2019. november 20., Jolán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A csokoládé karbonlábnyomát vizsgálták brit kutatók

A csokoládé karbonlábnyomát és az édesség más környezeti hatásait vizsgálták a Manchesteri Egyetem kutatói, felmérve az összetevők, a gyártási folyamat, a csomagolás, a szállítás és a keletkező hulladék környezeti hatásait.

A karbonlábnyom azt mutatja, hogy a termék életciklusa során mennyi közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz kerül a levegőbe. A Food Research International szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek úgy becsülték, hogy

az Egyesült Királyság csokoládéipara évente 2,1 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki.

Ez egyenlő egy akkora nagyváros, mint a 290 ezres lakosú Belfast éves karbonkibocsátásával. Azt is kimutatták, hogy

egyetlen szelet csokoládé előállításához mintegy ezer liter vízre van szükség.

Nagy-Britannia a világ hatodik legnagyobb csokoládéfogyasztó országa, éves átlagban egy személy mintegy nyolc kilogramm csokit fogyaszt, ami körülbelül 157 darab Mars szeletnek felel meg. A brit csokoládéipar 2014-ben négymilliárd font értékben forgalmazott csokoládét, és az előrejelzések szerint ez 9 százalékkal nőni fog 2019-re. 

A kutatók azt találták, hogy

a csokoládéhoz szükséges alapanyagoknak – köztük a tejpornak, a kakaószármazékoknak, a cukornak és a pálmaolajnak –, valamint a csomagolásnak van a legnagyobb környezeti hatása.

„Sokan szeretjük a csokoládét, de nem gyakran gondolunk arra, hogy mibe kerül az, hogy a kakaóbabból a boltokban kapható csokoládé legyen. A kakaó az Egyenlítő környékén, elsősorban Nyugat-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában terem, ezért nagy távolságot kell megtennie még azelőtt, hogy csokoládét készítsenek belőle az Egyesült Királyságban” – idézte a Manchesteri Egyetem közleménye Adisa Azapagic professzort. 

A Nemzetközi Kakaó Szervezet adatai szerint 2016-ban az éves kakaótermelés 4,25 millió tonna volt. A csokoládéforgalmazás elérte a több mint 101 milliárd dollárt, a globális fogyasztás 45 százaléka Európára jut. 

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy

a tejcsokoládéhoz szükséges tej előállítása is fontos környezeti tényező. A tejtermelés sok energiát igénylő folyamat, és a tejet adó szarvasmarhák is jelentős üvegházhatásúgáz-kibocsátók.

Ez is jelentős mértékben növeli a csokoládé karbonlábnyomát.

„Nem azt akarjuk mondani, hogy az emberek hagyjanak fel a csokoládéfogyasztással. Tanulmányunk lényege, hogy növeljük a fogyasztók tudatosságát. Azt is reméljük, hogy munkánk segíti a csokoládéipart abban, hogy megbirkózzon a gyártási folyamat környezeti hatásaival, és a lehető legfenntarthatóbb termékké tegye a csokoládét” – hangoztatta Azapagic professzor.

Neked ajánljuk
Az emberek azt hiszik, a szemétből szedik ki – sikeres a „ronda zöldség” akció Angliában Energiapolitika és fenntarthatóság: Magyarország az élmezőnyben Ne csak a hétköznapokat éld környezettudatosan Fényes jövő várhat a megújulókra A gyomok jelenléte valójában jót tesz a növénytermesztésnek
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam