2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Konyhakert négy lépésben

Sokan vannak, akik mindig is bőven termő haszonkertről, sikeres kertészkedésről álmodoztak, de megfelelő mennyiségű pénz, extra idő, hely, jó talaj és gépi eszközök híján lemondtak róla. Nos, ők se essenek kétségbe, mert soha nem késő! Mini konyhakert 4 lépésben kezdő, időhiányos és derékfájós kiskertészeknek, városi kertészeknek.

A kertészkedés nem szükségszerűen pénzköltést vagy időpocsékolást jelent. A helyhiány szintén nem lehet hivatkozási alap. Kis ráfordítással és kevés erőfeszítéssel is kialakíthatjuk konyhakertünket, és fogyaszthatjuk saját termésünket.

Elég, ha van egy 3x4,5 méteres területünk, amelyre elhelyezünk néhány komposzttal teli zsákot, és máris megtermelhetünk 28 hagyományos zöldséget, és lesz friss paradicsomunk, paprikánk, uborkánk, cukkinink stb.

Első lépés – helyválasztás

A hely megválasztása sarkalatos kérdés. lehet ez a társasház kertje, a grund egy szelete, mindig a lehető legnaposabb fekvést válasszuk. Legmegfelelőbb, ha végig süti a területet a nap, de ha választani kell a délelőtti és délutáni benapozottságot illetően, válasszuk mindig a délutánit. Hiszen a zöldségek többsége meleg és fényigényes, gondoljunk csak a paradicsomra vagy a paprikára. Ha árnyékos helyet választunk, a növények elmaradnak a fejlődésben, nem is beszélve a különböző kórokozók elszaporodásáról. (Cikkajánló az első lépéshez: Kertünk adottságai)

Második lépés – talaj előkészítés

Ne rémítsen el az ásás és a derékfájás gondolata. Hiszen elég csak ott ásni ahová ültetünk. A többi helyet pedig vastagon takarjuk mulccsal többek közt azért, hogy megvédjük a területet a gyomosodástól. (Cikkajánlat: Sorközök takarásának előnyei és lehetőségei)

A növények elhelyezésekor általánosan elmondható, hogy az olyan tipikus kerti zöldségek, mint a paradicsom, paprika, uborka, egymástól kb. 60 cm tőtávolságra kerülhetnek. Így beférünk a növények közé, és a növekedésüket sem gátoljuk. Ezzel a módszerrel kb. 28 db. növényt ültethetünk egy 3x4,5 méteres területre.

Kora tavasszal, ha kijelöltük a növények helyét, ássunk mindegyikük számára egy 30 cm átmérőjű, 25 cm mély ültetőgödröt. A gödröt töltsük fel minden jóval, komposzttal, szalmával és kerti földdel. Tegyünk bele mindenből egy kicsit úgy, hogy kb. 7-10 cm-rel a talajszint fölé domborodjon. A köztes részt pedig töltsük ki fóliával vagy kartonpapírral (erre a célra megfelel a szétnyitott kartondoboz), a felszínét pedig borítsuk szalmával vagy forgáccsal vagy avarral. (Cikkajánló a második lépéshez: Szalma mulcsLasagne kert)

Harmadik lépés – ültetés

Ha elérkezett az ültetés ideje, azaz a fagyok elmúltával, nekiláthatunk a palánták ültetésének. Megjegyzendő, hogy a palántákat magunk is előállíthatjuk magvetéssel, vagy vásárolhatjuk is őket. A dolog egyszerű, hiszen a gödröt már előkészítettük a növények számára. Emeljünk ki egy kevés földet, esetleg még érett komposzttal gazdagítsuk a talajt, és növényt beültetjük, a talajt körbelapogatjuk és takarjuk még kb. 2 cm vastagon komposzttal. Ezzel növeljük a talaj tápanyagellátást növeljük a talaj humusztartalmát, amelyből minden esőzés vagy öntözés alkalmával kioldódik és lemosódik némi tápanyag a gyökérzónába. Ha híján vagyunk a komposztnak, takarjuk a növény körül a talajt avarral vagy szalmával. Így csökkentjük a gyomosodás veszélyét, és segítünk megőrizni a talaj nedvességtartalmát.

Ha ez az egész procedúrát minden évben megismételjük, idővel a kertecske talaja egyre jobb minőségűvé válik. (Cikkajánló a harmadik lépéshez: PalántanevelésPalántázási praktikákPalántanevelés otthonCsíráztató edényekA komposztálás elméleti alapjaiKomposztálásBurgonyafélékgyökérzöldségeklevélzöldségektökfélék;)

Negyedik lépés – kertfenntartás

Időnként töltsük újra, újítsuk meg a mulcsot, hogy távol tudjuk tartani a gyomokat, és a talaj nedvességtartalmát is megőrizzük. Meleg, száraz időben ne feledkezzünk meg az öntözésről. Ilyenkor 2-3 naponta jól öntözzük be a talajt, hogy a víz levándoroljon a teljes gyökérzónába. A legajánlatosabb a hajnali vagy reggeli öntözés, még a felmelegedés előtt.

Vigyázzuk, hogy ne tapossuk össze a növények közelében a talajt. Próbáljunk meg a mulccsal fedett részeken közlekedni. (Cikkajánló a 4. lépéshez: Kert védelme kánikulábanVegyszermentes kertészkedésÖntözésEsőztető öntözés házilag)

És kész is vagyunk! Elmondhatjuk, hogy van saját kertünk!

Neked ajánljuk
Tényleg szuperek a távolról érkező szuperételek? Milyen az élet egy közösségi kertben? (videó) Ingyen használhatják a Mol Limót a Tanítsunk Magyarországért mentorai Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: kertlap.hu
Vissza
Hírfolyam