2018. december 13., Luca, Otília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyi is egy adag?

A maradék nélküli sütés-főzés egyik alapszabálya, hogy oda kell figyelnünk arra, hány embernek készítünk ételt. Ha több emberre főzünk, mindenképpen érdemes lehet előre lemérni az adagokat. De mennyit is számoljunk egy emberre bizonyos élelmiszerekből?

Vannak olyan trükkök, amelyekkel akár szemre is porciózhatjuk az alapanyagokat:

  • Ha húst készítünk, mindenkire nagyjából egy nagyobbacska szappan méretű szeletet számítsunk. (Ez nagyjából 120-200 grammot jelent.)
  • Tészta: Egy adag száraztészta nagyjából egy ökölnyi mennyiségű. Ha nincs kedvünk mérleget használni, számoljunk így minden étkezőre.
  • Egy adag kenyér (ételek mellé) nagyjából egy CD méretű szelettel azonos. Ugyanezt a méretezést használhatjuk gofri adagolásánál is.
  • Ha szemmértékkel adagoljuk az olajat sütéshez, akkor a nagyujjunk felső ujjpercét használjuk − nagyjából ennyi kell ahhoz, hogy egy-egy adag ételt megpirítsunk.
  • Gyümölcsök és zöldségek esetén egy adag megközelítőleg egy teniszlabda méretének felel meg (tehát kb. egy maroknyi mennyiség).
  • Mogyoróvaj és más édes kencék: nagyjából két teáskanálnyi mennyiséggel számolhatunk.

A pontosabb adagolásról, az alapanyagok leméréséről az alábbi linken lévő táblázatból lehet tanulni.

Neked ajánljuk
Házi kozmetikumok a konyhánkból Angliában már kapható a boltokban a tücsöksnack Gluténmentes kenyér 3D-nyomtatással? Környezetbarát, vegyszermentes, vízzel lemosható körömlakk gyerekeknek és felnőtteknek Jármű-korszerűsítés a Magyar Postánál
Tovább a forrásra: maradeknelkul.hu
Vissza
Hírfolyam