2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szendvicsfogyasztás klímakárosító hatása az autóforgaloméval vetekszik Nagy-Britanniában

A Brit Szendvics Szövetség (BSA) adatai szerint az Egyesült Királyságban évente 11,5 milliárd szendvicset fogyasztanak, ezek fele készül házilag. A szendvicsek fogyasztása évente átlagosan 9,5 millió tonna szén-dioxidot termel, ami az országban közlekedő 8,6 millió autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg – állapították meg a Manchesteri Egyetem kutatói.

A szakértők közelebbről megvizsgálták a szendvicsek klímakárosító hatását, és negyven különböző fajtát elemeztek. Ezek alapján

a környezetre leginkább károsnak a szalonnát, sonkát vagy disznóhúsból készült felvágottat tartalmazó és a sajtos vagy rákos szendvicsek bizonyultak.

Az éghajlat számára leginkább káros hatása az üzletekben árusított, tojást, szalonnát és kolbászt tartalmazó szendvicseknek van. Egy ilyen szendvics előállításakor a kutatók számításai szerint 1441 gramm szén-dioxid termelődik, annyi, amennyit egy gépkocsi 19 kilométer megtétele alatt bocsát ki.

A tudósok azt javasolják, a környezetvédelem érdekében inkább mindenki otthon készítse el sonkás-sajtos szendvicsét.

Az élelmiszeripar számára is javaslattal élnek a manchesteri szakértők. Véleményük szerint a szén-dioxid-kibocsátás mértéke megfelezhető, ha

megváltoztatják a recepteket, vagy csökkentik a csomagolást, és újrahasznosítják.

A szavatossági időt is meg kell hosszabbítani, ezáltal a BSA adatai szerint legalább 2000 tonna hulladékot meg lehetne spórolni.

A kutatás egyik résztvevője, Adisa Azapagic kiemelte, hogy a szendvicsfogyasztás vizsgálata nem játék, mivel ezek a szendvicsek a brit étrend alapvető élelmiszerei, melyek jelentős területet foglalnak el az élelmiszerpiacon. A klímaváltozásra gyakorolt hatásuk vizsgálata ezért nagyon fontos.

Neked ajánljuk
Economist: Hogyan változtathatja meg a veganizmus a világot? (angol nyelvű videó) Kezdhetünk hozzászokni a szélsőséges időjáráshoz Tiszta ruha, vegyszerek nélkül? Egyszerűsítsük együtt az életünket Magyarországon 2030-ra az előállított áram 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam