2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyszerű környezetvédelem: főzzünk fedő alatt!

Ha szeretnénk spórolni Földünk erőforrásaival, és fontos számunkra a környezetvédelem, akkor bizony a hétköznapi szokásainkat kell átalakítanunk. De miért is tennénk így? Például, mert tiszteljük a helyet, ahol élünk: a csodálatos Föld bolygót. Csakhogy az itt található erőforrások végesek, főleg a jelen felhasználási mód mellett. Az úgynevezett civilizált ember mégsem civilizáltságot mutat, amikor a környezetéről van szó, pedig alapvető lenne, hogy tisztelettel viszonyuljunk környezetünkhöz.

Mondani szokták, hogy gyerekeink, unokáink fogják tapasztalni azt, ahogyan ma élünk. Igen, a kis dolgok is nagyot számítanak. Azt ismerjük, hogy zárjuk el a csapot, hogy ne folyjon feleslegesen (lásd Gazdálkodj okosan társasjáték). Másik fontos példa az, hogy nem mindegy, hogyan főzünk. Ha fedő alatt készítjük az ételeket, azzal rengeteg energiát takarítunk meg!

Gyakori szokás, hogy fedő nélkül, magas lángon készítjük az ebédre és vacsorára valót, mert azt hisszük, így hamarabb készen lesz. Ez tévedés, hiszen semmivel sem végzünk előbb, mint ha fedő alatt, de kisebb lángon készítjük el ugyanazt.

Egyértelmű, hogy ezzel a módszerrel több gázt vagy áramot fogyasztunk, attól függően, hogy milyen tűzhelyünk van. Arról nem is beszélve, hogy a fedő nélküli főzés során telegőzöljük a konyhát, és így sokkal gyakrabban kell bekapcsolnunk a pára- és szagelszívót, amely igen sok áramot használ.

A konyhában további apró dolgokkal spórolhatunk energiát. Mennyire fontosak például az elektromos kijelzők? Mindig világítania kell a mikrohullámú vagy a kenyérsütő kijelzőjének? Teljesen felesleges.

Nyáron további energiatakarékosság, ha gázkazános melegvíz-fűtés esetén apró-cseprő dolgok miatt nem nyitjuk meg a meleg vizet, csak a hideget. Hiszen minden alkalommal, amikor megnyitjuk a meleg vizes csapot, teljesen feleslegesen indul el a kazán – rövid idő alatt nem ér oda a meleg víz és nem is melegszik fel.

A szakemberek szerint tévhit, hogy a mosogatógép környezetszennyező lenne. Ha megfelelően használjuk – azaz kellően megtöltjük, valamint környezetbarát mosogatószert használunk hozzá –, akkor gazdaságosabb lehet, mint például a folyó vizes mosogatás.

Neked ajánljuk
Őshonos gyümölcsfákat telepítettek Rákóczifalván Mi fán terem a méltányos kereskedelem? Tovább folyik az utántöltő automata tesztelése a dm-ben Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: hajraegeszseg.hu
Vissza
Hírfolyam