2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyomtatott növénytermesztő rendszerrel 90 százalék víz takarítható meg

Egy 3D-nyomtatással kidolgozott új automata rendszerrel otthon termeszthetjük az ételekhez szükséges zöldségeket. A brooklyni fejlesztők New York-i éttermeket szeretnének első körben megnyerni.

A 3D-nyomtatást különféle mezőgazdasági alkalmazásokban hasznosították már. Fejlődő országokban kicsi organikus farmok, városokban kertek kialakításában segített, és nem utolsósorban a technológiával olcsóbb szerszámok, rendszerek készíthetők.

Városokban kertek mellett otthoni növénytermesztő megoldások fejlesztésében is hasznos segédeszköz, munkatárs egy-egy 3D-printer. 

A 2016-ban alapított brooklyni Farmshelf mindenkinek – személyeknek, közösségeknek, éttermeknek – megkönnyítené a saját élelemhez szükséges növények termesztését, amihez ki is dolgozott egy hidropóniaalapú autonóm rendszert. A rendszer megvalósításához olcsó gyártásra és tesztekre volt szükség, kellett hozzá egy csomó méretre és egyedire kidolgozható eszköz, például polcok, növényes ládák stb., amelyeknek pluszban még a különféle komponensek, alrendszerek mérnöki követelményeinek szintén meg kellett felelniük.

„Vigyük a farmot az otthonokba, mert az intelligens beltéri gazdaságokban könnyű élelmiszert előállítani” – vallja Andrew Shearer, a 27 éves innovatív cégvezető.

Legalábbis könnyebb, mint gondolnánk, és nem kell hozzá (egyelőre nagyon) drága vertikális farmokat építenünk. Csak egy automata rendszer, és máris belevághatunk.

Mivel hagyományos gyártóeljárásokkal költségesebb lett volna a kivitelezés, és a projekt kifutott volna az időből, Shearer a 3D-nyomtatás mellett döntött. A kiválasztott Ultimaker 2+ printer a laboratóriumi munkában, prototípuskészítésben, tesztelésben és a „növénytermesztésre kész darabok” kisszériás gyártásában egyaránt ideális eszköznek bizonyult.

Az Ultimaker 2+ printer Fotó: ultimaker.com

Shearer elmondása szerint a 3D-nyomtatással minimum több tízezer dollárt spóroltak meg.

A rendszer az adatgyűjtés után optimalizálja a megrendelő által kért növény növekedését és ízét. Mivel automata, kifejezetten kívülállóknak, olyan személyeknek ajánlják, akik botanikai és mezőgazdasági ismeretek nélkül szeretnének például salátát vagy fűszernövényeket termeszteni.

„90 százalékkal kevesebb vízzel is kétszer-háromszor gyorsabban nőnek, mint ha hagyományos termőföldön művelnénk meg őket” – magyarázza a rendszer értékesítésével és a cég pénzügyeivel foglalkozó Jean-Paul Kyrillos.

Találmányukat több helyen, például New York ikonikus Nagy Központi Pályaudvarán is kiállították. A híres séf (és egyben a koppenhágai Noma étterem társalapítója), Claus Meyer meghívására egy kísérlet részeként még a nyilvános bemutatkozást megelőzően installáltak három egységet a pályaudvaron.

Az esemény sikeresnek bizonyult, Meyer ottani éttermében, a Nagy Északi Ételcsarnokban a Farmshelf gépprototípusaival termesztett növényeket és mikronövényeket kulináris alapanyagokként használták.

Shearer és csapata jelenleg egyrészt a rendszer funkcióinak bővítésén dolgozik, másrészt együttműködéshez keres éttermeket.

„Az egyik vendéglátósnak annyira megtetszett, hogy a gépet az étterem közepén szeretné elhelyezni” – büszkélkedett Kyrillos, majd hozzátette, hogy például az olasz földet utánozva, speciális tápanyagokkal előbb-utóbb például citromot is termeszthetnek helyben.

Elvileg rengeteg zöldséghez használhatják a rendszert, egyesekhez, például fehér- és sárgarépához, retekhez viszont több idő kell, és a gyors megoldásokban gondolkodó éttermesek aligha bíbelődnének velük, mint ahogy a helyigényes görögdinnyével vagy futóbabbal sem.

Neked ajánljuk
Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? Legyél te is a Vegyélhazait támogatója! Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam