2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Kultúrafüggő a rovarok íze

Magyarországon nem engedélyezett a rovarok élelmiszerpiaci forgalmazása, de az Egyesült Államokban és több európai uniós tagállamban is rohamos tempóban fejlődik ez az ágazat – mondta az InfoRádióban az első magyar rovaripari konferencia szervezője, Pintér Richárd, a Szent István Egyetem doktorandusza.

A rovarevéssel foglalkozó kutatók eddig 2111 emberi fogyasztásra alkalmas fajt azonosítottak. Kultúráktól függ, hogy kinek melyik a legízletesebb, hiszen Thaiföldön a tutajpoloskát is előszeretettel fogyasztják,

az európai közízlésnek leginkább megfelelő faj a tücsök, a sáska és a lisztkukac.

Ezeknek viszonylag semleges az ízjegyük, ezért több módon felhasználhatók – mondta Pintér Richárd, a Szent István Egyetem doktorandusza.

Fotó: popsci.com

Az első magyar rovaripari konferencia szervezője közölte, tavaly év közepétől engedélyezték haltakarmányozásra a rovareredetű alapanyagokat, de Amerikában és Ázsiában is dübörög már az élelmiszer-ipari felhasználása:

számos terméket állítanak elő, például energiaszeleteket, snackeket.

Magyarországon nem lehet forgalomba hozni rovarból készült élelmiszert, és az Európai Unió 80 százalékában is tiltott. Angliában, Belgiumban azonban lehet vásárolni rovaros élelmiszereket.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Fosszilis adókkal pótolhatná az EU a Brexitből eredő bevételkiesést „A kuka nem éhes” – elindult a Budapest Bike Maffia ételmentő szolgálata 10 lépés a fenntartható élelmiszer-fogyasztás felé 100 éve érintetlenül – A svájci vadon 2018 nagy fenntarthatósági trendjei