2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sosem látott mennyiségben kapott használt sütőolajat a Mol

Az átlagos, havi 13 tonnával szemben januárban rekordmennyiséget, mintegy 32 tonna használt sütőolajat adtak le a Mol töltőállomásokon. Ha a sütőolaj az élővizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A társaság 2011 óta gyűjti be a lakosságtól a használt étolajat, jelenleg 356 helyen lehet leadni a konyhai zsiradékot. A cég tavaly 232 tonna használt étolajat gyűjtött be a töltőállomásokon, 2011 óta pedig ez a mennyiség összességében meghaladta az 1000 tonnát.

A kijelölt Mol töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. A használt étolajból a környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz, amelyet a Mol százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

A nagy januári meglódulás oka az lehet, hogy a Mol egy múlt év végi döntésének értelmében az eddigi

188 hely mellett újabb 168 töltőállomásán tette lehetővé a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel,

a használt sütőolajat azonban csak az üzemi konyhákból, éttermekből szállítják el és dolgozzák fel. A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül.

Ez azonban a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha a sütőolaj az élővizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. 

Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A használt sütőolajat átvevő töltőállomások listája megtalálható a Mol internetes oldalán.

Neked ajánljuk
Piacra dobná északi-tengeri olajmezőit a Mol Tudtad, hogy a nyári szállásod is lehet környezettudatos? Hogyan vigyázzunk a balatoni nyaralás közben a biciklinkre? Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam