2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Top 20 ökoélelmiszer

Mely zöldségekből és gyümölcsökből érdemes organikusat venni? Bár alaposan megmossuk őket evés előtt, sajnos így is maradhat rajtuk növényvédő szer.

Noha a legjobb az lenne, ha gyermekeinknek egy teljes szerves, organikus étrendet tudnánk biztosítani, van néhány oka annak, hogy ez nem mindig megoldható. Az első mindjárt az, hogy az organikus ételek általában drágábbak, mint a hagyományosak, és jó néhány család nem engedheti meg magának, hogy gyakran vegye őket. A másik, hogy – évszaktól függően – a helyben termesztett bioélelmiszerek nem mindig elérhetőek.

Növényvédőszer-mentes, bioélelmiszerek

Amikor el kell döntenünk, milyen élelmiszereket válasszunk,

minden hagyományosan termesztett zöldség, gyümölcs esetében érdemes figyelembe venni a növényvédő szerrel kezelés mennyiségét: a szakemberek a növényeket a növényvédőszer-terhelés alapján osztályozzák.

Azok a gyümölcsök, zöldségek állnak a lista legtetején, amelyek, ha hagyományosan termesztik őket, a leginkább részesülnek növényvédő szerből. Érdemes észben tartani, hogy még ha meg is mossuk alaposan ezeket fogyasztás előtt, néhány szermaradvány rajtuk maradhat. Az alapos tisztítás mindig javasolt!

Tej

Az USA mezőgazdasági minisztériumának (United States Department of Agriculture, USDA) minősítésével jelzett tejet olyan gazdaságok termelik, amelyek betartják az organikus tejtermelés szabályait. Például a tehenek organikus táplálását, a szerves trágya alkalmazását. Biztosítani kell az állatok számára a megfelelő mozgásteret és a friss levegőt, és az is korlátozva van, hogy mennyi gyógyszert kaphatnak. A gazdasági körülményektől függően azonban ez a tej kétszer annyiba kerülhet, mint a hagyományos. Ezért nehézkes megoldani, hogy egy család rendszeresen ilyet fogyasszon.

A hormonmentes tej valahol az organikus és a hagyományos tej kategóriája közt helyezkedik el.

Az ún. rBGH növekedési hormont azért adják a teheneknek, hogy fokozzák a tejtermelésüket. Ez azonban növelheti náluk a fertőzések és egyéb megbetegedések esélyét is.

A hormonmentes tej ötlete azért fogalmazódott meg, mert a szarvasmarhák egészségesebbek maradhatnak a hormon nélkül, és kevesebbszer van szükségük orvosi ellátásra is. Kevesebb antibiotikum is kell nekik, vagyis a tejelválasztás során annak maradványa sem igen lelhető fel.

Genetikailag módosított növények

A kifejezést – géntechnológiával módosított szervezetek, génmódosított élőlények (GMO) – általában olyan élelmiszerekre-növényekre használják, amelyekbe genetikailag egy másik fajt is „beépítettek”. A keresztezés lehetőségét a gazdálkodók mindig kihasználták, hibrideket alkottak a fajokon belül, előnyt kovácsoltak a genetikai mutációkból. Hosszú ideje folyik azonban vita arról, mennyire érdemes széles körben bemutatni ezeket a genetikai mutációkat, mennyire biztonságosak ezek az emberi szervezet és a környezet számára.

Az organikus gyümölcsök, zöldségek GMO-mentesek, de ha biztosra akarunk menni, a (csomagolt) termék címkéjén nézzük meg,

használtak-e termesztésénél, előállításánál genetikailag módosított összetevőket. Az Egyesült Államokban például három növényre jellemző a génmódosítás, ezek a kukorica, a pamut és a szójabab.

Az alábbi 20 zöldségből és gyümölcsből érdemes inkább organikusat venni:

barack, alma, édes paprika, zeller, nektarin, eper, cseresznye, saláta, szőlő, körte, spenót, burgonya, répa, zöldbab, csípős paprika, uborka, málna, szilva, narancs és a karfiol!

Neked ajánljuk
Őszi vitaminbomba: ez a filléres magyar étel biztosan felturbózza az immunrendszered Őszi vitaminbomba: ez a filléres magyar étel biztosan felturbózza az immunrendszered Egyre tudatosabban fordulunk a tartósítószer-mentes és környezetkímélő élelmiszerek felé „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Fontos változások a kozmetikumok körül
Tovább a forrásra: napidoktor.hu
Vissza
Hírfolyam