2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fagyasztott pizza választóvonal az egészségtudatosságban

Öt szegmensre oszthatók a magyar fogyasztók az egészséggel kapcsolatos viselkedésük alapján a TÉT Platform közelmúltban végzett kutatásai szerint. És ebből háromban is szignifikáns különbség mutatkozik egy hűtéssel tartósított élelmiszeripari termék, a pizza vásárlásában.

A fagyasztott élelmiszereket általában kedvelik és egészségesnek tartják a magyarok – legalábbis ez derül ki a Táplálkozási Ismeretek Kutatás adataiból. Az 1019 fő megkérdezésével zajlott reprezentatív felmérés során kiderült, hogy az átlagos fogyasztó tisztában van az élelmiszerek hűtésének és fagyasztásának alapvető tulajdonságaival, ezért az így feldolgozott termékekre nem hat negatívan a tartósítószerek erőteljes rossz megítélése sem. Ebből már kiolvasható, hogy

a konzerveket viszont a fogyasztók jelentős része nem tartja az egészséges étrend részének.

A tartósítószerekkel konzervált termékek egy ötfokú skálán mindössze 1,9-es átlagot értek el (az 5 volt a leginkább „egészségesnek tartott”, míg az 1 a legkevésbé „egészségesnek tartott” élelmiszer pontszáma), ezzel az összes említett termék közül hátulról a harmadik helyet foglalják el, mögöttük mindössze a nápolyifélék és kekszek, valamint a chips és a ropi végzett.

Fotó: pixabay.com

A hűtött vagy fagyasztott élelmiszerek valós alternatívát nyújtanak a más módon tartósítottakkal szemben – véli a fogyasztók nagy része. Bár a húsok esetében mindössze 13 százalékuk választja a fagyasztottat a hűtöttel szemben (74 százalék), és ugyanennyinek semleges a válasza, addig a zöldségfélék esetén elsöprő a fagyasztás megítélésének előnye. Konzervzöldséget ugyanis mindössze a megkérdezettek 6 százaléka tenne a kosarába, 17 százaléka egyformán gyakran választ konzerv és fagyasztott zöldséget, 77 százalékuk szerint viszont egyértelműen a fagyasztott zöldség a jobb. Az adatokhoz hozzátartozik, hogy még a fagyasztott zöldség sem teremt konkurenciát a frissnek, amelyet a vásárlók elsöprő többsége jobb választásnak tart.

Ennél is meglepőbb azonban, hogy

mennyire jelentős egyetlen élelmiszerfajta, a gyorsfagyasztott pizza szerepe az egészségtudatosság szempontjából.

A kutatás ugyanis magában foglalt egy szegmentációt is, amelynek során az egyes, jól körülhatárolható gondolkodással és fogyasztói magatartással rendelkező csoportokat azonosították a kutatók. Ezt pedig a Gfk által évek óta vezetett Háztartáspanel valós vásárlásokon alapuló élelmiszer-beszerzéseivel is össze tudták hasonlítani. Ennek alapján úgy találták, hogy

az egészségtudatos szegmensbe tartozó fogyasztók az átlagoshoz képest egyharmaddal (32%) kevesebbet vettek belőle,

míg az úgynevezett érdektelen szegmens (az egészséges táplálkozással, életmóddal szemben rezisztens csoport) körében óriási, 60 százalékos pluszt lehetett megfigyelni az átlaghoz viszonyítva. Az életet inkább élvezni szerető, a táplálkozást inkább az ízek és az élvezetek szempontjából megközelítő hedonista csoport tagjai pedig az átlagosnál közel negyedével (23 százalék) kevesebb fagyasztott pizzát vesznek. Ezzel ők lettek a harmadik szegmens, ahol egy gyorsfagyasztott termék fogyasztása két számjegyű eltérést mutatott az átlaghoz képest. Igaz, fagyasztott húsból ötödével (19 százalék) többet szereznek be a többséghez képest.

A TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus, szociológus szerint a hűtéssel, fagyasztással tartósított termékek az egészséges étrend fontos részei lehetnek.

– A gyorsfagyasztás kidolgozása és elterjedése tette lehetővé, hogy szezontól függetlenül kerülhessen asztalunkra számos zöldség- és gyümölcsféle, ráadásul úgy, hogy megőrzik értékes tápanyagaik majdnem egészét.

A konzerválási műveletek között a gyorsfagyasztás jár a legkisebb vitamin- és ásványianyag-veszteséggel, ezért ezek a termékek jobb választásnak bizonyulnak a hagyományos módon tartósított, hőkezelt változataikhoz képest.

Utóbbiakban a vitaminok kisebb-nagyobb része a hő hatására lebomlik, az ásványi anyagok egy része pedig a technológiai folyamat során vagy a konzerv levébe kioldódva kárba vész. A friss zöldségek, gyümölcsök előnye vitathatatlan. Ugyanakkor tél végén, tavasz elején, amikor az előző évben betárolt vagy távolról ideszállított primőr termékek érhetők el a boltok polcain, a gyorsfagyasztott termékek megállják a helyüket a vitamin- és ásványianyag-tartalom összehasonlításában.

Neked ajánljuk
Őszi vitaminbomba: ez a filléres magyar étel biztosan felturbózza az immunrendszered Hogyan legyél környezettudatos vásárló? Ausztráliában magasodik a világ legzöldebb lakótornya Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam