2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Konyhai praktikák, avagy hogyan mosogass hulladék nélkül

Egy háztartás konyhájában a főzésen kívül talán a mosogatással töltjük el a legtöbb időt. Persze sok otthonban már megtalálhatóak a mosogatógépek, amelyek rengeteg időt és energiát tudnak megspórolni nekünk, és bár vizet és energiát fogyasztanak, mégis nagyon megkönnyítik a dolgunkat. A  hulladekvadasz.hu oldalon Tóth Andi bemutatja, hogyan lehet környezetbarát módon mosogatni a mindennapokban.

Ezeknek a modern gépeknek a vízfogyasztása kevesebb, mint amennyivel ugyanazt a mennyiségű edényt kézzel elmosogatnánk.

Azonban még mosogatógép mellett is sok olyan konyhai eszköz akad, amelyet kézzel érdemes mosogatni. A kézi mosogatás legegyszerűbb (és sajnos megszokott, de rengeteg műanyag szeméttel együtt járó) módja, ha műanyag mosogatószivacsokat és hiper-szuper „márkás” mosogatószereket használunk.

Akik fontosnak tartják a környezetet és annak védelmét, azok a kézi mosogatást is „zöldíteni” igyekeznek. Ehhez ad 4 tippet a cikk.

1.) A műanyag mosogatószivacsnak léteznek hulladék nélküli, természetes alternatívái

Természetes (tengeri) szivacs – Mivel teljesen természetes anyag, így lebomlik, komposztálható. A cikkíró tapasztalata szerint ugyanolyan gyorsan kopik, mint ahogyan a szintetikus szivacsok, némely esetben a penész is megült rajta. Probléma még, hogy Magyarországon tenger híján nem található meg, így a szállításával együtt járó közvetett hulladéktermelés miatt érdemes átértékelni a magyarországi használatát.

Cellulóz szivacs – Természetes növényi rostokból készül, biológiailag 100%-ban lebomlik. Használaton kívül rövid időn belül megkeményedik, de ha nedvesség éri, újra puha lesz. Mivel teljesen keményre szárad, kevesebb baktérium telepszik meg rajta, mint egy hagyományos szintetikus szivacsban, mivel a kórokozók a nedves közegben szaporodnak a leginkább. Bátran betehető mosogatógépbe, ha tisztítani szeretnénk.

Mosogatókefék – Többféle létezik, de mindegyik teljesen természetes anyagból van. Magyarországon és Európában is gyártják őket, így a kefének nem kell sokat utaznia. Használata kicsit más érzést ad mint a szivacsok esetében. Nem tud annyira felhabzani a sörtéken a mosogatószer, nem mindenkinek esik kézre. Meg kell szokni, hogy a formája miatt kicsit más jellegű a mosogatás. Ráadásul léteznek olyan edények (főleg poharak), melyekbe nem fér bele, így ilyen esetekben problémás az alapos mosogatás. Az viszont nem igazán jó gondolat, hogy minden fajta edényhez különféle formájú és típusú kefét szerezzünk be, hiszen ez csak a fogyasztás újabb generálása „zöld ruhába” bújtatva. 

Luffa tök szivacs – Személyes kedvenc a luffa tök szivacs. Természetes anyag. Tökéletesen visszaadja a mosogatószivacs élményt. Ráadásul akinek van lehetősége (kert), az saját maga is meg tudja termeszteni, Magyarországon is nő és terem. A cikkíró saját szivacsán 5 hónap használat után sem vettem észre rajta változást: nem kopott el (talán minimálisan), nem penészedett, gyorsan szárad.

Házilag készített kötött/horgolt/varrott „szivacsok” – ügyes kezűek maradék anyagokból, fonalakból maguknak is készíthetnek mosogatószivacsot. Természetesen érdemes ezeket olyan anyagból készíteni, amik elhasználódásuk után a komposztálóba dobhatóak.

2.) A mosogatószer „zöldítése”

A legkevesebb hulladékkal járó megoldás, ha a folyékony mosogatószert magunk készítjük el. Ehhez szükség van néhány speciális alapanyagra, de ezeket nagy kiszerelésben, és minimális műanyag csomagolásban vásárolhatjuk meg. A folyékony mosogatószer leírását és receptjét EZEN a linken lehet megtalálni.

3.) „Szilvia” nélkül

A konyhai papírtörlő nagy kedvenc általában a modern konyhákban. Nagyon könnyű rászokni a használatára, és nagyon nehéz leszokni róla. A leszokás és a papírnélküliség megszokása azonban nem lehetetlen. A legegyszerűbb környezettudatos alternatív megoldás, ha valamilyen régi, jó nedvszívású, természetes anyagú textilt (pl. póló, vékony törölköző, textilpelenka stb.) kezdünk a konyhai gyors törölgetésekre használni. Ezek mellett nagyon jó a bambusz törlőkendő is, ami rendkívül gyorsan és sok nedvességet bír felszívni. Azonban ezek a megoldások már kevésbé tudnak szerethetők lenni, ha bő zsírban/olajban sütött ételt kell a zsiradéktól leitatni. A textileket ugyanis kicsit macerásabb a zsírtól megtisztítani. Erre a célra alkalmas egy fém sültburgonya-sütő rács. 

4.) Az erősebb szennyeződések ellen

Ha valami leégett ételtől kell megszabadítani az edényt, és a szokásos öko mosogatószivacsunk nem bír el vele, akkor a fém dörzsi tisztítókat lehet bevetni. Jó módszer még, ha a leégett edénybe minimális vízzel szódabikarbónát öntünk, és állni hagyjuk pár órára (akár egész éjjelre). A szódabikarbóna a legtöbb leégett felületről leoldja az ételmaradékokat.

A mosogatás mindennapos dolog a háztartásban, amit ha tetszik, ha nem, el kell végezni, de nem mindegy, hogy hogyan.

Neked ajánljuk
Mosónövények, akár házilag is Kötelező lesz az élelmiszermentés magyarországi áruházláncoknak is A székely gyógyító asszony jótanácsai (videókkal) Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: hulladekvadasz.hu
Vissza
Hírfolyam