nem beszélve a villanyszámláról, ami hó végén valóságos horror!

Ha neked is fejtörést okoznak ezek a kérdések, akkor épp itt az ideje egy kiadós szelektálásnak! Számos olyan elektromos eszköz van, amelyet helyettesíthetünk kézi kütyüvel, és bár kényelmesebb lenne egy gombnyomással elintézni a legtöbb feladatot, némelyik csak csekély plusz energiát igényel. Eközben jól tudjuk: az elektromos energia előállítása nem tartozik a környezetbarát technológiák közé.

Melyek hát azok az eszközök, amelyek nélkül ugyanúgy túl lehet élni a mindennapokat, mégsem terheled feleslegesen a környezetet?

1.) Kávédaráló

Érthető, ha egyszerűbb reggelente megnyomni a gombot, hogy frissen őrölt kávéból főzd le a napi feketédet, de ugyanezt megteheted hagyományos kézi tekerős darálóval is, és közben még a formás karizmokért is tettél valamit – pedig még fel se ébredtél igazán. Na persze az igazán egészséges az lenne, ha a kávét lecserélnéd teára, akkor csak a vizet kell megmelegíteni, és nincs extra teendő!

2.) Konzervnyitó

Te is elektromos kütyüvel nyitod ki a májkrémet? Egy jó minőségű kézi konzervnyitó kevesebb áramot fogyaszt, szinte másodpercekben mérhető a különbség, ameddig tart a nyitás, ráadásul gondolj bele: mennyivel egyszerűbb a kézi nyitót elmosni!

3.) Elektromos szeletelő

A kenyérvágó gép mára már teljesen megszokott tartozéka lett a konyháknak, holott még anyáink is jórészt kézzel vágták a kenyeret, és a felvágottat is sokszor szeleteljük áram hajtotta géppel. Pedig csak egy jól megválasztott pengéjű kés meg egy fenőacél kell, hogy olcsón és gyorsan vághassunk mindenfélét.

4.) Gyümölcscentrifuga

A kézi csavarás valóban kicsit több erőt igényel, de ha csak 1-2 narancs levét szeretnéd meginni, felesleges beindítani egy hatalmas gépet, nem beszélve itt is a másodlagos energiaigényről, akár kézzel mosogatsz, akár a víztakarékos gépi megoldást választod. Persze ha zöldséglevekről van szó, akkor nyugodtan vedd elő a centrifugát, nem várjuk el mi sem, hogy kézzel csavard ki a répát és a nyers céklát.

5.) Elektromos turmix

Néhány alapanyagot az elektromos turmixszal egyformán jól lehet felkeverni akkor is, ha kézi változattal dolgozol, például a tejszínt vagy a tojásfehérjét akár habverővel, akár kézi tekerővel felhabosíthatod.

6.) Rizsfőző

Igaz, hogy a rizsfőzők árammal működnek, mégis, a mai változatok már környezetbarátabb alternatívát kínálnak a tűzhelyhez képest – de tényleg csak akkor, ha egy adag rizst szeretnél főzni. Ha teheted, ne a teflonbevonatú változatot válaszd, hanem a rozsdamentes acélt. Igaz, hogy ez nem garantálja a tapadásmentességet, de gyorsan kitapasztalhatod, hogyan használd, és nem egy vegyi anyaggal bevont edényben készül a finom és egészséges ebéded.

7.) Sütőlap

Ha csak egy melegszendvicset szeretnél enni, miért fűtenéd fel az egész sütődet? Sokkal barátságosabb megoldás egy sütőlapot használni, de itt is vigyázz a teflonbevonattal, a legjobb a rozsdamentes acélból készült típus.

8.) Gofrisütő

Ha gyakran eszel gofrit vagy palacsintát, a sütőlaphoz hasonlóan itt is jobban jársz egy gofrisütővel, mint a villanytűzhellyel. Bár kevésbé elegáns kinézetű, de hidd el, a legfinomabb gofri az öntöttvas betétben sül, csak ne felejtsd el sütés előtt megkenni vékonyan friss vajjal.

9.) Kézi turmix

Ez egy egészen új eszköz, tulajdonképp a jól ismert turmixgép kézi változata: egy pohárszerű edény belsejében két vágóéllel tudod egyenletesre keverni a darabos gyümölcsleveket, csak ezúttal nem elektromosan hajtod ezeket az éleket, hanem egy darálóhoz hasonlóan kézzel forgatod. Nagyszerű találmány!

10.) Mozsár

A jó öreg mozsár… Évszázadokon át használták, aztán valahogy feledésbe merült, de csak azért, hogy most újra felfedezzük. A szárított fűszereket ezzel lehet a legjobban porrá zúzni, mit gondolsz, nagyanyáink miért szerették annyira? És még egy fontos szempont: ennek sosem kell majd cserélni az alkatrészeit, nem úgy, mint a darálónak!

Meglátod, egy élmény lesz felfedezni újra ezeket a csendes eszközöket, és hamar hozzájuk lehet szokni.

Tovább a forrásra: napidoktor.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
7 megatrend, amely megállíthatja a globális felmelegedést A fenntartható fejlődéshez fenntartható vágyak kellenek A Hawaii-szigeteken is hódít a megújuló energia A hazai zöldépítészet jelene és jövője A legjobb téli gyógynövényteák