2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sosem látott mennyiségben kapott használt sütőolajat a Mol

Az átlagos, havi 13 tonnával szemben januárban rekordmennyiséget, mintegy 32 tonna használt sütőolajat adtak le a Mol töltőállomásokon. Ha a sütőolaj az élővizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A társaság 2011 óta gyűjti be a lakosságtól a használt étolajat, jelenleg 356 helyen lehet leadni a konyhai zsiradékot. A cég tavaly 232 tonna használt étolajat gyűjtött be a töltőállomásokon, 2011 óta pedig ez a mennyiség összességében meghaladta az 1000 tonnát.

A kijelölt Mol töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. A használt étolajból a környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz, amelyet a Mol százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

A nagy januári meglódulás oka az lehet, hogy a Mol egy múlt év végi döntésének értelmében az eddigi

188 hely mellett újabb 168 töltőállomásán tette lehetővé a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel,

a használt sütőolajat azonban csak az üzemi konyhákból, éttermekből szállítják el és dolgozzák fel. A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül.

Ez azonban a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha a sütőolaj az élővizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. 

Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A használt sütőolajat átvevő töltőállomások listája megtalálható a Mol internetes oldalán.

Neked ajánljuk
Minden egyes kifogott brit garnélarák tele volt kokainnal Még több benzinkúton lehet azonosítani az elveszett kutyákat Nem elég, ha bezárjuk magunk mögött az ajtót Élő Bolygónk mobilapp: neked fejlesztve! Ember és természet fesztiválja Gödöllőn
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam