2018. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Krumpli, fejedelmi főételként? Isteni receptek

Hideg téli estéken forró krumplis (burgonyás) ételekkel is felmelegíthetjük magunkat. Többek között a tócsnival és a spanyol omlettel. Két egyszerű recept két gyors és finom ételhez, és néhány javaslat arra, hogyan tudunk biztonságosan élelmiszert vásárolni.

Isteni csemege, frissen, tejföllel, gazdagon Fotó: gasztroangyal.hu

hogyan készítsünk Tócsnit?

  • 1 kg krumpli
  • 1 pohár tejföl (150 g)
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • ízlés szerint só, bors
  • olaj a sütéshez

Hámozzuk meg a burgonyát, mossuk meg alaposan, és csepegtessük le. Nagy lyukú reszelőn még nyersen reszeljük le a krumplit egy nagy tálba, sózzuk, borsozzuk, beleöntjük a lisztet, ráütjük a tojást, és végül annyi tejfölt keverünk hozzá, hogy jól alakítható masszát kapjunk.

Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, kanalanként adagoljuk a masszát, egyszerre többet is tehetünk a serpenyőbe, lapítsuk ki kicsit, és egyengessük kör alakúra mindegyiket. Amikor pirosra sült az egyik oldal, fordítsuk meg. Szedjük ki papírtörlőre, és süssük a következő adagot, forrón tálaljuk. Sajttal megszórhatjuk, tejföllel tálalhatjuk, de köretnek is készíthetjük.

A tócsniba lehet más zöldségeket reszelni pl. répát, zellert, cukkinit; valamint különböző mártogatósokkal ideális sörkorcsolyát kapunk.

Könnyű, gyors, kiadós és ínycsiklandó Fotó: bidista.com

A Spanyol omlett és összetevői

  • 3 nagy burgonya
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 tojás
  • só, bors
  • olaj sütéshez

A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk és lecsöpögtetjük, majd felkockázzuk. Serpenyőben olajat hevítünk, beleszórjuk a hagyma és burgonya kockákat, lefedve hagyjuk megpuhulni. Sózzuk, borsozzuk, egy tálban felverjük az 5 tojást, és ráöntjük a hagymás burgonyára. Innentől kell óvatosnak lenni, közepes lángon csak rázogassuk, ne keverjük az omlettet, figyelve, hogy ne hagyjuk leégni. Mikor az alsó része megsült (szilárd lett), vagy egy nap lapáttal vagy egy tányér segítségével megfordítjuk az omlettet és azt az oldalát is megsütjük. Friss fűszerekkel megszórhatjuk tálalás előtt.

Élelmiszer-biztonsági tippek

  • Megbízható helyen vásároljunk!
  • Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • A sajt maradékát (akár reszelve, akár darabban) későbbi fogyasztásra eltesszük, ügyeljünk arra, hogy a kezünktől, a munkaasztaltól ne szennyeződhessen!
Neked ajánljuk
A 10 legjobb étel hideg időben Kiadós téli levesek Téli túra a Viharsarok egyik legszebb vidékén Lakossági fórumokat tartanak a békés medve-ember együttélés érdekében DNS-vizsgálatokkal az elefántcsontcsempészek nyomában
Tovább a forrásra: eteltcsakokosan.hu
Vissza
Hírfolyam